Eva Terčelj peta na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu

0
133

Tretji dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu sta slovenske barve v finalu zastopala Eva Terčelj in Martin Srabotnik. Eva Terčelj je na koncu osvojila peto mesto, kolajno ji je odnesel dotik. Srabotnik je bil med kajakaši enajsti.

Na reki Vah smo v sobotnih polfinalih videli tri slovenske nastope. Eva Alina Hočevar in Eva Terčelj sta se potegovali za najboljšo deseterico med kajakašicami, Martin Srabotnik pa je iskal mesto v finalu kajakašev, kjer je nastopilo 15 najboljših polfinalistov. Na evropskih prvenstvih med kajakaši v finalu namreč nastopa 15 tekmovalcev, ne 10 kot smo vajeni na tekmah svetovnega pokala in svetovnih prvenstvih.

V finalu kajakašic je vnovično vrhunsko uvrstitev lovila Eva Terčelj, svetovna prvakinja iz leta 2019 in lanskoletna dobitnica srebra na evropskem prvenstvu, ki je bila tudi tokrat blizu zmagovalnim stopničkam, a so se ji te izmuznile zaradi dveh dotikov, še posebej boleč je dotik zadnjih vrat, ki je bil – kot se je izkazalo na koncu – usoden. Za bronasto kolajno je namreč zaostala za slabo sekundo in pol.

“Razplet tekme je bil takšen kot sem si želela. Polfinalna proga je bila tehnično zahtevna in dolga, tako da je bila velik izziv. V polfinalu sem se je lotila zelo dobro. Ni bilo enostavno, ampak sem opravila tako kot sem si zadala. Prvi korak sem izvedla kot sem želela. To je bila dobra popotnica za finale, kjer gre vse znova. V finalu sem se počutila dobro. Vedela sem, da moram napadati, želela sem pridobiti še dodatno hitrost in odpeljati vožnje, kakršne sem trenirala skozi celo leto. Napake se prikradejo zelo hitro, sploh ker sem želela vsak tok izkoristiti za dodatno hitrost. Ta dva dotika bolita, saj sta odnesla stopničke,” je povedala Ljubljančanka.

Eva Alina Hočevar je v polfinalu nastopila dobro, brez dotikov, a je v močni konkurenci vseeno ostala pred vrati finala. Zasedla je končno 15. mesto, bila je le mesto za aktualno olimpijsko in svetovno prvakinjo Nemko Ricardo Funk, ki je na progi naredila preveč napak, da bi se lahko veselila kajakaškega hat-tricka.

Naslova evropske prvakinje med kajakašicami sta se tokrat veselili dve tekmovalki, kar se je zgodilo prvič v zgodovini evropskih prvenstev. Slovakinja Eliška Mintalova je navdušila domače navijače ob enem izmed prvih umetnih kajakaških kanalov na svetu, na najvišji stopnički pa se ji je pridružila še v Italijanka Stefanie Horn. Slednja je v mladinski konkurenci zastopala barve Nemčije, po poroki z nekdanjim italijanskim kajakašem Riccardom de Gennarom pa je prestopila v italijansko reprezentanco. Bron je pripadel Britanki Mallory Franklin.

V konkurenci kajakašev je bil tokrat edini slovenski polfinalist Martin Srabotnik, ki si je finale kljub dotiku in dvema kazenskima sekundama zagotovil z desetim časom polfinala. V finalu je s progo opravil brez kazenskih sekund, a je bilo deset kajakašev vseeno hitrejših, tako da je svoj prvi finalni nastop na članskih evropskih prvenstvih zaključil na enajstem mestu.

Po nastopu je Martin povedal: “V finale sem prišel, kjer pa se ni čisto izšlo. Malo je pihal veter, tako da je težko dirkati. Že v kvalifikacijah smo imeli s tem veliko težav, vsak se s tem spopada na svoj način. Mene je metalo iz rutine. Fizično je zelo naporno, saj se moraš stalno odmikati. Proga je že tako ali tako dolga, kakšnih deset sekund daljša od tistih, ki smo jih vajeni. Potem pa še vse to odmikanje, ko si izven linij, kar zahteva veliko fokusa in energije. Poskušal bom nadaljevati s takšnim tempom in napadati boljše rezultate.”

Naslov evropskega prvaka si je že petič priveslal Čeh Jiri Prskavec, ki je v četrtek češko himno poslušal tudi za uspeh v ekipnih tekmah. S tem je ponovil uspeh iz sezone 2016, ko je Liptovsky Mikulaš nazadnje gostil člansko evropsko prvenstvo in je osvojil zlato tako v posamični kot ekipni konkurenci. Srebro je osvojil Italijan Giovanni De Gennaro, ki je poskrbel za pravo slavje v družini, saj se je le uro pred tem naslova evropske prvakinje veselila njegova svakinja. Bron je pripadel mlademu Avstrijcu Felixu Oschmautzu.

V popoldanskih kvalifikacijskih vožnjah na čas ekstremnega slaloma na EP v Liptovskem Mikulašu smo imeli šest predstavnikov, v nedeljske izločilne boje pa sta se uvrstila Ajda Novak in Tine Kancler.
Iz kvalifikacij je v nedeljski del tekmovanja napredovalo po 16 najboljših med kajakašicami in kajakaši. V ženski konkurenci je bila Ajda Novak 14., Eva Alina Hočevar 30., Eva Terčelj pa 33. V moški konkurenci se je z 12. časom v finalni del uvrstil Tine Kancler, Vidu Kudru Marušiču na 17. mestu pa je zmanjkalo vsega 11 stotink. Marko Petek je bil 32.

V nedeljo se bo prvenstvo na Slovaškem zaključilo s polfinalnimi in finalnimi tekmami kanuistk in kanuistov ter finalnim delom ekstremnega slaloma.

REZULTATI:

https://siwidata.com/canoelive/#/live/eca/2017


SPLETNI PRENOS

Četrtek in petek:

https://www.youtube.com/c/CanoeEurope


Sobota in nedelja:

https://olympics.com/en/sport-events/2022-eca-canoe-european-slalom-championships-liptovsky-mikuias


V soboto in nedeljo si boste EP lahko ogledali na TV SLO 2.

Uradna stran prvenstva: https://canoeliptov.sk/