V Cardiffu bosta v finalu veslala Luka Božič in Peter Kauzer.

0
573

Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so na prvi tekmi svetovnega pokala v Veliki Britaniji že opravili s kvalifikacijami, pa tudi polfinalnimi nastopi. Med kanuisti se je v sobotni finale uvrstil le Luka Božič, Anže Berčič in Benjamin Savšek pa sta brez vnovičnega nastopa ostala le za las. V finalu kajakašev bo veslal Peter Kauzer, ki je bil četrti. Martin Albreht in Janoš Peterlin sta namreč obstala v polfinalu, že po kvalifikacijah pa je svoj nastop končal Simon Brus.

Pri tekmovalni dan svetovnega pokala v Cardiffu je med kanuisti najbolje nastopil Luka Božič, ki si je kot edini slovenski kanuist priveslal sobotni finalni nastop, saj je v polfinalu zasedel osmo mesto. To je že drugi letošnji finalni nastop za Primorca, saj je tudi na nedavnem EP v Krakovu nastopil med najboljšo deseterico. »Lepo sem gradil tekmo, bil sem boljši iz teka v tek. V polfinalu sem dobro veslal. Na sredini proge sem sicer naredil kar veliko napako in ostal v valu, posledično pa izgubil precej časa na cikcak postavitvi. To bo treba še popraviti, prav tako pa tudi zadnji del proge, kjer se odloča o zmagovalcih. Jutri je nov dan in nova tekma. Verjetno bo spet veliko napak v zadnjem delu proge, vendar upam, da ne bom med tistimi s težavami, ampak bom odpeljal dovolj tekočo vožnjo. V srednjem delu proge je zahtevna kombinacija, tudi v zadnjem delu, na zadnjih treh vratih, kjer je večina delala kar precej napak. To je bil del, ki je odločal, kdo bo v finalu in mislim, da bo tudi jutri odločal ta del,« je povedal Luka Božič.

Zelo blizu uvrstitvi v finale sta bila tudi Benjamin Savšek in Anže Berčič. Slednji je bil nekaj minut po koncu kanuističnega polfinala še uvrščen v finale, saj si je delil deseto mesto s španskim tekmovalcem Anderjem Eloseguijem, a je francoska ekipa podala pritožbo na dodeljene kazenske sekunde enemu izmed svojih tekmovalcev. Pritožba je uspela, tako da se je Francoz nato uvrstil v finale, Berčič in Elosegui pa sta z desetega mesta, ki še vodi v finale, zdrsnila na enajsto. »Z vožnjo sem kar zadovoljen. Že v kvalifikacijah sem držal stik z najboljšimi, v polfinalu pa sem zelo dobro veslal do zadnjega dela, kjer pa se mi je zalomilo. Veliko odličnih tekmovalcev, ki običajno brez težav opravijo s polfinalnimi vožnjami, je delalo napake, kar kaže, da je proga zelo netipična in “smotana”,« je povedal Berčič.

Takoj za Berčičem in Špancem, na 13. mesto, se je uvrstil Benjamin Savšek, ki je po kvalifikacijah zasedal izvrstno drugo mesto, v polfinalu pa storil preveč napak, saj je na progi nabral kar šest kazenskih sekund. Za zmagovalcem polfinala je sicer zaostal za dobrih sedem sekund. Brez napak bi Savšek v polfinalu zasedel drugo mesto. Najhitrejši je bil Britanec David Florence, drugi je bil Slovak Matej Benuš, tretji pa Čeh Stanislav Ježek.

Za kanuisti so v polfinalu, ki je bil na sporedu šele ob 20. uri po slovenskem času, nastopili še kajakaši. Sobotni finale si je s četrtim časom kvalifikacij in polfinala zagotovil Peter Kauzer. Brez vnovičnega nastopa pa sta ostala Martin Albreht in Janoš Peterlin, ki sta v polfinalu napačno preveslala vrata, se dotaknila še enih vrat in na koncu prejela po 52 kazenskih sekund. Na odločitev sodnikov je slovenska ekipa sicer vložila poizvedbo, a je ostalo pri prvi odločitvi, tako da je Martin Albreht tekmovanje končal na 33. mestu, Janoš Peterlin pa je bil 35. Tik pred ciljem je finale po vodi splavalo tudi nosilcu olimpijske kolajne iz Londona Čehu Vavrincu Hradileku, ki se je pred zadnjimi vrati prevrnil ter prav tako zgrešil vrata. Že v kvalifikacijah je obstal Simon Brus, ki so ga v prvi vožnji zaradi neprimerne opreme diskvalificirali, v drugi pa se mu popoln napad ni izšel, saj je prejel 54 kazenskih sekund in tekmovanje končal na 56. mestu.

V polfinalu je bil najboljši aktualni evropski prvak Čeh Jiri Prskavec, drugi je bil Avstralec Lucien Delfour, tretji pa Nemec Sebastian Schubert.

V soboto po 12. uri bodo na sporedu najprej finala kanuistov, kajakašev in kanuistk, ob 15.40 pa kvalifikacije čakajo še kajakašice in dvojce. Polfinale kajakašic se bo začelo ob 19.25, polfinale dvojcev pa ob 20.30.

Rezultati v živo: http://events.slalom.canoeicf.com/live-results-page