V finalu svetovnega pokala v Markkleebergu Peter Kauzer in Eva Alina Hočevar.

0
508

S finalnimi vožnjami kanuistk in kajakašev se je v nemškem Markkleebergu zaključila četrta tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni. Zadnji dan tekme smo imeli v finalu dva predstavnika. Peter Kauzer je bil med kajakaši sedmi, Eva Alina Hočevar pa deseta v konkurenci kanuistk.

Po sobotnih zmagovalnih stopničkah kanuista Luke Božiča je imela slovenska ekipa v nedeljo v igri za najvišja mesta še dva predstavnika. Med kajakaši je v finalu veslal Peter Kauzer in se na koncu uvrstil na sedmo mesto. Hrastniški kajakaš je v polfinalu zasedel četrto mesto z dobro sekundo zaostanka za Avstralcem Lucienom Delfourjem, ki je vodil po polfinalu. V finalu pa je Kauzer nato z dotikom na trinajstih vratih tekmo končal na sedmem mestu, pet sekund in pol za zmagovalcem Čehom Vitom Prindišem, sicer letošnjim evropskim prvakom. Na drugo mesto je priveslal Avstralec Lucien Delfour, na tretje pa Čeh Jiri Prskavec.

“Želel sem si tako tekoče vožnje, kot jo je imel danes v finalu Vid. Sicer ni naredil nič posebnega, a mu je čoln stekel od starta do cilja, kar se v slalomu zelo pozna. Če ti ne steče, se začneš mučiti in enostavno preko tega ne moreš iti. Moj zgornji del je bil še kar dober, od desetih vrat dalje pa se mi je čoln čisto ustavil, ni mi steklo. Tudi v vseh naslednjih protitočnih vratih nisem imel hitrosti pri izhodu. Mučil sem se do cilja. Na koncu doseženi čas sploh ni bil tako slab, glede na to, kakšne težave sem imel skozi progo. Pomembno je, da se sem bil v finalu in da se počutim dobro. Tudi težave z bicepsom, s katerim sem imel težave v zadnjih treh tednih, se izboljšujejo. Pred nami je še finale svetovnega pokala v Pragi, kjer želim nadgraditi svoje vožnje ali pa ponoviti lanske najhitrejše vožnje,” je po nastopu povedal Peter Kauzer.

Odličen polfinalni nastop je uspel Niku Testenu, ki mu je na koncu zmanjkalo nekaj športne sreče, saj je le za sedem stotink sekunde ostal brez finalnega nastopa in bo Nemčijo zapustil z 12. rezultatom. V polfinalu je veslal še Martin Srabotnik in bil 39.

Še na tretji zaporedni letošnji tekmi svetovnega pokala pa je preboj v finale uspel mladi slalomistki Evi Alini Hočevar, sicer tudi dobitnici kolajne z mladinskega svetovnega prvenstva. Najboljši rezultat na letošnjih svetovnih pokalih ji je uspel v Tacnu, ko je bila sedma, tokrat pa je bila tako kot v Bratislavi deseta. V finale se je prebila z devetim časom polfinala. V odločilni vožnji dneva je bila na dveh merjenih vmesnega časa hitrejša od prve tekmovalke v cilju, a ji je nato napaka v zadnjem delu proge prinesla večji časovni zaostanek, ki jo je uvrstil na deseto mesto.

“Oba nastopa sta bila kar dobra. V vsakem je bilo nekaj napak. Polfinalni nastop je bil dovolj dober, da sem se uvrstila v finale, tako da sem bila zelo zelo vesela. V finalu sem želela svojo vožnjo izboljšati, saj sem se zavedala, da če bom želela biti kakšno mesto višje, bom morala biti nekaj sekund hitrejša. Popravila sem stvari, kjer sem imela napake v polfinalu, se mi je pa zgodila napaka v zadnji kombinaciji, kjer sem izgubila veliko sekund. Vesela sem, da sem spet imela priložnost veslati v finalu, saj ti vsaka finalna izkušnja prinese nekaj novega, z vsako si boljši in boljši.  Upam, da bom naslednjič v finalu še višje,” je bila zadovoljna Eva Alina Hočevar.

Med kanuistkami je zmagala Španka Nuria Vilarrubla, štiri stotinke je za njo zaostala Čehinja Tereza Fišerova, na tretje mesto pa je prišla Avstralka Jessica Fox, ki je zaostala za 16 stotink.

Slalomiste na divjih vodah v letošnji sezoni čaka le še ena tekma za svetovni pokal, in sicer prihodnji konec tedna v Pragi.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/markkleeberg-2019/results

 

 

Foto: Inaki Gomez