Luka Božič in Sašo Taljat sta v Cardiffu osvojila bronasto kolajno.

0
371

Luka Božič in Sašo Taljat sta na prvi tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Cardiffu stopila na zmagovalne stopničke. V napetem finalu kanuističnih dvojcev sta zasedla tretje mesto, zaostala pa le za dobitniki olimpijskih kolajn iz Londona – Slovakoma Petrom in Pavlom Hochschornerjem ter Britancema Davidom Florencem in Richardom Hounslowom. Na popoldanski ekipni tekmi so se z drugima mestoma izkazali tudi kanuisti Luka Božič, Benjamin Savšek in Anže Berčič ter kajakaši Peter Kauzer, Janoš Peterlin in Martin Albreht.

Varovanca Dejana Testena sta v Walesu znova navdušila in se z dobro vožnjo zavihtela na tretje mesto. To je že druga zaporedna kolajna za Luko Božiča in Saša Taljata na tekmah svetovnega pokala v Cardiffu. Lani sta bila druga. Prav tako kot lansko leto sta jima tudi letos na zmagovalnih stopničkah družbo delali isti posadki, le da so dvojci letos zamenjali mesta. Lani tretjeuvrščena Pavol in Peter Hochschorner sta bila letos razred zase in sta zmagala s prednostjo več kot sekunde in pol, lanskoletna zmagovalca David Florence in Richard Hounslow pa sta bila tokrat druga.

»Tako kot lani smo se na zmagovalne stopničke uvrstili isti trije čolni, le v malo drugačnem vrstnem redu. Odpeljala sva tako kot sva si zadala, z izjemo manjše napake v osmih protitočnih vratih. Ampak za zmago bi bilo danes kar koli premalo, ker sta bila Hochschornerja res premočna. Z najinim nastopom sva zadovoljna. Formo sva stopnjevala, iz dneva v dan nama je šlo boljše, tako da se je na koncu dobro izšlo,« je povedal Sašo Taljat, ki je skupaj v Luko Božičem v novo sezono vstopil z izvrstnimi rezultati: »Če izvzamem EP, kjer je bilo, kot da ne bi znala tekmovati, se je s svetovnimi pokali kar dobro začelo. Kot kaže se na tekmo pripraviva drugače kot za treninge in znava odpeljati tako, kot je treba. To je prinaša razbremenitev in potrditev, da sva tudi z novim čolnom drugega proizvajalca lahko konkurenčna. Nekoliko sva se bala, da v tem čolnu ne bova mogla izkoristiti vsega najinega potenciala, ampak sedaj sva lahko brez skrbi.«

V finalu so se pomerile tudi kajakašice, kjer pa ni bilo slovenskih predstavnic, saj sta Eva Terčelj in Urša Kragelj obstali v polfinalu. Zmagala je Britanka Elizabeth Neave, na drugo mesto se je z 38 stotinkami sekunde zaostanka uvrstila legendarna Slovakinja Elena Kaliska, ki je pokazala, da se pri 41 letih še vedno lahko enakovredno kosa s pol mlajšimi tekmicami. Tretjeuvrščena Nemka Cindy Poeschel pa je zaostala že za 2,32 sekunde.

V popoldanskih ekipnih vožnjah so se pomerili tudi slovenski kanuisti in kajakaši. Tako kanuisti kot kajakaši so moštveno preizkušnjo končali na drugem mestu. Kanuisti Luka Božič, Benjamin Savšek in Anže Berčič so zaostali le za Nemci, na tretje mesto pa so se uvrstili Francozi. Drugo mesto si si priveslali tudi Peter Kauzer, Janoš Peterlin in Martin Albreht. Najboljši so bili Nemci, tretji pa so bili Poljaki.

»Rezultatsko sem lahko zadovoljen, zaostali smo le za Nemci. Se mi pa zdi, da je postavitev proge taka, da smo vsi delali napake, tudi mi smo jih naredili kar nekaj. Naši kanuisti so danes postavili boljši čas, čeprav ponavadi časovno nikoli ne pridejo niti blizu, tako da to pove, da smo naredili kar nekaj napak. Je pa zabavno tudi na svetovnih pokalih tekmovati na moštveni tekmi. Na koncu se zaradi dolgega sporeda že kar vleče, je pa pred glavno tekmo sezone – svetovnim prvenstvom – dobro imeti še nekaj takih trening tekem,« je po ekipnem srebru povedal Peter Kauzer.

Med kajakašicami so bile najboljše Nemke, druge so bile Britanke, tretje pa Slovakinje. Slovaki so bili najboljši v konkurenci dvojcev, kjer so drugo mesto zasedli Britanci, tretje pa Francozi. V konkurenci kanuistk sta nastopili le ekipi Francije in Velike Britanije, boljše so bile Francozinje.

Slalomisti se bodo sedaj preselili v nemški Augsburg, kjer jih prihodnji konec tedna čaka naslednja tekma svetovnega pokala.