V Banjaluki se začenja svetovni pokal v spustu.

0
375

V Banjaluki sta letos na sporedu prvi dve tekmi svetovnega pokala v spustu. Po evropskem prvenstvu ter svetovnem prvenstvu so se reprezentance preselile v bližnjo Bosnoin Hercegovino, kjer v Banjaluki pričakujemo pravi kajakaški praznik. Množica ljudi ob reki Vrbas, kjer se hladijo v čudežno bistri reki, resnično vabi k reki bolj, kakor vsi plakati in reklame za svetovni pokal v kajaku, ki je letos že drugič organiziran v Banjaluki.

Da bo kajak prinesel poletje, so očitno upali tudi organizatorji in otvoritev pripravili v vodnem parku v Banjaluki. Jutri se že začenjajo prva tekmovanja. Ob 11.00 kvalifikacije sprinta, katerega finale bo ob 21.30 v z reflektorji osvetljenem kanjonu reke Vrbas nad Banjaluko. To smo letos že videli v Solkanu in kaže, da bodo nočne tekme, ki praviloma pritegnejo množico gledalcev postale standard tega športa. Klasični spust bo na sporedu v nedeljo ob 10. uri.

Naša reprezentanco sestavlja pet kajakašev Nejc Žnidarčič, Tim Kolar, Maks Frančeškin, Vid Debeljak in Simon Oven, ter dva kanuista Simon Hočevar in Blaž Cof ter dvojec Peter Žnidaršič  – Luka Žganjar so dobro razpoloženi. Še najbolj je živčen trener Srečko Masle, z zlomljeno roko in mavcem se ne more ohladiti v Vrbasu, ki je prav prijetne temperature.

Vzdušje je dobro in tekmovalci pa napovedujejo odlične nastope, ki so realni glede na rezultate preteklega svetovnega prvenstva. Jutrišnji razpored kvalifikacij bo štel tudi za startno listo za nedeljsko tekmo, kjer bodo startali v obratnem vrstnem redu sobotnih uvrstitev.

Nejc Žnidarčič:  »Lani sem bil tu v sprintu prvi, v klasičnem spustu pa tretji. Upam, da bom letos ponovil ta rezultat. Konkurenca ni slaba, z izjemo Maxima, ki me je premagal v Solkanu, so tu vsi. Richard Hala, Kamil Mružek, pa Avstrijci bodo huda konkurenca in vsi želijo pokazati, da so lahko boljši, a upam na najboljše.«

Simon Hočevar:  »Tukaj sem prvič po 30-ih letih in navdušen sem. Če mi še tekme uspejo, bo to zame eden najlepših vikendov. Naslednje leto bom zagotovo spet tu, pa četudi le kot trener mladincev.«

Jakob Marušič