V Solkanu se ta vikend s tekmo za ICF ranking začenja sezona večjih tekmovanj.

0
439

Ljubljana, 11. aprila (STA) – Slalomisti na divjih vodah bodo sezono večjih tekem na domačih tleh odprli konec tedna v Solkanu, ko bo na sporedu preizkušnja za točke ICF. Na tekmi bo nastopilo 175 tekmovalk in tekmovalcev iz desetih držav, med njimi pa bodo tudi praktično vsi najboljši slovenski slalomisti, ki bodo tako preverili formo po zimskih pripravah.

Tekma bi se s kvalifikacijami morala začeti v soboto, a bodo zaradi slabe hidrološke napovedi bržčas tekmovanje izpeljali zgolj v nedeljo. Dokončna odločitev o programu bo sicer padla v petek. Ne glede na spored tekmovanja pa bo solkanska tekma primeren pokazatelj zimskega dela. V tej poolimpijski sezoni se je večina slovenskih slalomistov prvič mudila na pripravah v Združenih arabskih emiratih na novem objektu. Z opravljenim so zadovoljni, pa čeprav so imeli mnogi v zadnjem obdobju kar precej zdravstvenih težav.

Med njimi je tudi kanuist Benjamin Savšek, bronasti z lanskega evropskega prvenstva. “Trenutno imam še neke zdravstvene težave, zaradi česar sem še malo odsoten s treningov. Imam pa še en mesec časa, da se pripravim na izbirne tekme in na normalen vstop v sezono. Cilji so visoki, tudi v Al Ainu sem delal za to. Največ pričakujem od tekme svetovnega pokala v domačem Tacnu, visoko pa merim tudi na svetovnem prvenstvu in evropskem, če bom pač dovolj zdrav do takrat, saj je to že čez mesec in pol. Če ne bo šlo, pa se bom skušal ves čas držati v vrhu svetovnega pokala, vrhunec pa nato doseči na SP,” je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Savšek.

Visoke cilje so izpostavili praktično vsi prisotni, vključno s kajakašem Petrom Kauzerjem, v zadnjih letih “paradnim konjem” slovenskega slaloma. “Cilji te sezone so takšni, da si želim celo sezono dobro odveslati, posebej po lanskem neuspehu na OI. Merim še vedno na vrh, vem, da sem sposoben vsako tekmo zmagati, če veslam tako, kot znam. Poskusil bom uživati v vsaki vožnji, na vsaki tekmi, k bolj sproščenemu vzdušju pa je pripomogla tudi hčerka. Bomo videli, z veseljem pričakujem sezono,” je povedal nasmejani Kauzer, ki je malce v šali dodal: “Ker sem se večino časa pripravljal doma, sem imel slabega vremena res že polno glavo. Ampak če imaš doma hčerkico, ki ti polepša vsak trenutek, tudi na deževen dan sije sonce.” V kajaku bo tekmoval tudi znova povsem zdravi Jure Meglič: “Prvič sem si zadal cilj, da bom skušal na vseh tekmah svetovnega pokala dobro veslati in se tako boriti tudi za najvišja mesta v skupnem seštevku.”

Glavno orožje med kanuističnimi dvojci bosta Luka Božič, ki trenutno počiva zaradi previsoke telesne temperature, in Sašo Taljat. “Tako kot vsako leto se pripravljava na evropsko in svetovno prvenstvo. Trenutno pripravljenost je težko oceniti, saj še nisva imela prave primerjave. Prva večja tekma bo v Krakovu na EP in tam se bo videlo, koliko sva naredila čez zimo. Imava nov čoln, nanj se še privajava, ampak cilji so isti kot v prejšnjih letih. Apetiti so nama pač toliko zrasli, da se zadovoljiva le s prvimi tremi mesti na velikih tekmovanjih. Tako bo tudi v prihodnje,” pravi Taljat.

Ena glavnih kandidatk za visoka mesta v konkurenci kajakašic pa bo Urša Kragelj. Ta ima prav tako nov čoln. “Ta je malce prevelik, imam nekaj težav s proizvajalcem, ki očitno zelo težko izdela čoln točno tako, kot zahtevam, a sem z njim zadovoljna. Sem pa zelo dobro trenirala. Rezultatsko težko kaj rečem. Braniti zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala je zelo težko, tako da se s cilji ne bom obremenjevala. Zelo pa si želim kakšno medaljo na največjih tekmovanjih,” meni Kragljeva.

Slalomisti bodo imeli izbirne tekme 18., 23. in 25. ter 26. maja v Solkanu in Tacnu, EP bo na sporedu med 7. in 9. junijem v Krakovu, SP pa med 11. in 15. septembrom v Pragi. Tacen pa bo od 16. do 18. avgusta gostil tudi eno izmed petih tekem svetovnega pokala.