ajakaši do 23 let evropski ekipni prvaki v slalomu na divjih vodah.

0
568

Slovenska ekipa se je prvi dan končnih odločitev na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, ki ta teden poteka v Bratislavi, veselila naslova ekipnih evropskih prvakov med kajakaši do 23 let, za katerega so poskrbeli Martin Srabotnik, Niko Testen in Vid Kuder Marušič. V dopoldanskih posamičnih kvalifikacijah sta se izkazala kajakašica Lea Novak in kanuist Nejc Polenčič, ki sta osvojila drugi mesti v konkurenci mladincev. 

Slalomska proga v Bratislavi, kjer je Peter Kauzer leta 2011 priveslal do svojega drugega naslova svetovnega prvaka, bo znova v znamenju Zdravljice. V soboto, ko bodo podelili kolajne najboljšim v ekipnih tekmah, bodo na najvišjo stopničko namreč stopili Martin Srabotnik, Niko Testen in Vid Kuder Marušič. Slovenska ekipa kajakašev do 23 let je bila hitra, saj so kljub štirim kazenskim sekundam za dobri dve sekundi ugnali ekipo Slovaške, medtem ko so tretjeuvrščeni Švicarji zaostali za pet sekund. 

Ekipa kajakašev do 23 let je bila uspešna tudi lani. Na evropskem prvenstvu mlajših članov v Nemčiji so bili drugi, na svetovnem prvenstvu, ki je potekalo prav v Bratislavi, pa tretji. Tako Srabotnik kot Kuder Marušič sta bila člana ekipe tudi v lanski sezoni, Niko Testen pa je zamenjal Žana Jakšeta. 

Le eno mesto je od zmagovalnih stopničk ločilo Nino Bizjak, Evo Alino Hočevar in Leo Novak. Kanuistke so bile letos na svetovnem prvenstvu med mlajšimi članicami v ekipni tekmi druge, tokrat pa so zaostale za Špankami, Francozinjami in Slovakinjami. Slovenske kanuistke so bile sprva pete, a so Čehinjam, ki so bile najprej druge, naknadno prisodili 50 kazenskih sekund, tako da so zdrsnile po rezultatski lestvici. 

Na nedavnem svetovnem mladinskem prvenstvu so srebrno kolajno med kajakašicami osvojile Lea Novak, Eva Alina Hočevar in Sara Belingar. Prvenstvo stare celine so končale na šestem mestu. Zmagale so Čehinje, pred Rusinjami in Britankami. 

Mladinska ekipa kajakašev, za katero so veslali Lan Tominc, Ulan Valant in Vid Oštrbenk, je prvenstvo končala na sedmem mestu. Zmagali so Francozi, pred Italijani in Čehi. Med kanuisti v mladinski konkurenci so Nejc Polenčič, Urh Turnšek in Jaka Bernat priveslali do osmega mesta. Naslov prvakov so osvojili Čehi, drugi so bili Francozi, tretji pa Nemci. Klemen Vidmar, Tine Kancler in Žiga Taljat so ekipno preizkušnjo med kanuisti do 23 let končali na devetem mestu. Zmagali so Čehi, pred Francozi in Slovaki. Kot zadnje so se na progo v ekipni tekmi podale še kajakašice do 23 let, kjer so slovenske barve zastopale Zala Zanoškar, Eva Jeklin in Helena Domajnko. Prvenstvo so zaključile na sedmem mestu. 

Že dopoldne pa so potekale še posamične kvalifikacije med kanuisti in kajakašicami. Z drugima mestoma v mladinski konkurenci sta se izkazala kajakašica Lea Novak in kanuist Nejc Polenčič. Polfinalni nastop si je zagotovila še četverica.

Lea Novak je v kvalifikacijah kajakašic do 18 let priveslala do drugega mesta, od slovenske predstavnice je bila hitrejša le Čehinja Antonie Galuškova. V isti konkurenci si je s prvim nastopom in 14. časom naslednjo fazo zagotovila Sara Belingar. Eva Alina Hočevar je šla na progo še v drugo in z najboljšim časom izmed vseh kajakašic, ki so bile na startu, tudi ona napredovala v nedeljski polfinale. 

Drugi čas kvalifikacij je postavil tudi kanuist Nejc Polenčič. Pred Primorcem se je uvrstil le Čeh Vojtech Heger. Med mladinci bo v polfinalu kanuistov veslal tudi Jaka Bernat, ki je bil v drugem nastopu tretji. Zalomilo se je Urhu Turnšku, ki je z 18. in 8. časom kvalifikacij žal obstal v tej fazi tekmovanja. 

Med kanuisti do 23 let bo v polfinalu veslal le Tine Kancler, ki se je tja uvrstil kot 15. kanuist prvega nastopa. Žiga Taljat je bil v drugo osmi, Klemen Vidmar pa deseti. Po drugem nastopu je v polfinale napredovala le peterica. Brez predstavnice pa bomo med kajakašicami do 23 let, saj se je vsem trem slovenskim tekmovalkam žal zalomilo. Še najbližje napredovanju po drugi vožnji je bila osmouvrščena Helena Domajnko, Zala Zanoškar je bila v drugo 13., Eva Jeklin pa 15.

V soboto se bo prvenstvo nadaljevalo s posamičnimi polfinalnimi in finalnimi tekmami kanuistk in kajakašev.