V Tacnu bo šlo ta konec tedna zares.

0
563

Pred slalomisti na divjih vodah je prvi pomembnejši konec tedna v letošnjem letu. Po nekaj tekmah slovenskega članskega pokala HSE v Tacnu, Celju, Trnovem ob Soči in Solkanu je napočil čas za izbirne tekme, ki bodo dale imena tistih, ki bodo Slovenijo zastopali na predvidenih EP v Pragi in Krakovu ter na tekmah svetovnega pokala v Tacnu in Pauju.

Izbirne tekme za sestavo slalomske reprezentance bodo sestavljene iz štirih tekem, kjer bodo nato šteli najboljši trije dobljeni rezultati (po procentualnem zaostanku, kakor je predvideno v pravilniku za izbirne tekme). Prvi tekmi bosta na sporedu ta konec tedna, ko bo v Tacnu potekal ECA evropski pokal v slalomu na divjih vodah, ki bo hkrati štel tudi za slovenski članski pokal HSE. Format tekme bo nekoliko drugačen, saj bo tekma sestavljena iz kvalifikacij in finala. V finale se bo iz kvalifikacij uvrstilo 9 kanuistk, po 10 kanuistov in kajakašic ter 16 kajakašev. Prva tekma bo v soboto, druga pa v nedeljo.

Na podlagi kolajn z lanskega svetovnega prvenstva imata bonus pri izbirnih tekmah svetovna prvakinja Eva Terčelj in bronasti Luka Božič, Benjamin Savšek pa ima kot aktualni evropski prvak po pravilih evropske zveze že zagotovljen nastop na EP v Pragi. Slovenija lahko tako na Češko v moškem kanuju poleg Savška pošlje še tri tekmovalce.

Kot rečeno bosta tekmi ta konec tedna šteli za ECA evropski pokal, vendar pa je zaradi koronavirusa in zaprtih meja v Slovenijo pripotovala le peščica tujcev. »Veseli me, da organizacija evropskega pokala v organizaciji Kajak kanu kluba Tacen postaja tradicionalna. Po prvotnem koledarju bi morala biti ta tekma v sredini aprila, a je ni bilo mogoče izvesti. Kljub vsemu smo pričakovali, da se je bo udeležilo več tujcev, ki pa zaradi trenutne situacije niso mogli priti, saj bi morali pri nas v karanteno. Nastopilo bo osem Nemcev, štirje Američani, trije Francozi in ena Japonka. Najbolj zveneče ime med tujimi tekmovalci je Hannes Aigner,« je povedal predsednik KKK Tacen Gašper Šenk.

Kvalifikacije v soboto in nedeljo se bodo začele ob 9. uri, finale pa ob 13. uri.

Prihodnji konec tedna (22. in 23. 8.) bosta v Tacnu v okviru državnega prvenstva v slalomu na divjih vodah potekali še tretja in četrta izbirna tekma.

Če bodo razmere dovoljevale, je v letošnjem letu na sporedu nekaj tekmovanj tudi v tujini. Za september je načrtovano člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Pragi (18.-20.9.), med 1. in 4. 10. bo Krakov gostil EP v slalomu za mladince in mlajše člane, dve tekmi svetovnega pokala v slalomu pa sta predvideni v Tacnu (16.-18.10.) in Pauju (6.-8.11.). Slabše kaže izvedbi EP v sprintu na mirnih vodah, ki bi moralo biti oktobra v Romuniji, saj je zdravstvena situacija tam kritična, tako da bo evropska kajakaška zveza o usodi predvidoma odločala prihodnji teden, zelo vprašljiv pa je tudi svetovni pokal v spustu v La Seu d”Urgellu. Sprinterje tako letos morda čaka le tekma svetovnega pokala v Szegedu (23.-27.9.), spustaše pa samo EP v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Solkanu (4.-7.11.).

 

 

Zaradi preprečevanja širitve Covid-19 in zagotavljanja varnih pogojev za udeležence bo tekmovanje v Tacnu interno in zaprto za javnost. Ob tem vas prosimo za razumevanje in vas vabimo k ogledu tekmovanja preko spleta.

Tako v soboto kot v nedeljo si bo finalne vožnje iz Tacna namreč mogoče ogledati v neposrednem prenosu na MMC TV (https://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc), komentiral bo Marjan Fortin. Začetek finala bo ob 13. uri (v soboto in nedeljo). Kvalifikacije si bo mogoče ogledati na Youtube kanalu Kajakaške zveze Slovenije (https://www.youtube.com/user/kajakzveza).  

 

 

Kaj so pred začetkom izbirnih tekem in napovedanimi mednarodnimi tekmami povedali nekateri naši najboljši tekmovalci in tekmovalke?

Peter Kauzer:

Lepo je imeti tekme, kljub situaciji smo jih imeli že kar nekaj. Zaradi tega si niti nismo mogli vzeti premora, kar je po eni strani dobro, po drugi pa niti ne. Vesel sem, da bodo izbirne tekme in da so jesenskem delu potrjene vsaj še tri tekme, da ne bo šla sezona čisto v nič. Glavni cilj je usmerjen v naslednje leto, letos je nekakšno prehodno obdobje. Se zdi, kot bi bilo poolimpijsko leto, pa ni. Počutim se dobro in to je najbolj pomembno.  

Benjamin Savšek:

Veselim se prihajajočih izbirnih tekmovanj. Poskušam držati dobro pripravljenost, kljub temu, da je bil večji del sezone brez večjih tekmovanj. Sedaj se usmerjam v evropsko prvenstvo, kjer bom branil naslov evropskega prvaka. Veselim se vsaj tega dela sezone. Občutek, da imam že zagotovljeno mesto na EP, je dober, saj se lahko z mislimi že usmerjam v to tekmo.

Urša Kragelj:

Zdaj smo se pripravljali za te tekme, vmes smo še dvignili volumen treninga. V zadnjem mesecu sem bila sposobna narediti dva treninga na vodi, česar prej nisem mogla. Avtomatsko se potem tudi v čolnu počutim boljše. Zaenkrat je vse dobro.  

Eva Alina Hočevar:

Po pripravah v Pragi sem si vzela malo premora. Tri dni nisem nič veslala, tako da sem malo zadihala. Zdaj se počutim dobro, količinsko delam manj treningov, saj se mi zdi, da se počutim bolj spočito. Tacensko progo pa tako ali tako že dobro poznam, tako da se bo treba bolj psihično dobro pripraviti, da bom lahko dobro nastopila.   

Alja Kozorog:

Iz tekme v tekmo sem poskušala popravljati napake in nadgrajevati veslanje. Upam, da bom tudi na izbirnih tekmah pokazala dobre vožnje in iz tekme v tekmo napredovala.

Eva Terčelj:

Počutim se dobro. Treniramo in si želimo čim več priložnosti in čim več tekem. Zadovoljna sem s treningom do sedaj. Mogoče bi si želela malenkost bolj konstantnih pogojev. Bili smo v pragi, kjer je super, saj lahko veslaš cel dan in imaš vode na pretek, tukaj pa imamo nekaj težav z nizkim vodostajem in prilagajanjem na situacijo. Z optimizmom zrem naprej. Želela sem si, da bi imela letošnja sezona več teže, ampak situacija je pač takšna. Za naprej ne vemo, kakšna bo. Ne smemo pa zaspati, vsako leto, vsak mesec šteje, zato se ne smemo ustaviti.  

Luka Božič:

Mislim da vsi pogrešamo največje tekme. Skoraj eno leto je že od zadnje velike tekme. Poteza Kajakaške zveze Slovenije, da naredi sklop tekem v Sloveniji, je bila res dobra. Vesel sem vsake tekme tudi tu pri nas. Komaj pa že čakam septembrske tekme. Seveda moramo najprej opraviti z izbirnimi tekmami in se uvrstiti v ekipo, potem pa upam, da bo situacija omogočila tekme in da bomo v Prago odpotovali na EP.