Kanuisti zlati na Dunaju.

0
608

Kanuisti Anže Berčič, Benjamin Savšek in Luka Božič so na evropskem prvenstvu na Dunaju spisali slovensko zgodovino. Z naslovom ekipnih evropskih prvakov so postali prvi slovenski kanuisti z ekipnim zlatom, saj so kanuisti doslej na evropskih prvenstvih zbrali tri bronaste kolajne. V posamičnih finalih je imela Slovenija štiri finaliste, na koncu pa je najboljši rezultat s šestim mestom dosegel kanuist Benjamin Savšek. Sedmo mesto med kajakaši je zasedel Peter Kauzer, drugi finalist med kanuisti Anže Berčič je bil deveti, kajakaš Janoš Peterlin pa je v svojem prvem finalu na članskih prvenstvih zasedel 12. mesto. Dvanajsta sta bila tudi kanuistka Alja Kozorog in kanuist Luka Božič, ki pa sta tekmovanje zaključila v polfinalu. Ekipa kajakašev je bila osma.

Ekipa kanuistov v sestavi Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič je še enkrat več dokazala, da lahko vselej poseže po najvišjih mestih. V razburljivi tekmi so bili razred zase, saj so najbližje zasledovalce prehiteli za 2,70 sekunde. S tem so postali prvi slovenski kanuisti v zgodovini evropskih prvenstev, ki so se na ekipni tekmi povzpeli povsem na vrh. Doslej so Slovenci osvojili tri bronaste kolajne – prvo na premiernem prvenstvu v Augsburgu leta 1996, drugo leta 2004 v Skopju, zadnjo pa je ista ekipa priveslala lani v Krakovu.

Veselje po osvojeni kolajni je bilo veliko. »Bil sem malo presenečen, ker smo odpeljali res dobro vožnjo. Vsi smo zadovoljni. Že lani smo pokazali, da smo dobra ekipa, letos pa smo to le še potrdili in prinesli prvo zmago v kanuju v zgodovini Slovenije. Upam, da bomo to formo še stopnjevali in se še bolj uskladili na svetovnih pokalih,« je povedal Luka Božič.

Slovenci so prikazali najlepšo in najbolj tekočo vožnjo izmed vseh ekip na startu. Anže Berčič jo je ocenil tako: »Bila je dobra, ni pa bila sanjska. Za zmago je bilo dovolj. Dobro nam je šlo. Bolj kot je šlo h koncu, bolj smo bili usklajeni. Res super, da smo zdržali do cilja. Rekli smo si, da bomo poskušali odpeljati brez kazenskih sekund, da ne bomo divjali.«

Širok nasmeh je na obraz narisal tudi Benjamin Savšek, s 27 leti najizkušenejši kanuist v ekipi: »Uspela nam je zelo lepa vožnja. “Ful” sem zadovoljen. Posamično se mi ni povsem izšlo, zdaj pa smo pokazali, da smo res močna ekipa. Mislim, da smo vsi trije tekmovalci v top 10, zato smo res močna ekipa in se dobro ujamemo. Že drugo leto zapored smo pokazali to, lani smo bili tretji, letos pa smo zmagali. To je dober začetek sezone in upam, da bomo tudi na svetovnem prvenstvu pokazali tako dobro vožnjo.«

Organizatorji so si med razglasitvijo najboljših kanuističnih ekip sicer privoščili velik spodrsljaj. Med igranjem slovenske himne niso vzdignili zastav, saj so namesto slovenske pripravili dve slovaški zastavi, napake pa niso uspeli popraviti dovolj hitro, tako da je bilo podelitve konec v trenutku, ko so organizatorji pritekli s slovensko zastavo. Na drugo mesto so se uvrstili Čehi Lukaš Rohan, Jan Mašek in Vitezslav Gebas, tretji pa so bili Slovaki Alexander Slafkovsky, Michal Martikan in Karol Rozmuš.

Kanuisti, ki v zadnjih sezonah na največjih tekmovanjih vselej ciljajo na najvišja mesta tudi v posamični konkurenci, so posamični nastop končali brez uvrstitve na stopničke. Dobitnik bronastih kolajn s svetovnega in evropskega prvenstva Benjamin Savšek v finalni vožnji sicer ni naredil napak, ki bi mu prinesle dodatne kazenske sekunde, a se je s starta pognal premalo odločno, zato njegov čas ni zadostoval za nove zmagovalne stopničke. Bil je šesti. Po koncu posamičnega nastopa je bil zadovoljen: »Ni mi lepo steklo, vseeno pa sem zadovoljen s šestim mestom. Morda sem veslal preveč previdno, da ne bi naredil kakšnega dotika, pa sem zaradi tega zaostal v času. Zadovoljen sem, da sem znova veslal v finalu evropskega prvenstva, nisem pa še pokazal tistega, kar bi lahko. Lahko bi bilo boljše. V polfinalu sem veslal veliko hitreje, ampak sem imel dotik, tako da si potem v finalu nisem upal tako napadati in sem bil morda zato prepočasen.«

Njegov klubski kolega Anže Berčič je prvenstvo končal na devetem mestu, potem ko je tik pred ciljem naredil veliko napako, saj je zgrešil linijo vrat in si z roko kol premaknil nad glavo, kar pa pomeni pribitek 50 kazenskih sekund. »Začel sem “posrano” za finale. V srednjem delu sem veslal kar dobro, čoln mi sicer ni tekel najbolje, ampak sem se boril. Potem na koncu, ko sem praktično že vse naredil, pa mi je prijelo špico in ni šlo čez. Ne vem zakaj. Ko sem se obrnil, sem očitno prehitro spustil špico čolna ali nisem dobro držal, ampak še sam ne vem dobro. Spodaj ni bilo slabo, z izjemo črne luknje tik pred ciljem. Škoda. Ko sem videl, da ne bo šlo, sem prijel kol, ga dal nad glavo in si rekel, dobro, “jebeš”. Glede na to, da je bilo to čisto na koncu, sedaj pa vidim, kaj delajo drugi, mi je tako žal, da mi bolj ne more biti,« je takoj po prihodu v cilj povedal Berčič.

Nekaj minut po tem, ko je v polfinalu v cilj prišel Luka Božič, je kazalo, da bodo v finalu trije Slovenci, a je Primorec na progi naredil dotik, ki so ga dodali z manjšo zamudo, zato je na koncu prvenstvo končal na 12. mestu. Novi evropski prvak je Slovak Alexander Slafkovsky, za njim se je uvrstil njegov rojak legendarni Michal Martikan, tretji pa je bil Nemec Jan Benzien.

Tudi v kajakaškem finalu sta veslala dva slovenska predstavnika. Hrastniška kajakaša Janoš Peterlin in Peter Kauzer nista uspela priti na vrh, saj sta na progi naredila nekaj napak, ki so odnesle kolajno oziroma vidnejši uvrstitvi. Večkratni dobitnik kolajn z največjih tekmovanj Peter Kauzer je napako naredil že v zgornjem delu proge, ko je imel nekaj težav v protitočnih vratih številka tri. Dotik in nato še bližnje srečanje z zidom so pomenili preveliko izgubo časa, da bi lahko računal na zmagovalni oder. »Pokazalo se je, da če imaš štiri vožnje na isti progi, si ne smeš privoščiti napake. Če si jo, ostaneš brez boja za kolajne. Jiri, Prindiš in Samu so odpeljali odlično,« so bile prve besede Kauzerja, ki bo z Dunaja odšel s sedmim mestom. Pojasnil je tudi, kaj se je na progi dogajalo: »V drugih vratih mi je v oči brizgnila voda, zato do tretjih vrat nisem videl nič, sploh nisem vedel kje sem. Potem sem udaril, se zaletel v zid, tako da sem zgubil čas. Do dvanajstih ali trinajstih vrat se nisem sestavil nazaj. Ampak tak je šport. Vsi treniramo zato, da bi bili najboljši.« Janoš Peterlin je v svojem prvem finalu na evropskih prvenstvih končal na 12. mestu.

Naslov evropskega prvaka je znova romal v roke češkega kajakaša Jirija Prskavca, ki je tako ubranil lanskoletni naslov iz Krakova. Drugi je bil njegov rojak Vit Prindiš, tretji pa Španec Samuel Hernanz.

V ekipni tekmi Slovenci z dvema kazenskima sekundama niso mogli konkurirati za prva tri mesta. Peter Kauzer, Janoš Peterlin in Simon Brus so bili osmi. Zmagali so Nemci Alexander Grimm, Sebastian Schubert in Fabian Dörfler, drugi so bili Britanci Richard Hounslow, Thomas Brady in Joseph Clarke, tretji pa Poljaki Dariusz Popiela ter Mateusz in Rafal Polaczyk.

V soboto so tekmovale tudi kanuistke, kjer je imela Slovenija eno predstavnico. »Sem kar zadovoljna, morda me je malo preveč odnašalo v protitoku, pa mi je zato zmanjkalo za finale, ampak sem vseeno zadovoljna z rezultatom. Na prvenstvo sme prišla brez pričakovanj, saj nisem vedela, kako bo tekmovati v članski konkurenci. Mislim, da sem na koncu dosegla lep rezultat. Tudi danes je bilo prisotne nekaj treme, ampak ni bilo tako hudo kot včeraj,« je po prvenstvu povedala Alja Kozorog, ki je bila 12. Evropska prvakinja je postala Francozinja Caroline Loir, druga je bila Avstrijka Julia Schmid, tretja pa Čehinja Katerina Hoškova.

V nedeljo polfinala, finala in ekipne vožnje čakajo še kajakašice in dvojce.