V polfinalu svetovnega pokala v Parizu še dve kanuistki in dva kajakaša

0
315

Petkov popoldanski spored na svetovnem pokalu v slalomu na divjih vodah v Parizu je bil namenjen kvalifikacijam kanuistk in kajakašev. V sobotni polfinalni del tekmovanja so napredovali Lea Novak, Alja Kozorog, Martin Srabotnik in Peter Kauzer.

Na svetovnem pokalu v Franciji, kjer veljajo drugačna pravila za napredovanje, kot jih poznamo na tekmah svetovnega pokala in svetovnem prvenstvu sicer, si je napredovanje v sobotni polfinale priveslala četverica Slovencev. V Parizu namreč vsi tekmovalci in tekmovalke nastopijo v obeh kvalifikacijskih vožnjah, v končni razvrstitvi pa jim upoštevajo boljši izmed dveh rezultatov. Prav tako se razlikuje število čolnov, ki napredujejo v polfinale. V vseh disciplinah namreč napreduje po 24 čolnov, ne 30 oziroma 40 kot običajno. V finalu nato nastopi po 12 najboljših iz polfinala v vsaki izmed kategorij. Razlog za spremenjena pravila napredovanja tiči v dejstvu, da organizatorji tekmo svetovnega pokala izkoriščajo za generalko pred olimpijskimi igrami, ki bodo čez slabih 300 dni potekale na tem prizorišču.

Najboljši slovenski rezultat med kanuistkami je postavila Lea Novak, ki je bila najboljša slovenska kanuistka že na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Londonu. Tekmovalka tacenskega kluba, ki se je letos kolajne razveselila na evropskem prvenstvu do 23 let, in sicer v kajaku, si je polfinalni nastop zagotovila z dosežkom prve vožnje, kjer je imela sedmi rezultat. V drugi vožnji je bila počasnejša, imela je tudi dotik na tretjih vratih, tako da je v polfinale napredovala z dosežkom prve vožnje, ki ji je v končni razvrstitvi kvalifikacij nato prinesel 13.

»Ta format običajno ni v uporabi, tako da nisem vedela, kako bo v drugi vožnji, koliko bodo tekmovalke izboljšale svoje čase. Tekme sem se lotila napadalo, a še vedno kontrolirano, kot se običajno poskušam lotevati kvalifikacijskih voženj,« je povedala Lea Novak.mesto.

Primorska kanuistka Alja Kozorog je bila po prvi vožnji na 27. mestu, zato je morala v drugem nastopu pokazati več, kar ji je tudi uspelo. V drugi vožnji je sicer imela dotik na povsem zadnjih vratih, a je njen čas zadoščal za končno 20. mesto in napredovanje v sobotni polfinale. »Priprava ni toliko drugačna. Če ti uspe dobro že v prvem teku, v drugem ni stresa. Veš, da bo dovolj, če ne, pa se pripraviš za drugo vožnjo, kot se pripravljamo na običajno tekmo. Na tej tekmi največjo vlogo igra utrujenost telesa in glave, po celi sezoni, po svetovnem prvenstvu smo vsi že malo izpadli, tako da je težko biti na startu,« je povedala Alja Kozorog.

Žal pa je v kvalifikacijah obstala Eva Alina Hočevar, ki je bila po prvi vožnji 35., povsem pa se ji je zalomilo v drugi, kjer je prejela 104 kazenske sekunde in bila daleč od mest, ki so vodila v polfinale. Upoštevali so ji rezultat prvega nastopa, ki je pomenil končni 38. rezultat tekmovanja.

V kvalifikacijah je bila s skoraj dvema sekundama in pol naskoka pred tekmicami najboljša Čehinja Gabriela Satkova. Na drugo mesto se je uvrstila Avstralka Jessica Fox, na tretje pa Britanka, aktualna svetovna prvakinja, Mallory Franklin.

V pozno popoldanskih urah so s kvalifikacijami zaključili še kajakaši. V drugo fazo tekmovanja sta se uvrstila Celjan Martin Srabotnik in Hrastničan Peter Kauzer. Naš najizkušenejši kajakaš Peter Kauzer si je polfinale priveslal brez večjih težav. Boljši je bil v drugi vožnji, tako da je kvalifikacije po zaslugi tega nastopa končal na osmem mestu, z 1,81 sekunde zaostanka za zmagovalcem kvalifikacij. Sicer bi Kauzerju za napredovanje v polfinale zadostoval tudi čas, dosežen v prvi kvalifikacijski vožnji.

Po tekmi je Kauzer povedal: »Kvalifikacije so bile naporne. Bil je dolg dan, najprej so imeli finale kanuisti in kajakašice, mi pa smo čakali. Prvi start sem imel ob pol petih, nisem navajen tako dolgo čakati in pozno čakati. Očitno pa mi je bolj ustrezala večerna vožnja kot popoldanska, saj mi je v drugem teku steklo in sem pridobil občutke v čolnu, ulovil pravi timing in kontroliral skoz progo. Že pred tem sem predvideval, da bo prva vožnja zadostovala za uvrstitev med 24, vseeno pa sem želel izboljšati prvo vožnjo, kar mi je uspelo.«

Martin Srabotnik je bil v prvi vožnji med hitrejšimi tekmovalci, a ga je od najvišjih mest oddaljilo 50 kazenskih sekund, zato je moral v drugo svoj nastop opraviti z odliko. Tudi v drugi vožnji sicer ni šlo vse gladko, na 18. vratih je prejel dve kazenski sekundi, a doseženi čas drugega nastopa je zadostoval za skupno 21. rezultat kvalifikacij in napredovanje v polfinale.

Najmlajši član slovenske reprezentance v Parizu 16-letni Žiga Lin Hočevar je preizkušnjo končal na skupno 38. mestu. Upoštevali so mu rezultat prvega nastopa, kjer je bil z dvema kazenskima sekundama 28. V drugi vožnji je namreč naredil dva dotika in imel dobre pol sekunde slabši čas kot v prvi vožnji.

Najboljši kajakaš kvalifikacij je bil Slovak Jakub Grigar, ki je bil 24 stotink hitrejši od Francoza Titouana Castrycka, tretji pa je bil Avstralec Timothy Anderson.

V soboto se tekmovalni dan začne ob 9. uri, ko so na sporedu polfinalne preizkušnje kanuistk in kajakašev (spletni prenos). Iz polfinala bo v finale napredovalo po 12 najboljših kanuistk in kajakašev. Finale se bo začel ob 11.15, s prenosom na TV SLO 2. V soboto popoldne, ob 16.45, so na sporedu kvalifikacijske vožnje na čas v kajakaškem krosu.

Spletni prenos in rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/vaires-sur-marne-2023

FOTO: Jure Lenarčič