V finalu EP v Bratislavi Hočevarjeva ter Srabotnik in Testen.

0
433

Prvi dan posamičnih finalnih odločitev na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Bratislavi smo videli tri slovenske finalne nastope. V finalu kanuistk med mladinkami je bila Eva Alina Hočevar sedma, med kajakaši do 23 let je bil Martin Srabotnik 11., Niko Testen pa 15.

Kot edina slovenska predstavnica v finalu je nastopila Eva Alina Hočevar, in sicer med mladinkami v kanuju. V finale se je uvrstila kot najhitrejša kanuistka polfinalal. Aktualna svetovna mladinska prvakinja v kajaku je bila po nastopu zelo razočarana, saj je po napakah v finalni vožnji zasedla sedmo mesto. V polfinalu je veslala tudi Lea Novak, a po precejšnjih težavah na progi in 56 kazenskih sekundah osvojila 19. mesto. Naslov mladinske evropske prvakinje v kanuju si je priveslala Rusinja Daria Shaidurova, druga je bila Slovakinja Sona Stanovska, tretja pa Čehinja Gabriela Satkova. 

Med kajakaši do 23 let, kjer so si Vid Kuder Marušič, Niko Testen in Martin Srabotnik v petek priveslali naslov ekipnih evropskih prvakov, smo imeli v posamičnem finalu 15 najboljših tokrat dva predstavnika. Testen je v finale napredoval s četrtim časom polfinala, Srabotnik pa kot enajsti. Na enaki poziciji je Srabotnik prvenstvo nato tudi zaključil. V finalu je bil dobro na poti, a mu je višjo uvrstitev preprečila napaka, ki mu je prinesla 50 kazenskih sekund. Še slabše jo je odnesel Testen, ki se mu je vožnja podrla že v zgornjem delu proge. S 152 kazenskimi sekundami je finale končal na 15. mestu. V polfinalu je veslal tudi Vid Kuder Marušič in bil 21. Naslov evropskega prvaka med mlajšimi člani si je priveslal Španec David Llorente, drugi je bil Slovak Jakub Grigar, tretji pa Nemec Lukas Stahl. 

Izjemno blizu finalnemu nastopu med mladinci je bil kajakaš Vid Oštrbenk, ki je zasedel 16. mesto, v finale pa je napredovala najhitrejša petnajsterica kajakašev. Od finala ga je ločilo pičlih 20 stotink sekunde. Za Lana Tominca in Ulana Valanta so bila usodna peta vrata, za Valanta pa še sedemnajsta. Tam sta namreč prejela po 50 kazenskih sekund, kar je pomenilo konec možnosti za finale. Naslov mladinskega evropskega prvaka si je priveslal Španec Miquel Trave, drugo in tretje mesto pa sta si priveslala Čeha Tomas Zima in Jan Barta.

V polfinalu kanuistk do 23 let smo imeli dve predstavnici. Nina Bizjak je preizkušnjo končala kot 14. kanuistka stare celine, Alja Kozorog pa je bila 18. Zmagala je Slovakinja Monika Skachova, druga je bila Čehinja Tereza Fišerova, tretja pa Francozinja Margaux Henry. 

V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo s polfinalnimi in finalnimi preizkušnjami kajakašic in kanuistov. 

 

Prenos: https://www.youtube.com/CanoeEurope

Rezultati v živohttps://siwidata.com/canoelive/#/live/eca/1372