V Celju do državnih naslovov Nejc Žnidarčič, Blaž Cof in Ana Šteblaj.

0
598

Celje je v soboto gostilo tekmo državnega prvenstva v sprintu na divjih vodah, kjer so podelili tako posamične kot ekipne naslove v članski in mladinski konkurenci. V večernem finalu pod reflektorji so se naslovov državnih prvakov veselili Nejc Žnidarčič med kajakaši, Blaž Cof med kanuisti, Ana Šteblaj med kajakašicami, Naja Pinterič med kanuistkami ter Martin Gale in Nejc Gradišek v dvojcu.

Na Savinji je bil tudi tokrat najbolj razburljiv finale kajakašev, kjer je konkurenca v Sloveniji tako močna, da tudi na največjih mednarodnih tekmovanjih tujci le stežka z zmagovalnega odra izrinejo trojico Slovencev, ki so tudi tokrat zasedli prva tri mesta.

Znova je naslov državnega prvaka v žep pospravil Nejc Žnidarčič, aktualni svetovni in evropski prvak v tej disciplini, na drugo mesto je priveslal Anže Urankar, nekdanji svetovni prvak in aktualni evropski podprvak, tretji pa je bil Simon Oven, svetovni in evropski prvak v klasičnem spustu.

Na državnem prvenstvu je nastopil tudi Vid Debeljak, nekdanji evropski prvak v tej disciplini, ki se je sedaj preusmeril v sprint na mirnih vodah. V kvalifikacijski vožnji sta bila z Žnidarčičem zelo izenačena, a se je moral Debeljak finalnemu nastopu zaradi zdravstvenih težav odpovedati.

»Zelo rad tekmujem proti vsem najboljšim. Vid ima sladkorno bolezen, inzulinska črpalka mu je nehala delati, tako da je moral iti domov, saj se je slabo počutil. Res sem se veselil tega boja. Trenirala sva skupaj in moram reči, da je zelo zelo hiter. Težko bi ga bilo premagati. Zmago vzamem, ampak upam na povratni dvoboj z Vidom,« je po tekmi povedal Nejc Žnidarčič.

Odlično finalno vožnjo je prikazal kanuist Blaž Cof, ki je drugouvrščenega Hrvata Luko Obadića prehitel za skoraj dve sekundi in pol. V razvrstitvi državnega prvenstva je bil drugi Martin Gale, tretji pa Maj Oštrbenk.

»Zadovoljen sem bil že s prvo vožnjo, v drugi pa sem pridobil še kakšno sekundo. Vožnja je bila kar idealna. Ker imamo letos res malo tekem, sem se potrudil čim bolj izkoristiti to, kar nam je dano,« je povedal Blaž Cof.

V ženski kajakaški konkurenci so prva tri mesta zasedle Ana Šteblaj, Helena Domajnko in madžarska predstavnica Sara Seprenyi. Ana Šteblaj, Helena Domajnko in Eva Alina Hočevar so se veselile kolajn v razvrstitvi državnega prvenstva v konkurenci mladink.

V ženskem kanuju sta v absolutni konkurenci prvi mesti zasedli Hrvatici Katja Bengeri in Alba Zoe Gržin, medtem ko je bila tretja Naja Pinterič. Slednja je mlajša mladinka, tako da se je skupaj s Saro Globokar in Asjo Jug na zmagovalni oder povzpela še za podelitev kolajn najboljšim do 16 let. 

Med dvojci sta bila najhitrejša Martin Gale in Nejc Gradišek, na drugo mesto sta priveslala Tilen Zorko in Simon Škof Ojeda, na tretje pa Matija Preskar in Taj Kevin Bizjak.

V konkurenci mlajših članov do 23 let so med kajakaši na zmagovalni oder stopili Anže Urankar, Vid Oštrbenk in Tim Novak, med mladinci Matevž Kampjut, Tjaš Til Kupsch (slednja sta bila prvi in drugi tudi med mlajšimi mladinci) in Lan Tominc, med tekmovalci do 16 let pa je bil poleg Kampjuta in Kupscha na zmagovalnem odru še Jakob Šavli. V konkurenci kajakašic do 16 let je bila najboljša Nika Ozimc, druga je bila Sara Globokar, tretja pa Ula Skok. V konkurenci kanuistov do 18 let so bili na stopničkah Martin Gale, Maj Oštrbenk in Nejc Gradišek, v konkurenci do 16 let pa Gale, Žiga Lin Hočevar in Mark Šteblaj.

Še pred posamičnim finalom so podelili ekipne naslove. Med kajakašicami je slavila prva ekipa KKK Ljubljana (Domajnko, Šteblaj, Jančar), pred KK Simon (Zupan, Hočevar, Seprenyi) in KK Soške elektrarne (Turk, Velišček, Belingar), medtem ko so v mladinski konkurenci kajakašic slavile Ljubljančanke, pred KK Soške elektrarne in drugo ekipo KKK Ljubljana (Ferkolj, Globokar, Hajdinjak). V moški kajakaški konkurenci je absolutni naslov brez presenečenj romal v roke KKK Ljubljana, z Urankarjem, Ovnom in Novakom na čelu, drugi so bili predstavniki KKK Tacen (Stanovnik, Firm, Debeljak), tretji pa člani druge ekipe KKK Ljubljana (Frančeškin, Petek, Valant). V mladinski konkurenci je zmaga ostala v Celju (Marolt, Ločnikar, Tominc), drugi so bili predstavniki KKK Krško (Preskar, Zagorc, Škof Ojeda), tretji pa člani KK Soške elektrarne (Gajšek, Bezeljak, Šavli).