V soboto bo na sporedu slalomska tekma, v nedeljo pa še spustaška.

0
583

Zima in mraz se počasi poslavljata in začenjajo se tekmovanja v kajakaštvu. Medtem ko so nekateri naši tekmovalci in tekmovalke v okviru zimskih priprav že nastopili na tekmah v Avstraliji in Združenih arabskih emiratih, pa bo Tacen ta konec tedna gostil tudi uvodni domači tekmi sezone 2016. V soboto bo na sporedu slalomska tekma, v nedeljo pa še spustaška. Ti preizkušnji bosta predstavljali začetek dolge in zanimive sezone, ki bo v slalomu in sprintu doživela vrhunec z olimpijskimi igrami, nekaj tekmovanj najvišjega nivoja pa bomo videli tudi v Sloveniji.

Tradicionalni otvoritveni slalom v Tacnu v soboto se bo začel ob 11.30, drugi tek vseh kategorij pa ob 13.30. Dan kasneje bo na Savi potekal še prvi spust sezone med Medvodami in Tacnom, ki se bo prav tako začel ob 11.30.

Pri nas evropsko prvenstvo in tekmi svetovnega pokala

Slovenija, ki je lani gostila evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu, bo tudi letos prizorišče prvenstva stare celine. Ob koncu avgusta (24.–28.) bo v Solkanu namreč potekalo evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah. Tacen bo med 9. in 11. septembrom gostil najpomembnejšo tekmo svetovnega pokala – finale, kjer se bodo nastopajoči potegovali za dvojne točke. Peter Kauzer je lani postal skupni zmagovalec serije tekem za svetovni pokal, Benjamin Savšek pa je bil v skupni razvrstitvi drugi. Pestro bo tudi v Celju, ki bo gostilo prvi tekmi svetovnega pokala v spustu na divjih vodah (9.–11. junij).

Ostali vrhunci sezone

V slalomu na divjih vodah in sprintu na mirnih vodah bodo v ospredju sicer avgustovske olimpijske igre, a ne bodo zato nič manj razburljive niti druge tekme. Slalomiste člansko evropsko prvenstvo čaka maja na Slovaškem, poleg zaključka svetovnega pokala v Tacnu pa bodo imeli tekme svetovnega pokala še v Ivrei, La Seu d”Urgellu, Pauju in Pragi. Mladince in mlajše člane evropsko prvenstvo čaka v Solkanu, svetovno pa v Krakovu.

Člansko evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah bo gostila Moskva, evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane bo v Plovdivu, svetovno pa v Minsku. Tekme svetovnega pokala bodo potekale na tradicionalnih prizoriščih v Duisburgu, Račicah in Montemor-o-Velhu. Parakajakaško svetovno prvenstvo bo maja v Duisburgu, prav tako pa parakajakaše v Braziliji čaka tudi premierni nastop na paraolimpijskih igrah.

Spustaše na divjih vodah glavna tekma sezone čaka v začetku junija v Banjaluki, kjer bo potekalo člansko svetovno prvenstvo. Na tem prvenstvu bodo tako kot vselej med glavnimi favoriti tudi naši predstavniki. Za kolajne evropskega prvenstva se bodo potegovali tudi mladinci, ki bodo tekmovali v Avstriji. Tudi letos bodo organizirali štiri tekme svetovnega pokala. Prvi dve bosta potekali v Celju, drugi dve pa v francoskem Pauju.

KOLEDAR KAJAKAŠKIH TEKMOVANJ:

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/koledar-dogodkov-a-p