V Tokiu dvojna zmaga Savška in Božiča.

0
324

Mednarodno tekmovanje v slalomu na divjih vodah za pokal NHK, ki je ta konec tedna potekalo na Japonskem, je prineslo dvojno slovensko zmago v moškem kanuju. Benjamin Savšek je na novi olimpijski progi v Tokiu zmagal, Luka Božič pa je zasedel drugo mesto. V finalu je veslala še Eva Terčelj in bila osma.

Najboljša slovenska kanuista na divjih vodah Benjamin Savšek in Luka Božič sta tekmecem zobe pokazala tudi na tekmovanju v Tokiu, kjer sta poskrbela za dvojno zmago, medtem ko je tretje mesto osvojil Japonec Takuya Haneda, dobitnik olimpijske kolajne iz Ria de Janeira, ki na Japonskem uživa pravi zvezdniški status.

Savšek je bil najboljši že po polfinalu, kjer je nastopil s sposojenim veslom, saj se mu je na ogrevanju pred startom na njegovem nesrečno snel ročaj. Na pomoč je priskočil Slovak Michal Martikan, ki je bil Benjaminov največji vzornik, ko je ta začenjal svojo športno pot. Tudi v drugem nastopu tekmeci niso našli pravega recepta in letošnji evropski prvak Savšek se je lahko veselil nove zmage.

“Dobro se je izšlo. Bila je zahtevna proga, zato sem moral temu nastopu posvetiti veliko energije. Vesel sem, da mi je uspelo sestaviti dve lepi in tekoči vožnji. S tem sem se uvrstil tudi na tekmo, ki bo prihodnji vikend,” je povedal po zmagi.

Za enkraten uspeh je z drugim mestom poskrbel Luka Božič, ki je po nastopu dejal: “Že v polfinalu sem pokazal lepo vožnjo, v finalu pa sem jo hotel še nadgraditi. Prvi del mi je uspel, potem pa so se začele majhne napake. Izgubljal sem nekaj višine, še zmeraj pa napadal, kar mi je bilo všeč.”

V finalu je veslala tudi aktualna svetovna prvakinja Eva Terčelj. V kvalifikacijah je postavila identičen čas kot Nemka Ricarda Funk ter si tako delila prvo mesto, v polfinalu je bila Ljubljančanka četrta, v odločilni vožnji tega konca tedna pa so ji pošle moči, tako da je z desetimi kazenskimi sekundami tekmo končala na osmem mestu: “Prvi tekmovalni dan sem imela precej boljše občutke. Danes sem se počutila utrujeno, dala sem vse od sebe, a se mi zdi, da sta časovna razlika in prilagajanje na novo prizorišče pustila posledice, tako da mi je zmanjkalo energije in koncentracije.”

Zmagala je Britanka Mallory Franklin, druga je bila njena rojakinja Kimberley Woods, tretja pa Ricarda Funk.

Dva predstavnika smo imeli tudi v kategoriji kajakašev. Peter Kauzer je dosegel čas, ki bi zadostoval za uvrstitev v finale, a mu je drugi nastop dneva odnesla kazen 50 dodatnih sekund, kar ga je na koncu uvrstilo na 23. mesto. “V polfinalni vožnji sem se dobro počutil, glede na to, da se ne počutim ravno sigurnega v čolnu. Škoda še pete ali šeste tekme letos, na kateri so mi dali 50 kazenskih sekund. Nimam kaj narediti. Ta sezona je res za pozabo, sedaj se moram osredotočati na drugo leto ,” ni skrival razočaranja Hrastničan.

Višje se je uvrstil Niko Testen, ki je bil 13., a tudi on ostal brez finala: “Z nastopi nisem ravno zadovoljen. To je dva tedna po sezoni, v katerih sem bil brez treninga, tako da se je to pokazalo. Nabiram pa izkušnje in se učim novih stvari, kar se mi zdi odlično.”

Med kajakaši je bil najboljši Američan Michal Smolen, drugi je bil Italijan Giovanni de Gennaro, tretji pa Nemec Hannes Aigner.

V kategoriji kanuistk, kjer na Japonskem tokrat nismo imeli svoje predstavnice, je bila najboljša Španka Nuria Vilarrubla, drugo in tretje mesto pa sta osvojili Britanki Mallory Franklin in Kimberley Woods.

Prihodnji konec tedna bo v kajakaškem centru Kasai potekalo še uradno predolimpijsko tekmovanje, kjer pa bo lahko v posamezni kategoriji nastopil le po en predstavnik vsake sodelujoče države. Med kanuisti bo tako slovenske barve zastopal Benjamin Savšek, med kajakaši Niko Testen, med kajakašicami pa Eva Terčelj.