V Tacnu zmaga Savška in tretje mesto Božiča, v finalu še Berčič, Albreht in Bizjakova.

0
315

Slovenski slalomisti na divjih vodah nadaljujejo z izjemnimi rezultati na domači progi v Tacnu. Po lanskoletnem uspehu, ko so kolajne osvojili v prav vseh disciplinah, sta letos za slavje prvi dan finalnih odločitev poskrbela kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič, ki sta finalno vožnjo končala na prvem in tretjem mestu. Uspeh je s petim mestom dopolnil Anže Berčič, v finalu pa sta veslala še kajakaš Martin Albreht, ki je bil sedmi, in kanuistka Nina Bizjak, ki je zasedla deseto mesto.

Zahtevna postavitev proge na reki Savi je slovenski ekipi znova prinesla veliko veselja. Domačin Benjamin Savšek je v Tacnu prvič na največjih mednarodnih tekmovanjih prišel do zmagovalnih stopničk. In to z zmago. Po vnovični zmagi v svetovnem pokalu, to mu je uspelo že v Pragi, je bil zelo vesel: »V drugih vratih se mi je vožnja že malo podrla, a sem videl že v polfinalu, da lahko tudi z dvojko dosežem dober čas in sem spodnji del res dobro odpeljal. Šel sem na vse ali nič, malo sem krajšal linije, tokrat mi je uspelo, tako da sem v spodnjem delu nadoknadil dovolj časa in sem res vesel, da sem končno zmagal na domači progi in pred domačo publiko, kar sem si vedno želel. Res je lepo dirkati tukaj.«

Njegov uspeh je dopolnil Primorec Luka Božič, ki je bil ob prihodu v cilj sprva uvrščen na četrto mesto, a je nato po spremembi sodniške odločitve napredoval na tretje. »Po izbirnih tekmah sem se počutil bolje kot lani in sem kazal boljše vožnje, zdaj sem te tekme samo še stopnjeval in kronal s tem tretjim mestom tukaj, za kar sem zelo vesel. Malo sem se presenetil s prvim mestom v polfinalu, a pripravljen sem bil po načrtih, šlo mi je dobro in upam, da bom formo držal skozi sezono. Finalna vožnja se mi je na začetku malo zlomila in sem moral reševati, srednji del je bil malo boljši, kar sem izgubil, sem izgubil na zadnjem padcu za v zadnja protitočna vrata, kjer mi je potegnilo špico gor in sem ostal v valu. Tisto me je stalo še boljše vožnje, s katero bi bil še bolj zadovoljen,« je po tekmi dejal Božič.

Kako močni so slovenski kanuisti v tem trenutku je pokazal tudi Anže Berčič. Zmagovalec lanskoletne tekme svetovnega pokala v Tacnu in vodilni kanuist kvalifikacij je bil peti: »Zadovoljen sem z uvrstitvijo v finale, malo se mi je ponesrečil nastop, ker se mi je voda podrla, sem pa se boril do konca in čestitam vsej konkurenci, Beniju še posebej, glede na to, da je bila zelo zahtevna proga in voda, je res super odpeljal, tudi Luki. Kot ekipa smo vsi super odpeljali današnji finale. Domača publika naredi dodatni pritisk, saj na startu že vse bobni in je res dober občutek.« Med slovenska tekmovalca se je tokrat vrinil Slovak Michal Martikan.

Edini slovenski kajakaš v finalu je bil Martin Albreht, ki je v polfinalu dosegel zelo dober rezultat, v finalu pa se mu je nato nekoliko zalomilo, kar je na koncu zadostovalo za sedmo mesto. »Nisem zadovoljen. Razočaran sem nad svojim nastopom v finalu. Na startu sem bil miren, a me je v čolnu premetavalo levo in desno. Na progi nisem našel pravih občutkov, vseskozi sem delal napake, ker nisem našel občutka v čolnu. Slišal sem vzklike množice, ki so mi dali dodatnega poleta s starta, a se žal potem na progi ni izšlo,« je bil razočaran Albreht. Preostala slovenska polfinalista Simon Brus in Janoš Peterlin sta bila tokrat precej za finalom. Brus je tekmovanje zaključil na 18. mestu, Peterlin pa na 30. Izven finala je tokrat ostal tudi Jure Meglič, ki vesla za Azerbajdžan. Zmagovalec tacenske tekme v sezoni 2007 je bil tokrat 16. Najboljši kajakaš je bil tokrat Nemec Fabian Dörfler, drugi je bil Italijan Andrea Romeo, tretji pa še en Nemec Sebastian Schubert.

Prvič je v finalu tekme za svetovni pokal veslala tudi slovenska kanuistka. Nina Bizjak je zasedla deseto mesto, mesto za njo pa se je uvrstila še ena Slovenka Alja Kozorog. »Danes je zelo težka proga, sicer malo lažja, kot včeraj, a nam trenerji vseeno niso dali lahkega dela. Sem zadovoljna, škoda le za napako ob koncu, ki me je stala par mest, a izkušnje za naprej sem pridobila, kar je dobro,« je povedala Nina, ki jo že v ponedeljek čaka nadaljevanje mature. Tako kot lani je zmagala Avstralka Jessica Fox, druga je bila Čehinja Katerina Hoškova, tretja pa Kitajka Qianqian Teng.

Ob koncu dneva so tekmovalci nastopili še v ekipnih vožnjah. Med kanuisti so presenetljivo zmagali Avstralci, drugi so bili Francozi, tretji pa Čehi. Slovenska ekipa je bila zelo dobro na poti do zadnjega dela proge, kjer pa so naredili veliki napaki, tako da so bili na koncu sedmi. Slovenska ekipa kajakašev, za katero so veslali Albreht, Peterlin in Brus, je bila četrta. Najboljši so bili Nemci, pred Francozi in Poljaki.