Slovenska ekipa je v Banjaluki priveslala do štirih kolajn.

0
512

Spustaši na divjih vodah nadaljujejo z zbiranjem kolajn in odličnih rezultatov na tekmah svetovnega pokala. Na prvi tekmi svetovnega pokala v Banjaluki je novo zmago v svojo bogato zbirko odličij dodal Nejc Žnidarčič, za dvojno slovensko zmago v sprintu pa sta poskrbela še dvojca Žnidaršič-Žganjar in Cof-Hočevar. Kajakaš Tim Kolar je bil odličen tretji. V finalu so veslali tudi preostali slovenski reprezentanti.

Primorski kajakaš Nejc Žnidarčič je tudi v letošnjo sezono tekem svetovnega pokala vstopil z zmago. V nočnem finalu pod reflektorji na reki Vrbas je bil brez prave konkurence. Najbližjega zasledovalca na sprinterski preizkušnji Francoza Paula Gratona je prehitel za 1,71 sekunde. »V nočnih urah, ob polni luni, postanem kot volkodlak. Dobim skoraj nadnaravno moč in ni me moč premagati. To smo zgrešili v Solkanu, kjer je bila tekma popoldne in ne zvečer. No, šalo na stran, odpeljal sem odlično vožnjo, in ko mi to uspe, me je težko premagati,« je po tekmi povedal Žnidarčič. Odlično tretje mesto si je priveslal tekmovalec KKK Ljubljana Tim Kolar, za fantastičen ekipni uspeh pa so poskrbeli še Maks Frančeškin s petim, Vid Debeljak s šestim in Simon Oven s sedmim mestom. Po kvalifikacijskih vožnjah je sicer kazalo še boljše. Prva štiri mesta so namreč zasedali Žnidarčič, Kolar, Oven in Frančeškin, Debeljak pa je imel deveti čas.

Medtem ko je Žnidarčič že vajen zbiranja odličij na velikih tekmovanjih, sta do svojih prvih stopničk na tekmah svetovnega pokala prišla mlada Ljubljančana Peter Žnidaršič in Luka Žganjar. Varovanca Mateja Trampuža sta sicer odlično nastopala že v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Solkanu, kjer sta bila prva, a nato v finalu popustila, tokrat pa sta vodstvo iz kvalifikacij uspela zadržati tudi v finalu in stopila na najvišjo stopničko. Na drugo mesto sta se uvrstila še dva Slovenca Blaž Cof in Simon Hočevar, ki sta za zmagovalcema zaostala za 61 stotink sekunde. Tretja sta bila Čeha Richard Hala in Michal Sramek, ki pa sta zaostala za sekundo in pol.

Cof in Hočevar sta nastopila tudi v konkurenci kanujev enosedov, vendar se tokrat nista uvrstila na zmagovalne stopničke. Po kvalifikacijah je sicer kazalo odlično, saj je bil Blaž Cof v vodstvu, v finalni vožnji pa nato ni ponovil tako dobrega nastopa in tekmovanje končal na petem mestu. Z identičnim časom je ciljno linijo prečkal tudi Simon Hočevar in si s Cofom delil peto mesto. Najboljši je bil Čeh Vladimir Slanina, drugi je bil svetovni prvak Nemec Normen Weber, tretji pa Francoz Quentin Dazeur. Evropski prvak in svetovni podprvak Francoz Guillaume Alzingre je bil šele sedmi.

Tekmovale so tudi kajakašice in kanuistke. Med kajakašicami sta za dvojno nemško zmago poskrbeli Sabine Fuesser in Manuela Stoeberl, tretja je bila Francozinja Claire Emelie Simon, med kanuistkami pa sta bili najboljši Italijanki Marlene Ricciardi in Chiara Carbognin, tretja pa je bila Nemka Sabrina Barm.

V nedeljo tekmovalce čaka še tekma v klasičnem spustu.