V Kopru uspešno zaključena prva tekma DP v morskem kajaku in tekma v SUP-u za Pokal Kopra.

0
566

Koper, 6. 12. 2013 – Miklavževa sobota je bila za kajakaše morskega kajaka “surf skija” in tekmovalce v stoječem veslanju – t.i. SUP, ki so se pomerili v prvi tekmi državnega prvenstva za Pokal Kopra, zelo uspešna. Organizatorja tekme sta bila Kajakaška zveza Slovenije in Kajak kanu klub iz Žusterne. 29 tekmovalcev je razdaljo 13 km med Koprom in Izolo s povratkom na start preveslalo v slabih dveh urah, najhitrejši med njimi je bil član KKK Tacen Jošt Zakrajšek, s časom 1:00:44, sledil je mladinec KKK Žusterna David Franca, tretje mesto pa je zasedel Dejan Ozbetič iz Brodarskega društva Bistrica. Med dekleti se je najbolje odrezala domačinka iz KKK Žusterna Lea Prodan, s časom 1:28:58, na drugo mesto se je uvrstila Jana Hočevar, tretja pa je bila Špela Suhač.  Med »suparji«, ki sicer niso tekmovali za državne naslove, so najboljša mesta dosegli: prvouvrščeni Rok Puvar, drugi je bil Rok Vettorazzi, tretji pa Gregor Macarol. V isti disciplini sta se med dekleti uvrstili kot najboljša Neža Jarc, takoj za njo pa Natalija Fon Boštjančič.

Visoki valovi in veter so bili izziv za kajakaše in »suparje«, tako da smo zabeležili tudi nekaj odstopov. Tu se moramo zahvaliti tudi Slovenski vojski in Gasilski brigadi Koper, ki so nam zagotovili pomoč pri reševanju in varovanju tekmovalcev na morju.

V svetu vse bolj popularna disciplina morski kajak je prišla tudi v Slovenijo. Prvo tekmovanje v tej športni panogi za Pokal Kopra je štelo tudi za prvo državno prvenstvo. Start tekmovanja je bil na koprski plaži pred vhodom v Marino Koper.  Tekmovalci so se pomerili v krožni vožnji do Izole z vrnitvijo v Koper.

Dolgi čolni, na katerih se sedi, so sicer že nekaj časa prisotni tudi v Sloveniji, a do sedaj je peščica tekmovalcev hodila na tekmovanja v tujino. Za to disciplino so značilni visoki valovi, ki jih kajakaši s pridom izkoriščajo in tako dosežejo res neverjetne hitrosti.

Za Pokal Kopra so se potegovali tudi tekmovalci na deskah s kanu veslom v panogi SUP ali stoječem veslanju med Koprom in Izolo, kjer so imeli tudi cilj tekme.

 Izjava Jošta Zakrajška, zmagovalca in najhitrejšega tekmovalca:

»Pogoji so bili odlični. Od prve do druge boje so bili valovi visoki skoraj meter in veslanje je bilo užitek, pravi morski kajak, ki vključuje tudi surfanje po valovih. Če bi imeli posnetke s tega dela proge, bi bilo naslednje letu tu na startu 500 tekmovalcev, res je bilo odlično. Žal je toliko težje šlo proti vetru nazaj v Koper. Po moje so si vsi želeli cilja v Piranu. A zmaga je vsekakor zmaga in naslov prvega državnega prvaka je posebna čast. Hvala vsem.«