V Skopju največja pričakovanja v moštvenih tekmah

0
223

Ljubljana, 01. junija (STA) – Kajakaše in kanuiste po napornem maju čaka prvi vrhunec letošnje sezone. Pred olimpijskimi igrami, ki bodo od 13. do 29. avgusta potekale v Atenah, se bodo najboljši divjevodaši v slalomu konec tedna namreč merili na evropskem prvenstvu v Skopju. Tovrstna tekmovanja so v preteklosti že prinesla veliko uspeha tudi slovenskim slalomistom, največji uspeh doslej pa drži kanuist Simon Hočevar, ki je leta 1996 osvojil zlato kolajno. Zadnjo kolajno je slovenskim tekmovalcem na EP uspelo osvojiti v italijanski Mezzani leta 2000, ko so Miha Terdič, Dejan Kralj in Fedja Marušič v ekipni tekmi kajakašev osvojili srebro. Na zadnjem EP v Bratislavi, ki je bilo pred dvema letoma, pa so imeli slovenski reprezentanti manj uspeha z osvojenima četrtima mestoma.


V Skopju so cilji spet povezani s kolajnami, v ozadju pa bodo potekali tudi interni boji za mesta na olimpijadi. Slovenija ima namreč zagotovljene tri nastope, po enega v vsaki posamični disciplini. Tako bo pri kajakaših bitka potekala med Dejanom Kraljem, Urošem Kodeljo in Fedjo Marušičem, po letošnjih izidih sodeč pa je malce v ospredju Kralj, čeprav je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Meranu s progo najbolje opravil Kodelja. “Kajakaši so dobro pripravljeni in kot ekipa homogeni, zato imajo kar nekaj možnosti, da bodo tudi na EP v vrhu. To so dokazali nenazadnje tudi v svetovnem pokalu, saj so vsi, tako Kralj kot Kodelja in Marušič, peljali zelo dobro. Sicer je pa vrh tako v kajaku kot kanuju zelo širok, zato bo marsikaj odvisno od same postavitve proge in dnevne forme,” je možnosti kajakašev ocenil direktor reprezentanc Andrej Jelenc.


Pri kanuistih je zadevo glede olimpijskega mesta z odličnim drugim mestom na Južnem Tirolskem malce premešal Dejan Stevanovič, toda še vedno je v prednosti Simon Hočevar. Tretji kanuist na reki Treski bo Jošt Zakrajšek. “Če gledamo po zadnjih izidih imata največ možnosti v Skopju kanuista Hočevar in Stevanovič. Prvi je že pred dvema letoma na EP v Bratislavi osvojil četrto mesto, Stevanovič pa je odlično odpeljal zadnjo dirko v Meranu. Zato so obeti tudi pred tem prvenstvom kar dobri za uvrstitve pri vrhu,” je dodal Jelenc.


Prav tako se bosta za olimpijsko vozovnico spopadli tudi kajakašici Nada Mali in Nina Mozetič, a si je prva z boljšimi nastopi skorajda že zagotovila pot v grško prestolnico. “Kajakašici gotovo nimata takšnih možnosti za uspeh kot kajakaši in kanuisti, a je Malijeva v Meranu dobro odpeljala, kar je dobro tudi za njeno samozavest. Nina doslej še ni pokazala vsega, sicer je bila vedno dovolj hitra, a je naredila preveč kazenskih točk. Upamo, da se ji bosta prav na EP posrečili dve vožnji,” pa je domet deklet pojasnil prvi strokovni mož.


Zadnje slovensko orožje bosta na 300 metrov dolgi progi približno 12 kilometrov iz Skopja v dvojcu predstavljala Sebastjan Linke in Uroš Škander, ki pa za razliko od ostalih čolnov nimata olimpijske kvote. Jelenc od dvojca tako pač ne pričakuje finala, vsekakor pa uvrstitev v polfinale: “Dvojec je bil pred svetovnim pokalom v Atenah za nas neznanka, a sta tam dokazala, da znata tudi v mednarodni konkurenci odpeljati dobro, zato polfinale ne bi smel izostati.”


Sicer pa se bodo kajakaši in kanuisti merili tudi v moštvenih tekmah, ki so Sloveniji doslej na EP prinesle največ kolajn. “Kot vsako leto imamo tudi letos dobro ekipo, ki je sposobna kolajne tako v kajakaški kot kanuistični tekmi. Predvsem kajakaši so zelo izenačeni, kar je tudi najbolj pomembno pri teh tekmah. Ne gre zanemariti dejstva, da so nam prav ekipne tekme vedno prinesle največ uspehov,” je zaključil Jelenc.


Spored prvenstva:


– petek, 4. junij:
09.00 – 13.20 kvalifikacije: K-1 ženske, C-1 moški
14.30 – 16.50 moštveni tekmi: K-1 ženske, C-1 moški


– sobota, 5. junij:
09.00 – 13.30 kvalifikacije: K-1 moški, C-2 moški
14.30 – 16.40 moštveni tekmi: K-1 moški, C-2 moški


– nedelja, 6. junij:
09.30 – 12.15 polfinala: K-1 ženske, C-1 moški, C-2 moški, K-1 moški
12.45 – 14.20 finala: K-1 ženske, C-1 moški, C-2 moški, K