Luka Božič in Sašo Taljat z novim bronom s članskih prvenstev.

0
441

Primorski kanuistični dvojec je sezono 2014 začel odlično. Na članskem evropskem prvenstvu na Dunaju sta priveslala do bronaste kolajne – prve slovenske kolajne na evropskih prvenstvih v kategoriji dvojcev. Sicer pa je to njuna druga članska kolajna s prvenstev, saj sta že bila bronasta leta 2009 na svetovnem prvenstvu v Španiji. V konkurenci kajakašic je bila Eva Terčelj deveta, Urša Kragelj pa štirinajsta. Ekipa kajakašic je prvenstvo končala na devetem mestu.

Varovanca Dejana Testena tudi v letošnji sezoni nadaljujeta z uvrščanjem na zmagovalne stopničke. Tokrat sta Božič in Taljat znova pisala zgodovino, saj sta postala prva Slovenca s kolajno s članskih evropskih prvenstev v kategoriji dvojcev. Njuna najboljša uvrstitev doslej na evropskih prvenstvih je osmo mesto na posamični tekmi leta 2010 v Bratislavi, sicer pa sta bila leta 2008 v Krakovu še četrta v ekipni preizkušnji dvojcev.

Sašo Taljat je po osvojeni kolajni povedal: »Ni bilo večjih napak, kjer bi lahko še pridobila kakšno sekundo. Vsaj kolikor lahko ocenim brez opravljene analize. Sva zelo zadovoljna. Ko sva prišla v cilj, sva vedela, da sva svoje naredila, lahko sva le še čakala na dejanja drugih. Šlo nama je dobro, tudi počutila sva se dobro v čolnu, lahko sva dodajala do konca in stopnjevala.«

Smejalo se je tudi Luki Božiču, ki je z dvema kolajnama eden izmed najbolj uspešnih slalomistov tega evropskega prvenstva. Sobotni zlati kolajni v ekipni tekmi kanuistov je tako dodal še kolajno bronastega leska. »Lahko sem zadovoljen, še posebej pa sem ponosen na današnji predstavi. Po dolgem času sva na tekmi kot je takšna pokazala najine vožnje kot sva jih kazala pred dvema letoma. Vožnji, ki sva jih prikazala danes, sta zelo dobri za ta čas, saj sva šele na začetku sezone v tej disciplini. Mislim, da se bova skozi sezono še bolj “uveslala” in poleti, ko ne bo tekem, dobro trenirala in se še boljše pripravila na svetovno prvenstvo. Tam bi moralo iti samo še navzgor,« je povedal Božič in dodal: »Super je. Letos sem na dveh prvenstvih osvojil že tri kolajne. Začetek sezone je dober in upam, da bo tudi konec.«

Naslova evropskih prvakov sta se veselila Slovaka Ladislav in Peter Škantar, druga pa sta bila Poljaka Piotr Szczepanski in Marcin Pochwala.

V finale kajakašic se je uvrstila Ljubljančanka Eva Terčelj, ki je bila po polfinalu četrta, nato pa v odločilni vožnji dneva naredila preveč napak, ki bi ji omogočile vnovičen boj za najvišja mesta. Dotik v zgornjem delu proge, nato pa še dodatne težave tik pred ciljem so jo uvrstili na deveto mesto. »S finalnim nastopom nisem zadovoljna. Že zgoraj sem naredila nekaj napak. S starta sem očitno želela preveč in se mi je začela vožnja podirati. Vesela pa sem, da sem na prvi letošnji članski tekmi prišla v finale. Zaradi tega sem zadovoljna, izmed štirih tekov mi je dva uspelo odpeljati brez dotikov, kar je fino, ampak naslednjič upam, da ga tudi v finalu ne bo. Pozitivna stvar mojih nastopov je, da sem takrat, ko je bilo treba pokazati dobre vožnje in se uvrstiti v polfinale in finale, to storila. Glede tega sem zadovoljna s svojo pripravo, manjka pa mi še ta zadnji nastop, ki ga bom poskušala na naslednjih tekmah popraviti,« je povedala Terčeljeva.

Druga slovenska polfinalistka Urša Kragelj je s progo sicer opravila brez kazenskih sekund, a ji čoln nikakor ni stekel, tako da je z nekoliko počasnejšo vožnjo prvenstvo končala na 14. mestu. Naslov evropske prvakinje si je priveslala Nemka Ricarda Funk, druga je bila njena rojakinja Melanie Pfeifer, tretja pa Francozinja Emilie Fer. Olimpijska prvakinja iz Londona je preprečila popolno nemško zmagoslavje, saj je nemška kajakašica Jasmin Schornberg prvenstvo končala na četrtem mestu. V ženskem finalu jo je nekoliko zagodel plavajoči dežnik, ki ga je veter odnesel v vodo, pri tem pa med vožnjo oviral Jano Dukatovo. Slovakinji so omogočili ponoven finalni nastop, ki pa se ni končal najboljše, saj je bila v finalu zadnja.

Po posamičnih nastopih so kajakašice in dvojci veslali še na ekipni tekmi. Ajda Novak, Urša Kragelj in Eva Terčelj, ki so lani s tretjim mestom navdušile na svetovnem prvenstvu v Pragi, so tokrat naredile precej napak, imele 12 kazenskih sekund ter bile na koncu devete. »Naredile smo veliko dotikov. Zase lahko povem, da že na začetku nisem imela pravega ritma, preveč sem hitela, ker se mi je zdelo, da sta mi ušli, tako da sem udarila prva in druga vrata. Tudi Eva in Urša sta imeli nekaj dotikov, ampak tako je. Danes se nismo ujele,« je povedala Novakova. Naslov ekipnih evropskih prvakinj so si priveslale Čehinje Štepanka Hilgertova, Veronika Vojtova in Katerina Kudejova, druge so bile Španke, tretje pa Francozinje. V ekipni tekmi dvojcev, kjer Slovenija na startu ni imela ekipe, so zmagali Slovaki Peter in Pavol Hochschorner, Peter in Ladislav Škantar ter Tomaš Kučera in Jan Batik, drugi so bili Francozi, tretji pa Čehi.

Slovenija se je z zlato in bronasto kolajno uvrstila na peto mesto med državami, dobitnicami kolajn. Največ zlatih, tri, skupaj pa pet kolajn so osvojili Slovaki, ki so bili na lestvici prvi, Češka je bila druga, Nemčija pa tretja.

Prihodnje evropsko prvenstvo bo gostil nemški Markkleeberg v bližini Leipziga.