Program svetovnega pokala v Poznanju kroji vreme

0
353

Organizatorji druge tekme za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah v Poznanju se soočajo s številnimi vremensko pogojenimi težavami, zaradi katerih so bili primorani krepko spremeniti program tekmovanja. Premočan veter in razburkana vodna površina, ki bolj spominja na razpenjeno morje kot jezero, niso dovoljevali izvedbe celotnega tekmovanja.

V jutranjem delu programa so še uspeli izvesti kvalifikacije na 200 metrov, popoldanski spored na jezeru Malta pa so morali prestaviti za več kot štiri ure. V poznih urah je prišla informacija, da se bo sobotni spored začel šele ob pol šestih popoldne, zato so močno oklestili predviden tekmovalni program.

Slovenski reprezentanti so v današnjih zahtevnih pogojih uspešno nastopili v kvalifikacijah. Med kajakašicami na 200 metrov je Anja Osterman zmagala v svoji kvalifikacijski skupini in brez težav napredovala v polfinale. Bila je dobro sekundo hitrejša od Danke Pernille Brandstrup Knudsen. V polfinale je z drugim časom kvalifikacijske skupine prišla tudi Špela Ponomarenko Janić, ki je zaostala le za Poljakinjo Marto Walczykiewicz. Polfinalni nastop bi moral biti na sporedu popoldne, a ga je odpihnil premočan veter.

V moški konkurenci kajakašev na 200 metrov je Vid Debeljak v svoji skupini zasedel tretje mesto. Zaostal je za Gruzijcem Badrijem Kavelašvilijem in Ukrajincem Dmitrom Danilenkom in s tem napredoval v polfinale.

V kvalifikacijah kajakašev na 500 metrov je tekmoval Rok Šmit in se s tretjim časom svoje skupine uvrstil v polfinale. Od člana kajakaškega kluba Bohinj sta bila boljša Nemec Jakob Thordsen in Argentinec Agustin Vernice.

Debeljak in Šmit sta veslala med kajakaškimi dvojci na 500 metrov. V kvalifikacijah sta v cilj priveslala kot tretja, za nemško posadko Felix Frank – Moritz Willi Florstedt in srbsko navezo Stefan Vrdoljak – Branko Lagundzić. S tem rezultatom sta si priboila polfinale, ki so ga izvedli danes pozno popoldne. V polfinalu sta bila osma, kar je pomenilo uvrstitev v finale C.

Po trenutnih informacijah bodo polfinalne tekme, ki bo morale biti na sporedu danes, potekale v soboto popoldne, sobotna finala pa so prestavili na nedeljsko jutro in se bodo začela ob 8. uri. Izvedli bodo le finala A, finala B in C pa so odpovedali.