V sprinterskem finalu EP za mladince in U23 v Švici pet Slovencev

0
203

Petek je na evropskem prvenstvu v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Dallenwilu prinesel kvalifikacije sprinta na divjih vodah. V sobotni finale se je prebila peterica mladih slovenskih reprezentantov.

Za najboljši slovenski rezultat dneva je poskrbela Ana Šteblaj, ki se je kot edina izmed Slovencev na startu v finale prebila že s prvim kvalifikacijskim nastopom. V kvalifikacijah kajakašic do 23 let je imela drugi čas, pred njo je bila le Francozinja Emma Lacoste, ki je imela 0,216 sekunde prednosti. Tretja je bila Nemka Luisa Puttkammer.

V mladinski konkurenci kajakašic so nastopile tri Slovenke, zaradi bolezni pa ni nastopila Špela Marinko. Z najboljšim časom druge kvalifikacijske vožnje je do finala priveslala Prekmurka Hana Bedernjak, ki je imela v prvi vožnji kvalifikacij deveti čas, neposredno v finale pa je napredovala prva peterica. Maša Simončič in Alma Medjugorac Menendez sta obstali v kvalifikacijah. V prvi vožnji sta imeli 27. oziroma 33. rezultat, v drugem nastopu pa je bila Alma 15., Maša pa 19. Najboljši čas kvalifikacij med mladinkami je postavila Britanka Iona Patrick, druga je bila Italijanka Cecilia Leonori, tretja pa Čehinja Sandra Bergmannova.

V konkurenci kanuistov med mladinci bomo imeli dva finalista. Oba sta napredovala po zaslugi druge vožnje, kjer je bil Aljaž Marko Golob drugi, Gaber Ferlinc pa šesti. Najhitrejša v kvalifikacijah sta bila Čeha Tobias Trnka in Ondrej Kvapil, tretji pa je bil Francoz Yann Canevet.

Med kajakaši do 23 let se bo v boj za kolajno podal Tjaš Til Kupsch, ki je bil v prvi vožnji 18., v drugi pa je napredoval s petim časom. Matija Preskar, Jon Šenk in Blaž Mihelič so obstali v prvi fazi sprinterske tekme. Preskar je bil v prvi vožnji 21., v drugi 20., Šenk je v drugo za las zgrešil finale, saj je bil 13., medtem ko je prvi nastop končal kot 34. Blaž Mihelič pa je zabeležil 36. čas prve vožnje in bil v drugi 27. Tudi tu je bil najhitrejši Čeh, in sicer Vojtech Matejiček, za njim sta se zvrstila Italijan Giacomo Abbiati in Francoz Titouan Doreau.

Med kajakaši mladinci sta slovenske barve zastopala Maj Pajk in Jan Jančar. Slednji je bil v drugem nastopu 13., tako da se mu je finale izmuznil za tri mesta, Maj Pajk pa je bil v prvi vožnji 29., v drugi pa 20. Najhitrejši čas v tej kategoriji je postavil Nemec Nicolas Niederle – Gomez, drugi je bil Čeh Hynek Mika, tretji pa Švicar Aaron Schmitter.

V soboto se bo prvenstvo zaključilo s posamičnimi finali in ekipnimi tekmami v sprintu na divjih vodah.

Uradna stran prvenstva: https://dallenwil2024.ch/