Luka Božič je na tekmi svetovnega pokala v Cardiffu med kanuisti zasedel 6. mesto.

0
436

V Cardiffu so podelili prve letošnje kolajne na tekmah svetovnega pokala v slalomu. Slovenski tekmovalci se še niso povzpeli na oder za zmagovalce, je pa z dobro vožnjo v finalu kanuistov do šestega mesta priveslal Luka Božič, ki v kanuju enosedu tokrat tekmuje prvo sezono. V finalu je veslal tudi kajakaš Peter Kauzer, ki pa je po težavah na progi tekmovanje končal na devetem mestu. V nedeljski finale sta se uvrstila Luka Božič in Sašo Taljat, kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj pa sta obstali v polfinalu.

Primorski kanuist Luka Božič iz tekme v tekmo dokazuje, da letošnja uvrstitev v člansko reprezentanco tako v kanuju eno- kot dvosedu ni bila naključna. Po desetem mestu na evropskem prvenstvu v Krakovu je odlično tekmoval tudi v Walesu, kjer je na prvi tekmi svetovnega pokala zasedel šesto mesto. V finalu je veslal izjemno hitro, imel drugi najhitrejši čas, a so bile za uvrstitev na zmagovalne stopničke usodne štiri kazenske sekunde. Za zmagovalcem Stanislavom Ježkom s Češke je namreč zaostal za 2,86 sekunde. »Cilj sem dosegel že z uvrstitvijo v finale, finalna vožnja pa je bila samo še pika na i. Nalogo sem opravil vrhunsko, saj sem veslal dobro. Imel sem sicer štiri kazenske sekunde, kar me je potisnilo na šesto mesto. Res sem zelo vesel. Na progi sem zelo užival in če uživaš in ti čoln leti, pride še rezultat. Upam, da bom užival tudi na prihodnjih tekmah in da bodo v prihodnosti prišli še boljši rezultati,« je po tekmi povedal Luka Božič. Le tri stotinke sekunde je za Ježkom zaostal Slovak Matej Benuš, tretji pa je bil še en Čeh Michal Jane. Finale kanuistov so zaradi težav z vodnimi črpalkami sicer morali prekiniti, po prekinitvi pa sta se na progo podala le še najboljša dva iz polfinala.

V zelo vetrovnem finalu je veslal tudi kajakaš Peter Kauzer, ki je v kvalifikacijah in polfinalu zasedel četrto mesto. Veliko je pričakoval tudi od finalne vožnje, ki pa se mu ni najbolj posrečila. Težave na progi in 50 kazenskih sekund so ga potisnile na deveto mesto. »V mojih očeh ni bilo 50 kazenskih sekund, vendar pa sem imel težave že na vrhu proge. V drugih vratih me je zabilo čez val, voda mi je brizgnila v oči, v četrtih vratih sem imel težave zaradi vetra, saj sem se moral umikati vratom, da jih nisem udaril, v enajstih vratih sem prejel še 50 kazenskih sekund, težave so se nadaljevale v kombinaciji vrat od 14 do 17. V takšnih pogojih ni luštno tekmovati, saj je zelo velika loterija, ko ne veš, kako bo veter premikal vrata. Ali ti jih odpihne tako, da jih preveslaš normalno, ali pa jih moraš loviti po progi. Danes je veliko tekmovalcev lovilo vrata po progi, jaz sem se nato še zaletel v zid s špico čolna, na delu, kjer voda stoji, tako da sem se čisto ustavil. V tistem trenutku sem zagotovo vedel, da danes na žalost ne bo vrhunskega rezultata. Tako pač je. Zagotovo pa ni dobro tekmovati v tako vetrovnih pogojih,« je težave opisal Kauzer. Za dvojno nemško zmago sta poskrbela Fabian Dörfler in Sebastian Schubert, tretji pa je bil francoski kajakaš Fabien Lefevre, ki od letošnje sezone sicer tekmuje za ameriško reprezentanco.

V finalu so veslale tudi kanuistke. S progo je najbolje opravila Britanka Kimberley Woods, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa še ena Britanka Mallory Franklin.

Popoldne so se na progo podale še kajakašice in kanuistični dvojci, ki so najprej tekmovali v kvalifikacijah, najboljši pa nato še v polfinalu. S kvalifikacijami so trije slovenski čolni opravili brez težav. Urša Kragelj je zasedla deseto mesto, Eva Terčelj je bila trinajsta, Luka Božič in Sašo Taljat pa sta po prvi vožnji zasedala drugo mesto, tako da v drugi vožnji sploh nista nastopila. V prvi vožnji sta imela sicer najhitrejši čas, a sta se dotaknila vrat, tako da sta prejela dve kazenski sekundi.

V večernih urah je sledil še polfinale v obeh kategorijah, kjer pa se kajakašicama ni uspelo prebiti do nedeljskega finala. Eva Terčelj se je dotaknila vrat in pristala na 14. mestu, Urša Kragelj pa je napačno preveslala ena izmed vrat in s 50 kazenskimi sekundami tekmovanje zaključila na 27. mestu. Najhitrejša je bila Slovakinja Jana Dukatova, druga je bila mlada Britanka Bethan Latham, tretja pa Avstralka Jessica Fox.

Boljše kot kajakašicama je šlo Luki Božiču in Sašu Taljatu, ki sicer nista uspela ponoviti enkratne kvalifikacijske vožnje, a sta se kljub štirim kazenskim sekundam zanesljivo uvrstila v finale. V polfinalu sta bila sedma. Najhitrejši v polfinalu je bil francoski dvojec Gauthier Klauss – Matthieu Peche, druga sta bila Slovaka Peter in Pavol Hochschorner, tretja pa Britanca David Florence in Richard Hounslow.

Nedeljski finale, ki se bo začel ob 12. uri, bodo odpre kajakašice, takoj za njimi pa se bodo na progo podali še finalisti v kategoriji dvojcev. Ob 13.50 bodo na sporedu še ekipne vožnje.

 

Rezultati v živo: http://events.slalom.canoeicf.com/live-results-page