V polfinalu slalomskega EP na Slovaškem še Savšek, Božič in Hočevar

0
338

Drugi dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah na Slovaškem so se na reko Vah podale kanuistke in kanuisti, ki so najprej nastopili v posamičnih kvalifikacijah, popoldne pa še v ekipnih tekmah. Nedeljski polfinale so si priveslali Benjamin Savšek, Luka Božič in Eva Alina Hočevar.

Olimpijski prvak Benjamin Savšek se je brez težav uvrstil v polfinale evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu. V rojstnem kraju legendarnega slovaškega kanuista Michala Martikana, ki je pri 43 letih na izbirnih tekmah le za eno mesto zgrešil mesto v slovaški reprezentanci, je Benjamin veslal zelo hitro, nekoliko ga je z vrha potisnila le napaka tik pred koncem proge, kjer se je dotaknil količka vrat in prejel dve kazenski sekundi. Tako je namesto na tretjem mestu, kvalifikacije končal na petem, in se gladko uvrstil v nedeljski del prvenstva.

Zanesljiv je bil tudi Luka Božič, ki je prav tako prejel dve kazenski sekundi, in bil na koncu deseti, kar mu je prav tako prineslo napredovanje v drugo fazo tekmovanja. Po prvem nastopu je le malo do uvrstitve v polfinale zmanjkalo Anžetu Berčiču, ki je bil 17., v polfinale pa se je uvrstilo 15 najhitrejših kanuistov prve kvalifikacijske vožnje. V drugi vožnji je kanuist tacenskega kluba naredil preveč napak in s šestimi kazenskimi sekundami in 15. časom druge vožnje žal ostal pred vrati polfinala.

V kvalifikacijah kanuistov so po pričakovanju prednjačili slovaški predstavniki. Najhitrejši je bil srebrni z olimpijskih iger v Riu de Janeiru Matej Benuš, drugi je bil Alexander Slafkovsky, evropski prvak s te proge v sezoni 2016, tretji pa najmlajši član slovaške kanuistične trojice Marko Mirgorodsky.

V ženski konkurenci kanuistk smo prav tako imeli tri predstavnice, napredovala pa je Eva Alina Hočevar, ki je postavila 13. rezultat prve kvalifikacijske vožnje. Lea Novak je bila po prvi vožnji 18., Alja Kozorog pa 20., tako da sta obe morali na progo še enkrat. V močni konkurenci, kjer je bilo v drugem nastopu na voljo le še pet vstopnic za polfinale, jima ni uspel preboj med najboljše. Lea Novak je bila 10., Alja Kozorog pa 12. Kvalifikacije kanuistk so znova postregle s šokantnim razpletom. V prvi fazi sta namreč obtičali tako branilka naslova evropske prvakinje iz 2021 Španka Miren Lazkano, kakor svetovna prvakinja iz leta 2019 in bronasta z OI v Tokiu Nemka Andrea Herzog. Najboljši v kvalifikacijah sta bili Britanki Kimberley Woods in Mallory Franklin, tretja pa je bila predstavnica Andore Monica Doria Vilarrubla.

Popoldne so bile na sporedu še ekipne vožnje, kjer so kanuisti sodili med glavne favorite za kolajno, a so po težavah na progi in preveč napakah – na koncu so imeli kar 62 kazenskih sekund, ostali praznih rok. Savšek, Božič in Berčič so bili deseti, brez kolajne pa so ostali tudi prvi favoriti Slovaki. Zmagali so Nemci Sideris Tasiadis, Franz Anton in Timo Trummer, pred Poljaki in Španci.

S precejšnjimi težavami na progi se je spopadla tudi ekipa kanuistk, za katero so veslale Alja Kozorog, Lea Novak in Eva Alina Hočevar. Na koncu so bile šeste. Zmagale so Slovakinje Emanuela Luknarova, Zuzana Pankova in Sona Stanovska, druge so bile Francozinje, tretje pa Čehinje.

V soboto bomo v polfinalu stiskali pesti za kajakašici Evo Terčelj in Evo Alino Hočevar ter kajakaša Martina Srabotnika. Popoldne kvalifikacijske vožnje na čas čakajo tekmovalke in tekmovalce v ekstremnem slalomu. Slovenske barve bodo zastopali Ajda Novak, Eva Alina Hočevar in Eva Terčelj ter Vid Kuder Marušič, Tine Kancler in Marko Petek.

REZULTATI:

https://siwidata.com/canoelive/#/live/eca/2017


SPLETNI PRENOS

Četrtek in petek:

https://www.youtube.com/c/CanoeEurope


Sobota in nedelja:

https://olympics.com/en/sport-events/2022-eca-canoe-european-slalom-championships-liptovsky-mikuias


V soboto in nedeljo si boste EP lahko ogledali na TV SLO 2.

Uradna stran prvenstva: https://canoeliptov.sk/