V ekipo so že uvrščeni Benjamin Savšek, Luka Božič in Sašo Taljat.

0
431

Za slalomisti na divjih vodah je prva od treh izbirnih tekem v Tacnu, znani pa so že trije reprezentanti. Poleg Luke Božiča in Saša Taljata med dvojci, ki sta zaradi naslova svetovnih prvakov pridobila dve zmagi, kar je zadostovalo za uvrstitev v reprezentanco, je svoje mesto v ekipi na prvi tekmi potrdil še Benjamin Savšek. Ta je imel na podlagi naslova svetovnega podprvaka priznano eno zmago, drugo pa je dosegel na tokratni tekmi v Tacnu. Med kajakaši je bil najboljši Peter Kauzer.

Četrtkova izbirna tekma v Tacnu je prva izmed treh izbirnih tekem za uvrstitev v reprezentanco, saj je sobotno državno prvenstvo v Solkanu, ki bi sicer moralo biti prvo izbirno tekmovanje, zaradi previsokega nivoja Soče odpadlo. Izmed dobljenih treh rezultatov bosta na koncu štela najboljša dva. Po prvi preizkušnji na Savi je eno mesto v kanuistični ekipi že oddano, in to svetovnemu podprvaku Benjaminu Savšku. Ta je po bonusu ene zmage na podlagi lanskega uspeha na svetovnem prvenstvu v Deep Creeku hitro postavil stvari na svoje mesto in z zmago na prvi tekmi že prišel do mesta v ekipi.

Kateri bodo tisti tekmovalci, ki se mu bodo pridružili na evropskem prvenstvu ter tekmah svetovnega pokala, pa bo znano po sobotnih in nedeljskih vožnjah v okviru tekme za točke ICF. Na tokratni tekmi je drugo mesto osvojil Anže Berčič, Jure Lenarčič je bil tretji, Blaž Cof četrti, Klemen Vidmar pa peti. Popolnoma se je odločilna vožnja ponesrečila Luki Božiču, ki je imel šele osmi čas finala. V prvi vožnji, ki ni štela za izbirno tekmo, je bil drugi, v finalni vožnji pa se mu je zapletalo že od zgornjega dela proge naprej.

Po kvalifikacijski vožnji je bil v najboljšem položaju Blaž Cof, ki pa je v finalni dosegel četrti čas. »V prvi vožnji sem izgubil na zadnjih protitočnih vratih, zdaj na prvih protitočnih. Nekje sem izgubljal, drugje pridobival. Mislim, da je bilo kar dobro, občutek je bil dober. Ni mi šlo slabo. Izbirne tekme so zahtevne, je pa res, da sem se nanje pripravljal tako kot da nimam kaj izgubiti. V ekipi nisem bil že dve leti, tako da sem začel kot bi bilo prvič. Vse kar sem naredil je to, da sem čakal, da bom presenetil samega sebe, saj mi je šlo že na treningih dobro. Bil sem precej bolj umirjen in sproščen kot v prejšnjih letih,« je povedal trenutno četrti kanuist. Toliko mest bo imela Slovenija na tekmah svetovnega pokala (enega več kot lani). »Zagotovo je lažje tekmovati, ker so na voljo štiri mesta. Tudi če si četrti dobiš možnost nastopa na svetovnih pokalih in imaš še vedno možnost tudi za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Upam, da mi bo v soboto uspel dober tek, tako da bom v nedeljo startal bolj sproščeno. Želim si uvrstitve v ekipo,« je še dodal Cof.

Tudi v konkurenci kajakašev se obeta napet vikend s preostalima izbirnima tekmama. Na prvi je zmagal Peter Kauzer, ki je kljub dolgotrajni rehabilitaciji po poškodbi in izpadu treninga, še vedno v ospredju med slovenskimi kajakaši. Za njim se je uvrstil Vid Kuder Marušič, lanskoletni svetovni mladinski podprvak, tretji pa je bil še en hrastniški kajakaš Janoš Peterlin. »V prvi vožnji je bilo še nekaj tipanja, saj je bila zame to prva tekma v Tacnu po dolgem času,« je uvodoma povedal Janoš Peterlin, ki je od konca lanske sezone treniral v Franciji in na Reunionu, v Slovenijo pa prišel šele pred dobrim mesecem dni. »Druga vožnja je bila že bolj na mestu, je bila pa postavitev proge takšna, da je bilo veliko ustavljanja in vnovičnih startov, tako da je iz tega težko dobiti optimalen občutek. Zaenkrat je dobro.« Čeprav večino leta preživi v Franciji in je na progi naredil nekaj treningov manj od slovenskih tekmecev mu to ne povzroča skrbi: »Vsi Slovenci poznamo Tacen tako dobro, da bi lahko progo preveslali z zaprtimi očmi. Je pa res, da je potrebnega nekaj treninga na progi pred izbirnimi tekmami.«

Pred letošnjo sezono je tudi zamenjal čoln, slovaškega proizvajalca zamenjal za češkega, na dnu čolna pa ima po novem nameščene tudi smernike, ki jih uporabljajo tudi nekateri tujci. »Veliko sem testiral, kateri čoln bi bil boljši, potem sem se odločil za novega proizvajalca. Na tem čolnu je nekoliko drugačno dno, zato je dobro, da imaš spodaj krilca. Ta bolje držijo v protitočnih vratih, je pa potrebno zaradi tega nekoliko prilagoditi način vožnje. Kako se dodatek obnese je odvisno tudi od tipa proge. Bolj je primerno za umetne proge. Tacen sicer je umetna proga, ampak je specifična, ker daje vtis umetne in naravne, se pa precej bolj pozna na klasičnih umetnih progah. Svetovni pokali, evropsko in svetovno prvenstvo bodo vsi na umetnih progah, zato sem se tudi odločil tako,« je zaključil Janoš Peterlin.

Tudi v konkurenci kajakašev bo imela Slovenija na tekmah svetovnega pokala pravico nastopa s štirimi tekmovalci. Tokrat je četrto mesto zasedel Celjan Simon Brus, peti pa je bil Martin Albreht.

V konkurenci kajakašic ni prišlo do presenečenj. Zmagala je Urša Kragelj, pred Evo Terčelj in Ajdo Novak. Četrta je bila Alja Kozorog, peta pa Beti Medved. Med kanuistkami se je z zahtevno progo najbolje spopadla Nina Bizjak, druga je bila Alja Kozorog, tretja pa Lea Novak. Med dvojci sta tokrat nastopila le Tine Kancler in Jakob Jež, saj sta Luka Božič in Sašo Taljat v reprezentanco že uvrščena.

Izbirne tekme se nadaljujejo v soboto in nedeljo, ko bo Tacen gostil tekmo za točke ICF. Ker bo na tekmi nastopilo veliko število tekmovalcev, so se organizatorji odločili nedeljski start prestaviti za eno uro. Tako bo prvi start v soboto in nedeljo ob 10.30.

 

1. IZBIRNA TEKMA

K1 moški

1. Peter Kauzer BD Steklarna Hrastnik

2. Vid Kuder Marušič KKK Tacen

3. Janoš Peterlin BD Steklarna Hrastnik

4. Simon Brus KKK Nivo Celje

5. Martin Albreht KKK Tacen

6. Žan Jakše KKK Tacen

7. Martin Srabotnik KKK Nivo Celje

8. Matic Štrukelj KKK Tacen

9. Val Manfreda Vidrih KKK Tacen

10. Niko Testen KK Soške elektrarne

 

C1 moški

1. Benjamin Savšek KKK Tacen (že v reprezentanci)

2. Anže Berčič KKK Tacen

3. Jure Lenarčič KKK Tacen

4. Blaž Cof KKK Tacen

5. Klemen Vidmar KKK Tacen

6. Sašo Taljat KK Soške elektrarne

7. Marko Čivčija KK Soške elektrarne

8. Luka Božič KK Soške elektrarne

9. Urh Turnšek KKK Nivo Celje

10. Gašper Kovačič KK Soške elektrarne

 

K1 ženske

1. Urša Kragelj KK Soške elektrarne

2. Eva Terčelj KKK Ljubljana

3. Ajda Novak KKK Ljubljana

4. Alja Kozorog KK Soške elektrarne

5. Beti Medved KK Soške elektrarne

6. Lea Novak KKK Tacen

7. Jana Hočevar KKK Ljubljana

8. Eva Jeklin KK Soške elektrarne

9. Neža Vrevc KKK Tacen

Teja Vrbnjak Erbežnik (zaradi poškodbe ni dokončala vožnje)

 

C1 ženske

1. Nina Bizjak KK Soške elektrarne

2. Alja Kozorog KK Soške elektrarne

3. Lea Novak KKK Tacen

 

C2 moški

1. Tine Kancler – Jakob Jež KK Soške elektrarne

Luka Božič in Sašo Taljat (KK Soške elektrarne) nista nastopila, saj sta že uvrščena v ekipo.