V Ljubljani potekal sestanek Erasmus+ Sport DECK projekta

0
120

Ljubljana je gostila srečanje predstavnikov sedmih organizacij, vključenih v Erasmus+ Sport projekt, z nazivom DECK- Developing Environmental and Circular Knowledge. Projekt se nanaša na vprašanja okoljske trajnosti in krožnega gospodarstva pri organizaciji kajakaških dogodkov in tekmovanj.

Sestanek v Ljubljani je bil hibriden, saj je nekaj predstavnikov organizacij prisostvovalo osebno, drugi pa so se predstavitev in razprave udeležili preko spletne povezave. Nosilci projekta so Italijani – italijanska kajakaška zveza, izobraževalni ustanovi Scuola Superiore Sant’Anna iz Pise in Scuola dello Sport di Sport e Salute SpA, poleg njih pa so v projekt vključene še Kajakaška zveza Slovenije, hrvaška kajakaška zveza, grška kajakaška zveza in Mednarodna kajakaška zveza.

Organizacije, vključene v projekt so predstavile izkušnje pri vključevanju vrednot trajnosti in varovanja okolja pri organizaciji kajakaških dogodkov. Glavni cilj je namreč razvoj in implementacija okoljskega standarda in operativnega orodja, ki se bo uporabljalo pri organizaciji kajakaških prireditev.

Organizacije so v letošnjem letu pri pripravi izbranih kajakaških dogodkov upoštevale vrednote trajnosti, da bi tako videle, kakšno je stanje v praksi ter kje so pomanjkljivosti. Kajakaška zveza Slovenije je v projekt vključila tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Ljubljani, Soško regato – ekološko-rekreativno prireditev v sklopu akcije Voda za vedno, in ljubljanski kajakaški maraton.

Udeleženci sestanka so srečanje izkoristili za predstavitev dobrih praks v državah, vključenih v projekt, pa tudi težav, s katerimi so se srečali pri organizaciji tekmovanj z upoštevanjem načel trajnostne organizacije. V razpravi so iskali ideje za reševanje težav ter govorili o možnostih izobraževanja ljudi, vključenih v organizacijo.

Izkušnje, poročila in predlogi bodo upoštevani v naslednji fazi projekta, ki prinaša ukrepe za izboljšanje ter ozaveščanje in razvijanje orodja za ocenjevanje trajnosti, ki bo športnim organizacijam v pomoč pri načrtovanju in ocenjevanju trajnostne uspešnosti pri organizaciji kajakaških prireditev ter jim pomagalo pri optimizaciji upravljanja.

Vsaka partnerska organizacija se je zavezala, da bo model vključila pri organizaciji svojih dogodkov ter tako zagotovila pravilno in učinkovito uporabo najboljših praks. Projekt bo trajal do avgusta 2025 in svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v Milanu. Projekt je sicer del aktivnosti, ki jih v okviru sedemletnega obdobja 2021-2027 sofinancira Evropska unija, namen pa je podpiranje ukrepov, ki povečujejo zmogljivosti in strokovnost na področju športa, izboljšujejo vodstvene sposobnosti, povečujejo kakovost izvajanja evropskih projektov in povezujejo organizacije v športnem sektorju.

FACEBOOK: https://www.facebook.com/deckproject.eu

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/deckproject_eu/

X (TWITTER): https://twitter.com/DECKproject_eu