V Tacnu so slalomisti opravili s prvo izbirno tekmo za sestavo reprezentance.

0
432

Slalomisti na divjih vodah so po težavah s previsokim vodostajem Soče ostali brez izbirne tekme, ki bi morala biti prejšnji konec tedna v Solkanu. Tako je bila prva tekma za sestavo reprezentance organizirana danes v Tacnu. Med kajakaši si je najboljše izhodišče pred preostalimi tekmami, ki bodo v soboto in nedeljo, prav tako v Tacnu, priveslal Simon Brus, med kanuisti je bil najboljši Benjamin Savšek, med kajakašicami Urša Kragelj, med dvojci pa Luka Božič in Sašo Taljat.

V soboto in nedeljo se na Savi obetajo izjemno napete vožnje, saj pogled na razvrstitev prve izbirne tekme kaže, da bo boj za mesta v reprezentanci tudi letos oster. To še posebej velja za konkurenci kajakašev in kanuistov. Na prvi izbirni tekmi se je med kajakaši najbolj izkazal Celjan Simon Brus, ki je tekmece prehitel za več kot sekundo in pol. »V letošnji zimi sem treniral boljše kot lani, ko sem imel zlomljeno ključnico. Prva tekma se mi je malo posrečila, ampak čakajo nas še tri, tako da še ni konec,« je po tekmi povedal Brus. Na drugo mesto se je uvrstil Peter Kauzer, ki ni skrival nezadovoljstva nad progo, ki jo je postavil njegov oče. »Katastrofa,« je bila prva ocena nastopa, nato pa je Kauzer nadaljeval: »Proga je bila narejena preveč na silo, saj si se lahko, če nisi imel dobre vode, obrisal pod nosom, da bi odpeljal z občutkom, ampak je bilo treba narediti vse na moč. Ni bilo dobro.« Na tretje mesto se je uvrstil še en tekmovalec hrastniškega kluba Janoš Peterlin, četrti je bil Martin Albreht, peti Jure Meglič, šesti pa Dejan Kralj.

Precej bolj kot Kauzer je bil zadovoljen kanuist Benjamin Savšek, ki se je v spomladanskem obdobju soočal s precej zdravstvenimi težavami. »Letos sem imel smolo z zdravjem, ampak sedaj sem imel mesec dni normalnega treninga, tako kaže, da sem vse uspešno prebolel in sem se res posvetil izbirnim tekmam. Seveda je bilo nekaj izgube treninga, nenazadnje sem bil en mesec izven čolna, tako da sem se res moral posvetiti treningom, da sem na izbirnih tekmah dobro pripravljen,« je povedal Savšek, ki je bil na prvi izbirni tekmi najhitrejši med kanuisti. Kljub večletnim izkušnjam je bilo pred prvim tekom prisotne nekaj napetosti: »Pritisk je bil nekoliko večji, saj je bila to moja prva tekma v sezoni, pa še zelo pomembna, saj je bila prva izbirna.« Na drugo mesto se je uvrstil Jure Lenarčič, tretji je bil Anže Berčič, četrti Blaž Cof, peti pa Nejc Kravanja.

V konkurenci kajakašic je zmagala Urša Kragelj, pred Evo Terčelj in Nino Bizjak, ki je za Kragljevo zaostala za 17 sekund.  S prednostjo 17 sekund pred najbližjima zasledovalcema sta slavila tudi Luka Božič in Sašo Taljat med dvojci. Druga sta bila tekmovalca KKK Ljubljana Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, tretja pa je bila še ena primorska posadka Testen – Jeklin. Najboljša med kanuistkami je bila Nina Bizjak, druga je bila Alja Kozorog, tretja pa Beti Medved.

V soboto se bodo kvalifikacije tekme za točke ICF v Tacnu začele ob 10.30, ob 14.00 bodo na sporedu druge vožnje, nedeljski polfinale se bo začel ob 11.30, finale pa ob 14.30.