V Penrithu druga letošnja tekma za točke ICF

0
432

Slovenski kajakaši, ki trenutno trenirajo v Avstraliji, bodo ta vikend nastopili na drugi tekmi za točke ICF v tem koledarskem letu. Na olimpijski progi v Penrithu bo poleg slovenskih tekmovalcev nastopila cela vrsta odličnih slalomistov, na čelu z olimpijskimi, svetovnimi in evropskimi prvaki.


Kot vsako leto doslej bodo slovenski tekmovalci, ki zimski trening opravljajo v Avstraliji, nastopili na tekmovanju za točke ICF, ki bo glede na imena prijavljenih izjemno močno, po številu sodelujočih pa zelo podobno tudi tekmam svetovnega pokala. Slovenski tekmovalci – prijavljenih je petnajst slovenskih čolnov – se tekme veselijo, vendar pa opozarjajo, da to še ne bo pravi pokazatelj forme pred novo sezono. »Šele februar je. Prava sezona se začne čez štiri mesece z evropskim prvenstvom. Glede na količino opravljenega treninga, to ne bo ravno pravi pokazatelj, kako bo sezona potekala, si pa želim štirih dobrih voženj,« je pred tekmo povedal Peter Kauzer, ki se skupaj z Janošem Peterlinom v deželi “tam spodaj” pripravlja že od prvih januarskih dni in se bo ob koncu februarja vrnil v Evropo. Kauzer bo gotovo med favoriti za najvišja mesta v konkurenci kajakašev, kjer bo sicer nastopilo sedem Slovencev, med njimi tudi Jure Meglič, ki pa je na prizorišče pripotoval pred kratkim in na progi opravil le dva treninga.


V ženski konkurenci bodo nastopile štiri slovenske kajakašice. Ajda Novak, Eva Terčelj, Nina Mozetič in Urša Kragelj bodo imele na tekmi kar hudo konkurenco, saj bodo na štartu dvakratni olimpijski zmagovalki Elena Kaliska in Štepanka Hilgertova, svetovni prvakinji Corinna Kuhnle in Jasmin Schornberg, tretjeuvrščena z OI v Pekingu Violetta Oblinger Peters … Nosilka kolajne z lanskega EP Urša Kragelj je z doslej opravljenim treningom zadovoljna, čeprav je zaradi bolezni na začetku morala izpustiti štiri dni treninga. Primorka se prve letošnje tekme veseli, vendar pa ji ne pripisuje prevelike pomembnosti: »Primerjava z najboljšimi na svetu je vedno dobrodošla, ampak v tem času je bolje, da se ukvarjam s svojo tehniko in vožnjami, časa za primerjavo bo še več kot dovolj. Primerjava ni niti toliko smiselna v tem obdobju, daleč pred začetkom sezone in več kot pol leta pred svetovnim prvenstvom.«


Nekoliko skromnejša slovenska zasedba bo v kategoriji kanuistov, kjer bosta nastopila le Jernej Zupan in Anže Berčič ter v kategoriji dvojcev, kjer bosta na štartu posadki Slapšak-Jarc in Taljat-Božič.


Poleg prej omenjenih izvrstnih kajakašic v Avstraliji trenirajo tudi druga zveneča imena tega športa, ki bodo nastopila na tekmovanju. Med kajakaši bodo na štartu svetovni prvak Daniele Molmenti, Švicar Michael Kurt, Čeh Vavrinec Hradilek, nosilci olimpijskih kolajn Campbell Walsh, Fabien Lefevre in Benjamin Boukpeti, v konkurenci kanuistov bodo tekmovali dvakratni olimpijski zmagovalec Tony Estanguet, Slovaka Alexander Slafkovsky in Matej Benuš, Britanec David Florence, Čeh Stanislav Ježek, med dvojci pa bratranca Škantar, Francoza Lefevre in Gargaud Chanut, Čeha Volf-Štepanek, britanski dvojici Baillie-Stott in Florence-Hounslow ter mnogi drugi.


V petek bodo na sporedu kvalifikacije za vse kategorije, v soboto bo na programu polfinale in finale za kajakašice, kanuiste in dvojce, v nedeljo pa še polfinale in finale kanuistk in kajakašev.


Rezultate lahko spremljate na tej povezavi: http://www.ausopen.canoe.org.au/ ali http://www.123result.com/live.aspx?user=penrith&season=cs_2011&eventid=AUSOPEN2011


“Teaser” video:
http://www.youtube.com/watch?v=oy4XV4TOmd8


Demo vožnja:
http://www.youtube.com/watch?v=ZNHgNVcwq1c