Martin Srabotnik na svetovnem pokalu v Parizu do desetega mesta

0
245

Celjski kajakaš Martin Srabotnik je bil edini slovenski finalist tretjega dne tekme za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah, ki ta konec tedna poteka na progi pri Parizu, ki bo prihodnje leto gostila olimpijske igre. Iz Francije se bo vrnil z desetim mestom.

Kajakaš celjskega kluba Martin Srabotnik je lani zelo uspešno nastopal na tekmah za svetovni pokal, ko je osvojil dve kolajni, letos pa ni uspel najti tako uspešne forme, kot ga je krasila lani. Kljub temu je dobil priložnost nastopa na svetovnem prvenstvu in finalni tekmi za svetovni pokal v Parizu, kjer je skozi šivankino uho uspel priti do finala.

V polfinalu kajakašev je bil Srabotnik namreč uvrščen na dvanajsto mesto in tako ujel še zadnjo vozovnico za finale. Odločilna vožnja tekmovanja se mu žal ni izšla po željah. Srabotnik je imel na progi kar nekaj težav, naredil je tudi tri dotike, kar je pomenilo dodatnih šest kazenskih sekund in končno deseto mesto.

»Na tem svetovnem pokalu so nekoliko drugačna pravila, saj je tudi generalka za olimpijske igre, zato je bilo v polfinalu samo 24 kajakašev, tako da je bila že včeraj zelo zahtevna tekma. Danes je šlo v finale 12 tekmovalcev, tako da je bilo malo več rezerve, saj sta bila v finaliu dva tekmovalca več. Polfinala sem se lotil rezervirano, potem mi tudi ni steklo, zato sem bil zelo na robu in mislil, da morda ne bo dovolj. Imel sem malo sreče in je bilo ravno dovolj. Letos nimam pravih občutkov, nisem imel dovolj tekem, dovolj divje vode, da bi bil pravi, To je moj prvi finale letos. Primanjkuje mi malo hitrosti in verjetno samozavesti, bomo videli, kako bo naslednje leto. S finalom sem zadovoljen, vedno pa so želje po boljšem rezultatu,« je povedal Srabotnik.

S prikazanim ni mogel biti zadovoljen niti Peter Kauzer, ki je po težavah v zadnjem delu proge ostal brez želenega finala in boja za kolajne. Na vratih številka 15 je prejel 50 kazenskih sekund, na naslednjih je imel še dotik, še dodatni dve kazenski sekundi pa je prejel v predzadnjih vratih. To ga je uvrstilo na končno 23. mesto.

»Postavitev je zelo zahtevna, precej pa je odvisno, kako te valovi, ki se stalno spreminjajo, zagrabijo. Postavljavci niso imeli ideje, kako postaviti dobro progo, kar smo videli že včeraj pri kanuistih, ko je bila bolj naklonjena tistim, ki veslajo na desno stran. Edini levi, ki je bil v ospredju, je bil Luka. Morda bi morali biti tu dlje časa in dobiti tudi kakšne informacije od tekmovalcev, ki na progi treniramo, in dobiti od nas povratne informacije. Ne pa da pridejo sem in postavljajo neumnosti. To je dejstvo, tega ne govorim, ker mi danes ni steklo. Končno je konec te sezone, edina svetla točka je bil La Seu d’Urgell, ostalo je bolj za pozabo oziroma učne ure za naprej. Čez zimo moram delati na tem, da se drugo leto te stvari ne bodo dogajale,« je bil oster Kauzer.

Zmage na finalni tekmi svetovnega pokala se je veselil mladi Francoz Titouan Castryck, ki je bil dve sekundi in 58 stotink hitrejši od Čeha Vita Prindiša in Britanca Jonnyja Dicksona, ki sta si delila drugo mesto. Omenjena trojica je edina, ki je progo preveslala brez kazenskih sekund.

V polfinalu kanuistk smo imeli dve predstavnici, vendar sta obe obstali v polfinalu. Boljši rezultat je tokrat dosegla Alja Kozorog, ki bo Pariz zapustila z 19. rezultatom finalne tekme za svetovni pokal. 26-letna Primorka, ki je pred dnevi uspešno zagovarjala magistrsko delo na ljubljanski Fakulteti za šport, je imela dva dotika, a tudi brez dodatnih štirih kazenskih sekund njena tokratna vožnja žal ne bi zadoščala za uvrstitev v finale.

Po tekmi je Alja povedala: »Moj polfinale je bil podoben vsem letošnjim. Znam pokazati hitre vožnje, vem, da dobro veslam in imam rešitve na progi, žal pa mi letos v polfinalih tega ni uspelo pokazati. Vedno sem si želela priti v finale, tudi tu je bilo tako, žal mi ni uspelo. Iz tega lahko dobim informacije za prihodnje leto, kako se lotiti. Zagotovo pa to ni nivo veslanja, ki sem ga sposobna.«

Še bolj se je nastop ponesrečil drugi slovenski polfinalistki. Lea Novak je bila zelo dobra v petkovih popoldanskih kvalifikacijah, v polfinalu pa so se napake vrstile, tako da je v cilj priveslala jezna in s skupaj kar 56 kazenskimi sekundami. To je zadostovalo za končno 23. mesto.

Zmage se je veselila Avstralka Jessica Fox, ki je na zahtevni progi v Vaires-sur-Marnu kot edina kanuistka v finalu do cilja prišla brez dotika. Štiri sekunde zaostanka za Jessico Fox so Čehinji Gabrieli Satkovi prinesle drugo mesto, bron pa si je priveslala aktualna svetovna prvakinja Britanka Mallory Franklin, ki je zaostala za šest sekund.

Zadnja tekma za svetovni pokal je prinašala dvojne točke v skupnem seštevku te serije, kjer se je včeraj kanuist Luka Božič veselil pokala za najboljšega tekmovalca v sezoni. V konkurenci kajakašev je Peter Kauzer, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala slavil v letih 2009, 2011 in 2015, letošnjo sezono sklenil na enajstem mesti (183 točk), Martin Srabotnik je bil 32. (76 točk), Žiga Lin Hočevar 38. (57 točk), Vid Kuder Marušič 54. (27 točk), Lan Tominc 56. (25 točk) in Niko Testen 87. (5 točk). Najboljši kajakaš v letošnjem svetovnem pokalu je bil Čeh Vit Prindiš (304 točke), drugi je bil Italijan Giovanni de Gennaro (271 točk), tretji pa Čeh Jiri Prskavec (252 točk).

V skupnem seštevku kanuistk je Alja Kozorog sezono zaključila na 17. mestu (140 točk), Eva Alina Hočevar je bila 21. (114 točk), Lea Novak pa 27, (83 točk). Z veliko prednostjo je zmagala Avstralka Jessica Fox (334 točk), druga je bila Britanka Kimberley Woods (222 točk), tretja pa Ukrajinka Viktoriia Us (217 točk).

Popoldne (16.45) so na sporedu še kvalifikacijske vožnje na čas v kajakaškem krosu, medtem ko se skupinski del kajakaškega krosa začne v nedeljo, ob 9. uri. Prenos glavnega dela tekmovanj v kajakaškem krosu si lahko v nedeljo ogledate na TV SLO 2, in sicer ob 14.30.

Spletni prenos in rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/vaires-sur-marne-2023

FOTO: Jure Lenarčič