Vrhunec sprinterske sezone v Szegedu

0
581

Pred sprinterji na mirnih vodah je le še vrhunec sezone – svetovno prvenstvo v Szegedu. To bo za tekmovalce izjemno pomembno, saj bodo delili prve kvote za nastop na olimpijskih igrah v Londonu. Na Madžarskem je šesterica Slovencev, ki upa na čim boljše rezultate in osvojitev kvot za olimpijske igre.


Večina slovenskih reprezentantov je na prizorišče prispela v ponedeljek, kot zadnja pa se je iz bližnjega Szolnoka, kjer je pilila formo pred svetovnim prvenstvom, ekipi pridružila še Špela Ponomarenko Janić. Primorka bo tudi edina slovenska predstavnica na prvenstvu, v moški konkurenci pa bodo slovenske barve zastopali še kajakaši Lovro Leban in Rok Kuk, Jernej Župančič Regent, Jošt Zakrajšek in Tilen Vidovič. Slednji je priložnost za nastop na 200 metrov dobil po zaslugi odličnih nastopov na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Zagrebu ter svetovnem mladinskem prvenstvu v Brandenburgu. V konkurenci parakajakašev bi moral nastopiti tudi Gal Jakič, vendar se je moral nastopu zaradi poškodb, ki jih je utrpel med poskusom preveslanja hrvaške obale v sedmih dneh skupaj z Marinom Medakom, žal odpovedati.
Cilji slovenskih tekmovalcev so večinoma povezani z uvrstitvijo v finale A, saj le ta zagotavlja boj za olimpijske kvote. Med deveterico tekmovalcev, kolikor jih namreč nastopa v finalu A, si bo v konkurenci kajakašev in kajakašic enosedov olimpijsko mesto priborilo le osem najhitrejših, še težja naloga pa čaka Lovra Lebana in Roka Kuka v konkurenci kajakaških dvojcev, saj si pot v London zagotovi le prvih šest posadk na tem prvenstvu. Naslednja možnost za nastop v Londonu bodo le še evropske kvalifikacije za OI, ki jih bo maja prihodnje leto gostil Milano. V Italiji bodo nato podelili le še po dve kvoti na posamični razdalji.
Špela Ponomarenko Janić bo tekmovala v olimpijskih disciplinah na 200 in 500 metrov, prav tako bodo na olimpijskih razdaljah na 1000 metrov nastopili Jernej Župančič Regent ter dvojec Leban – Kuk (slednja tudi na 500 metrov), na najkrajši 200-metrski razdalji bo tekmoval mladinec Tilen Vidovič, na 500 in 5000 metrov pa bo nastopil Jošt Zakrajšek.
Prvenstvo se bo v sredo začelo s slovesno otvoritvijo, prvi slovenski nastopi pa sledijo v četrtek, ko bodo na programu kvalifikacije in polfinala na 1000 metrov. V petek sledijo kvalifikacije in polfinala  na 500 metrov ter finala na 1000 metrov. V soboto bo v kvalifikacijah na 200 metrov startal Tilen Vidovič, sledijo polfinala na isti razdalji, popoldne pa sledijo finala na 500 metrov. V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo s preizkušnjo na 5000 metrov in finali na 200 metrov.


Več o prvenstvu lahko najdete na: http://szeged2011.com/