V kvalifikacijah EP na Dunaju med deseterico peterica slovenskih slalomistov.

0
573

Avstrijska prestolnica ta konec tedna prvič gosti najboljše evropske slalomiste in slalomistke na divjih vodah. Na novozgrajeni progi na Dunaju so v petek tekmovalci nastopili v kvalifikacijah, kjer so Slovenci nastopili precej uspešno. Brez polfinalnega nastopa je ostala trojica čolnov, s tretjim mestom pa se je najbolj izkazal kanuist Anže Berčič.

Za največ veselja v slovenski ekipi so prvi dan prvenstva v slalomskem kompleksu na otoku sredi Donave poskrbeli kanuisti, ki so v prvi vožnji dneva svojo nalogo opravili z odliko in si praktično že zagotovili napredovanje v polfinale.

Vsi trije so nastopili tudi v drugo, najboljši nastop dneva pa je postavil Anže Berčič, ki je bil tretji. Od njega sta bila hitrejša le Slovak Alexander Slafkovsky in Britanec Ryan Westley. »Bilo je dobro, ni pa bilo še najboljše kot je lahko. Občutki še niso pravi. Ko gledam progo, še ne morem sestaviti v glavi, kako bo vožnja potekala. Obe sta mi tokrat uspeli, bili sta konstantni in brez dotikov. Tako da, to je super! Ne morem sicer reči, da čisto prave forme še ni, saj so vožnje dobre, tudi rezultat, a jaz se še ne počutim dovolj samozavestnega, da bi rekel, sedaj pa bom to naredil tako. Nisem še čisto prepričan vase,« je po drugi vožnji dejal Anže Berčič.

Na šesto mesto se je uvrstil dobitnik brona na EP leta 2012 Benjamin Savšek: »Že s prvo vožnjo sem dosegel današnji cilj – uvrstitev v polfinale. Vožnja je lepo stekla, bila je brez napak in tekoča. V drugi vožnji sem v nekaterih kombinacijah poskušal skrajšati linijo, pa sem zaradi tega naredil dotik, tako da bom jutri to poskušal odpraviti.«

Primorski kanuist Luka Božič je bil na lanskem evropskem prvenstvu v Krakovu edini slovenski predstavnik v kanuističnem finalu. V svoji drugi sezoni med kanuisti je znova nakazal, da se bo boril za najvišja mesta. »Uspeli sta mi dve dobri vožnji, s katerima sem zelo zadovoljen. V prvi sem imel celo nekoliko slabši občutek, a se je na koncu izkazalo, da sem bil med najboljšimi desetimi. V drugo je bil občutek boljši. Skozi kvalifikacije sem se prebil, jutri je nov dan in nova tekma, čeprav bo proga ostala enaka. Mislim, da imam še nekaj rezerve in upam, da bom to pokazal najprej v polfinalu in se uvrstil v finale,« je dejal osmouvrščeni kanuist kvalifikacij.

Kot edina Slovenka med kanuistkami se je po umetnem kanalu spustila Božičeva klubska kolegica Alja Kozorog, za katero je to sploh prvo člansko prvenstvo. V prvi vožnji je imela kar nekaj težav, v drugo pa je s progo opravila brez večjih težav. Ob prihodu v cilj se je Primorki smejalo, zelo zadovoljen pa je bil tudi njen trener Dejan Testen. »Med vožnjo sem zelo uživala. Šlo mi je kar dobro in mislim, da bo dovolj za polfinale,« je takoj po prihodu v cilj povedala 17-letna kanuistka, o prvi vožnji pa dodala: »Najprej sploh nisem bila tako živčna, ko sem prišla na start, pa se je začelo. Že na tekočem traku me je bilo zelo zelo strah. Na začetku sem bila zaradi tega manj zbrana, potem sem se počasi ujela, ampak na koncu se mi je pa podrlo. Nisem več zmogla. Morda zato, ker sem zagledala vse te dobre kanuistke z vrha svetovne lestvice, pa me je postalo kar strah.« Z drugo vožnjo si je zagotovila 13. mesto in s tem napredovanje v polfinale. Najhitrejša je bila Avstrijka Julia Schmid, druga je bila Francozinja Caroline Loir, tretja pa njena rojakinja Oriane Rebours.

V dopoldanskem delu prvenstva so tekmovali tudi kajakaši, kjer je napredovanje iz rok spolzelo le Simonu Brusu, ki je zasedel 41. mesto. Uspešnejša sta bila Hrastničana Peter Kauzer in Janoš Peterlin. Slednji je kvalifikacije končal na 22. mestu. »Prva vožnja res ni bila dobra, naredil sem dve napaki v protitočnih vratih, v enih protitočnih sem imel še dotik, tako da ta je bila res slaba. V drugo pa sem se zbral in odpeljal tako kot je treba, brez večjih napak in dotikov. To še ni bila najboljša vožnja, se da še dosti hitreje. Jutri bo zagotovo treba veslati precej hitreje,« je povedal Peterlin.

Hitreje je veslal Peter Kauzer, ki si je z osmim mestom zanesljivo priveslal sobotni polfinale. »Imel sem občutek, da je to prva pomembnejša tekma sezone. S prvo vožnjo sem se še nekoliko uvajal. Veslal sem pod kontrolo, imel sem nekoliko daljše linije. Že prva vožnja je zadostovala za uvrstitev v polfinale. V drugi vožnji sem želel nekaj stvari iz prve popraviti, kar mi je uspelo, a sem naredil napako drugje. Rezerve je še dovolj,« je povedal Kauzer, ki je za vodilnim Čehom Jirijem Prskavcem zaostal za 2,24 sekunde. Drugi je bil Nemec Sebastian Schubert, tretji pa Španec Joan Crespo.

V nedeljski polfinale sta napredovali tudi kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj, Ajdi Novak pa na njenem prvem članskem evropskem prvenstvu s 33. mestom to ni uspelo. Za moment je za nekaj pogrizenih nohtov poskrbela tudi Eva Terčelj, ki je zgrešila vrata in jih morala ponavljati, a se je s 15. mestom kljub temu uvrstila v nadaljevanje tekmovanja. »Če mislite, da sem to naredila zanalašč, da bi bilo bolj zanimivo – ni res,« je v smehu povedala Terčeljeva in nadaljevala: »Bila je igra živcev. Šele v spodnjem delu, ko sem se razjezila, sem se borila na vse ali nič. Vesela sem, da se mi je obrestovalo. Malce mi je padla koncentracija, prikradla se mi je negativna misel, zato nisem natančno odpeljala, tako da sem morala veslati proti toku in ponavljati vrata. Očitno sem imela dober spodnji del in sem nadoknadila.«

Za mirnejšo vožnjo je poskrbela Urša Kragelj, ki je kvalifikacije končala na šestem mestu: »Sem kar zadovoljna, saj sem se uspela zbrati in se že s prvo vožnjo uspela kvalificirati naprej. To je bila današnja želja. V drugi vožnji sem testirala kombinacijo vrat, ki sem jih odpeljala naprej namesto vzvratno, saj je tako hitrejše. Potem sem po napaki popustila in se nisem borila s časom, saj je danes pomembno le napredovanje. Kdor zmaga v kvalifikacijah, še ni zmagal na evropskem prvenstvu.« Daleč najhitrejša je bila Avstrijka Corinna Kuhnle, ki je imela skoraj tri sekunde prednosti pred Nemko Ricardo Funk, tretja pa je bila Španka Marta Martinez.

Prav ob koncu dneva so nastopili še tekmovalci v dvojcih, kjer sta Slovenijo zastopali dve posadki. Petru Žnidaršiču in Luki Žganjarju se premierni nastop na članskem prvenstvu v slalomu ni izšel. Bila sta 26. »Imela sva precej dela. Sicer sva pričakovala, da bo težko, saj je konkurenca res močna. To je za evropsko prvenstvo tudi pričakovano. V drugi vožnji nisva imela toliko težav, je bila kar dobra, le čas ni bil najhitrejši. Vtis bo dober, saj je to le prva izkušnja in stik z najboljšimi tekmovalci,« je povedal Žnidaršič, Žganjar pa dodal: »Pred prvenstvom sva upala predvsem na dobro vožnjo. Kot je rekel že Peter, ni bila najhitrejša. Kar se tiče konkurence niti nisva vedela, kje sva, saj sva prvič na tovrstnem tekmovanju. Vedela sva, da na startu ni slabega čolna. Tu je veliko imen, ki smo jih slišali že marsikje, tako da veliko prostora za napake ni bilo.« Luka Božič in Sašo Taljat sta bila 13. Najhitrejša v kvalifikacijah sta bila Britanca David Florence in Richard Hounslow, druga sta bila Čeha Kašpar in Šindler, tretja pa bratranca Peter in Ladislav Škantar s Slovaške.

V soboto bodo na sporedu polfinalni, finalni in ekipni boji kanuistk, kanuistov in kajakašev, v nedeljo pa nadaljevanje tekmovanja čaka še kajakašice in dvojce.