Žnidaršič in Žganjar svetovna prvaka, Žnidarčič ter Cof in Hočevar podprvaki.

0
477

Slovenska reprezentanca v spustu na divjih vodah je bogatejša za nove kolajne. Na sprinterski preizkušnji svetovnega prvenstva v Valtellini so se Slovenci v posamični konkurenci veselili treh kolajn. Najžlahtnejšo sta osvojila Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v konkurenci dvojcev, srebro sta v isti konkurenci osvojila Blaž Cof in Simon Hočevar, srebro pa si je prav tako priveslal tudi kajakaš Nejc Žnidarčič. Spustaši so bili odlični tudi v moštvenih vožnjah. Kajakaši so postali svetovni prvaki, kanuisti pa so bili tretji.

Zadnji dan svetovnega prvenstva v Valtellini je slovenski ekipi prinesel veliko veselja. Naslova svetovnih prvakov sta se veselila mlada Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, ki sta za prvo zlato kolajno s članskih svetovnih prvenstev premagala reprezentančna kolega Blaža Cofa in Simona Hočevarja. Slednja sta bila v sprinterski preizkušnji svetovnega prvenstva srebrna tudi lani v Solkanu. Po naslovu svetovnih prvakov je Luka Žganjar povedal: »Imeli smo zelo dobre priprave, dobro sva stopnjevala formo. Cilj je bila kolajna, da bi popravila lansko uvrstitev iz Solkana. Voda je bila zelo divja, ostali pa so delali napake. Vožnja ni bila idealna, ampak na koncu so se stotinke obrnile v najino korist.«

Uspeh Žnidaršiča in Žganjarja sta dopolnila Blaž Cof in Simon Hočevar, ki sta zasedla drugo mesto. Cof je bil po novem uspehu navdušen: »”Ful” je bilo dobro. Zgornji del proge sva odpeljala zelo dobro, v spodnjem pa izgubila nekaj desetink.« Srebrna dvojica je nastopila z rezervnim čolnom, saj sta tekmovalnega že prvi dan prvenstva nesrečno prepolovila, ko sta zapeljala čez skalo na progi. Cof je imel tudi nekaj zdravstvenih težav, saj je na prstu dobil infekcijo, zato mu je prst otekel in ga ni mogel premikati. Tretje mesto sta si priveslala Čeha Rygel in Vesely.

Nove kolajne z največjih tekmovanj se je razveselil tudi kajakaš Nejc Žnidarčič, ki je tako kot lani v Solkanu osvojil srebrno kolajno. »Zmanjkalo mi je dvanajst stotink sekunde. Naredil sem precej veliko napako, zaradi katere sem se skoraj povsem ustavil in sem se moral znova pognati. Res sem jezen zaradi vožnje, bila je tudi dve sekundi počasnejša kot včeraj, ampak z medaljo sem pa zelo zadovoljen,« je povedal Žnidarčič. Naslov svetovnega prvaka si je priveslal Francoz Quentin Bonnetain, tretji pa je bil njegov rojak Paul Graton. V finalu je veslal tudi Vid Debeljak, ki je zasedel 13. mesto.

Tik pod zmagovalnimi stopničkami je prvenstvo končal kanuist Simon Hočevar, ki je bil četrti, Blaž Cof pa je zasedel sedmo mesto. Naslov prvaka med kanuisti je osvojil Čeh Ondrej Rolenc, drugi je bil Francoz Quentin Dazeur, tretji pa je bil še en Čeh Antonin Haleš.

Spustaši so bili odlični tudi v popoldanskih ekipnih vožnjah. Kajakaši Nejc Žnidarčič, Vid Debeljak in Anže Urankar so postali svetovni ekipni prvaki, ekipa kanuistov pa je prvenstvo končala z bronom. Ekipa dvojcev je tekmovanje končala na četrtem mestu, z le nekaj stotinkami zaostanka za tretjeuvrščeno ekipo.