V Celju smo dobili državne prvake v slalomu.

0
616

Celjski kajakaški poligon na Savinji je gostil zaključno dejanje slalomske sezone 2014 – člansko državno prvenstvo. Ob odsotnosti nekaterih reprezentantov so si naslove državnih prvakov priveslali Simon Brus med kajakaši, Benjamin Savšek med kanuisti, Urša Kragelj med kajakašicami, Alja Kozorog med mladinkami ter Tine Kancler in Jakob Jež med dvojci.

Celjski kajakaški center na Špici je znova gostil tekmo državnega prvenstva, ki je privabila precejšnje število nastopajočih, je pa na startu žal manjkalo nekaj najboljših slovenskih reprezentantov. Svetovna prvaka Luka Božič in Sašo Taljat se še vedno mudita v Združenih državah Amerike, prav tako tudi kajakašica Eva Terčelj, kanuist Anže Berčič je odpotoval v Azijo, Peter Kauzer še vedno okreva po operaciji rame, manjkal pa je tudi njegov klubski kolega Janoš Peterlin. Poleg slovenskih tekmovalcev so nastopili še predstavniki Hrvaške, Srbije, Italije, Avstrije ter Bosne in Hercegovine. Kljub temu smo bili priča kar nekaj odličnim predstavam in presenetljivim razpletom.

V konkurenci kajakašev si je naslov državnega prvaka priveslal član domačega kluba Nivo Celje Simon Brus, ki je bil najboljši že v prvi vožnji, iz katere se je v zaključne boje prebilo 15 najhitrejših kajakašev. Brus je v odločilni vožnji postavil več kot dve sekundi hitrejši čas od ostalih finalistov. »Lepo je končati sezono z zmago, sploh na domačem terenu. Fenomenalno. Proga je bila zelo zaprta in “zaštrikana”. Med vratci so bile zelo majhne razdalje, ki niso pustile dihati. Dogajalo se je veliko napak, kar smo videli že v prvi vožnji,« je povedal Brus, o zapleteni progi, ki jo je postavil njegov trener Aleš Kuder pa v šali dodal: »To mu je včeraj zvečer na pamet prišlo.«

Ob pogledu na semafor z rezultati je bil zelo nasmejan tudi drugouvrščeni Luka Čižman iz tacenskega kluba, ki je v finalni vožnji veslal odlično. »Takšne vožnje nisem ravno pričakoval. Zastavil sem si, da progo preveslam čim hitreje, tako da čoln stalno teče, potem pa sem sredi proge videl, da mi gre zelo dobro. Potem sem samo še stopnjeval vožnjo in na koncu mi je uspelo preveslati progo brez dotikov, pa tudi čas je bil konkurenčen ostalim. To je odličen rezultat, prvič mi je uspelo,« je povedal sin nekdanjega izvrstnega slalomista Albina Čižmana.

Na tretje mesto se je uvrstil še en član KKK Tacen Žan Jakše. Nekoliko presenetljivo je brez finala ostal najboljši slovenski kajakaš v letošnjem svetovnem pokalu Martin Albreht, ki je napačno preveslal vrata, tako da je bil na koncu 51.

Brez večjih presenečenj se je razpletla preizkušnja kajakašic. Primorka Urša Kragelj je zmagala pred Ajdo Novak (KKK Ljubljana) in klubsko kolegico Aljo Kozorog. Kragljeva je polfinalno vožnjo dobila s skoraj enajstsekundno prednostjo, v finalni pa je ciljno linijo prečkala pol sekunde hitreje kot Ajda Novak. »Saj ne vem, ali naj povem ali ne. Po nesreči sem zaklenila veslo v kombi, tako da sem sedaj veslala s sposojenim veslom enega izmed hrastniških tekmovalcev. Zato je bil čas počasnejši. Mi je uspelo,« se je nasmejala Kragljeva in nadaljevala: »Seveda je lepo zmagati na vsaki tekmi, realno pa bi lahko bila konkurenca z Evo (Terčelj, op. p.) močnejša. Zelo sem vesela, da sem spravila v žep še en naslov državne prvakinje. Luštno je tekmovati tu.«

Pričakovano si je naslov državnega prvaka priveslal svetovni podprvak Benjamin Savšek, ki je bil od Italijana Marca Babuina hitrejši za skoraj pet sekund. V razvrstitvi državnega prvenstva je srebro pripadlo Blažu Cofu, tretji pa je bil Simon Hočevar. »Dal sem vse od sebe, tako da se je izšlo in sem spet državni prvak. Ko je bilo nazadnje državno prvenstvo tu v Celju, sem dobil 50 kazenskih sekund, tako da sem si letos rekel, da si tokrat tega ne smem dovoliti in sem znova osvojil naslov,« povedal Savšek, ki se je pred dvema tednoma vrnil z zelo uspešnega svetovnega prvenstva, kjer je osvojil srebrno posamično ter ekipno bronasto kolajno.

»Zadnji teden pred državnim prvenstvom sem veslal, zato da sem si znova pridobil občutek in da ne bi tu prvič znova sedel v čoln, saj lahko tako pride do poškodbe. Sicer en teden po državnem prvenstvu nisem bil nič v čolnu. Takrat sem se malo spočil in proslavljal kolajno. Danes je šlo še zares, potem pa bom res zaključil sezono. Vzel si bom štirinajst dni premora, potem pa me čaka test novega čolna, modela Martikan One. Potem bom kakšen mesec testiral opremo, da bom videl, kaj mi ustreza. Če se bo vse izšlo, bomo šli še na priprave v London, od novega leta naprej pa me čakajo resne priprave na novo sezono,« je še dodal Beni.

Tudi med kanuistkami ni prišlo do presenetljivega razpleta. Naslov prvakinje si je priveslala Alja Kozorog, ki v zadnjih dveh sezonah kaže vse boljše predstave v kanuju. »Zelo sem zadovoljna, glede na to, da smo imeli septembra pavzo in da nisem skoraj nič veslala. V kanu se nisem usedla, tako da sem kar presenečena, da še zmeraj lahko ohranjam takšno prednost. Morda bi se dalo še kaj popraviti, ampak glede na to, da nisem trenirala, je bilo zelo dobro,« je dejala Alja Kozorog. Na drugo mesto se je uvrstila še ena tekmovalka, ki je v letošnji sezoni nastopila na svetovnem pokalu med kanuistkami. Nina Bizjak je za klubsko kolegico zaostala za sedem sekund. Bronasta kolajna je pripadla Ajdi Novak, ki je v polfinalnih vožnjah stalno hitela s cilja znova na start, saj je nastopila tako med kajakašicami, kanuistkami kot med kanuističnimi dvojci skupaj z Nežo Jarc.

Med dvojci je ob odsotnosti Luke Božiča in Saša Taljata zmaga kljub temu ostala v Kajak klubu Soške elektrarne. Zanjo sta poskrbela mladinska reprezentanta Tine Kancler in Jakob Jež, ki sta letos že razveselila z dobrimi nastopi na evropskem mladinskem prvenstvu v Skopju. »Pravzaprav sva zelo presenečena, saj od evropskega prvenstva nisva skoraj nič veslala skupaj. Prejšnji teden sva bila po dveh mesecih znova skupaj v čolnu,« je povedal Tine Kancler, Jakob Jež pa je dodal: »Zelo sem srečen, saj nama je šlo zelo dobro. Proga je bila zelo dobra.« Na drugo mesto sta priveslala letošnja svetovna prvaka v spustu na divjih vodah Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, tretja pa sta bila predstavnika KK Simon. Simon Hočevar je tokrat moči združil z mladim Jušem Javornikom, sicer sinom nekdanjega reprezentanta Boruta Javornika.

Ekipne zmage domačim kajakašem, primorskim kajakašicam in tacenskim kanuistom

Posamičnim tekmam državnega prvenstva so sledile še tradicionalne ekipne preizkušnje. V konkurenci kajakašev je zmaga ostala doma, saj so najboljšo vožnjo prikazali Simon Brus, Martin Srabotnik in Teo Karner. Drugo mesto so si priveslali člani Kajak kluba Soške elektrarne Jakob Jež, Niko Testen in Tine Kancler, tretji pa so bili predstavniki KKK Ljubljana Anže Urankar, Domen Tominec in Lenart Zore. Med kajakašicami so zmagale članice prve ekipe KK Soške elektrarne Urša Kragelj, Alja Kozorog in Nina Bizjak, drugo mesto je pripadlo članicam KKK Ljubljana Ajdi Novak, Teji Vrbnjak Erbežnik in Neži Jarc, tretje pa so bile članice druge ekipe KK SE Eva Jeklin, Živa Kavs in Beti Medved. V kanuju so pričakovano slavili člani KKK Tacen Benjamin Savšek, Jure Lenarčič in Blaž Cof, ki so v cilj prišli s prednostjo več kot dvanajstih sekund. Drugo mesto so si priveslali kanuisti KK SE Jakob Jeklin, Marko Čivčija in Žiga Taljat, tretji pa so bili člani druge ekipe Tacna Klemen Vidmar, Leon Breznik in Andrej Črepinšek.