Sekunda odnesla boj za olimpijsko kvoto

0
286

Prvi tekmovalni dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah, ki ga bo do nedelje gostil madžarski Szeged je v slovenski tabor prinesel obilico razočaranja. Kajakaški dvojec Lovro Leban – Rok Kuk je ciljal na nastop v finalu A, ki bi tudi omogočil borbo za nastop na olimpijskih igrah v Londonu, na koncu pa pristal v finalu B. V finalu B na 1000 metrov bo veslal tudi Jernej Župančič Regent.


Primorski dvojec Lovro Leban – Rok Kuk je v preteklosti že navduševal z vrhunskimi uvrstitvami na tekmah svetovnega pokala in na prvenstvih mlajših članov. Dobro sta veslala tudi na tem članskem svetovnem prvenstvu, a igra stotink na olimpijski 1000-metrski razdalji jima tokrat ni bila naklonjena. Potem ko sta se v polfinale uvrstila z drugim časom svoje kvalifikacijske skupine, sta bila dobro na poti tudi v polfinalu. Na koncu sta ciljno linijo prečkala kot tretja in začelo se je živčno čakanje na dosežke tretjeuvrščenih iz preostalih polfinalnih skupin. V finale A sta namreč napredovali le po dve najhitrejši posadki vsake polfinalne skupine in le najhitrejša tretja dvojica. Leban in Kuk sta dosegla tretji najhitrejši čas tudi v seštevku tretjeuvrščenih, tako da je uvrstitev med deveterico najboljših splavala po vodi. Z enajstim časom polfinala bosta nastopila v finalu B. »Tudi takšne stvari se dogajajo. Morda nama je danes zmanjkal kanček športne sreče. Trener je rekel, da bi s perfektno vožnjo lahko prišla v finale. Od sebe sva dala vse, borila sva se do zadnjega atoma moči, pač se ni izšlo. Kot kaže sva še korak za najboljšimi. Malo sem razočaran, da ne bova v finalu, kjer bi se lahko borila za olimpijske kvote. Morda bo priložnost prihodnje leto,« je povedal Lovro Leban. Nekdanji svetovni prvak v sprintu na divjih vodah je bil s samo vožnjo sicer kar zadovoljen: »Približala sva se perfektni vožnji, bilo je še nekaj malenkosti, vendar nad vožnjo sploh nisem razočaran.« Tudi v primeru uvrstitve v finale A, naloga osvojitve olimpijske kvote še ne bi bila izpolnjena. Izmed deveterice posadk si bo pot v London po pravilih namreč zagotovila le šesterica. Popravni izpit za lovljenje olimpijskih kvot bo prihodnjega maja v Milanu, kjer pa bo naloga še težja, saj bo na voljo le še eno mesto. Ker se tudi britanski dvojec Farrell-Brabants ni uspel uvrstiti v finale, se bo na OI kot kaže uvrstila le peterica najhitrejših ter Britanca, v Milanu pa se bodo ostali evropski tekmovalci pomerili za še zadnje prosto mesto. Lebana in Kuka zdaj čaka nastop v finalu B na 1000 metrov ter kvalifikacije na 500 metrov, kjer bosta poskušala doseči uvrstitev v finale.
Do finala B na 1000 metrov je priveslal tudi Jernej Župančič Regent, ki se je v zadnjem času ubadal s poškodbo in se za pot na SP odločil šele nekaj dni pred začetkom prvenstva. V kvalifikacijski skupini je zasedel četrto mesto, v polfinalni skupini pa dosegel peti čas. S tem je tudi on izpadel iz boja za olimpijske kvote na tem svetovnem prvenstvu. »Bil je cilj, ampak glede na to, da sem imel v zadnjem mesecu in pol težave z roko, sem vedel, da bo to bolj želja kot cilj,« je na vprašanje o olimpijskih kvotah odgovoril Jernej Župančič Regent in nadaljeval: »V cilj sem prišel zelo vesel, ker sem veslal dobro in me roka ni bolela, vendar žal dobra tekma ni dovolj. Veslal sem kolikor se je dalo, tako da sem kar miren. Je pa težko gledati, kako drugi veslajo naprej, ti pa nimaš dovolj streliva za odgovor. Pozitivno je to, da so v B finalu velika imena, tako da bom zelo motiviran.« V B finalu bodo poleg Župančiča Regenta namreč veslali še Danec Rene Holten Poulsen, Italijan Maximilian Benassi, Avstralec Ken Wallace …  Tudi za Župančiča Regenta bo zadnja možnost za osvojitev vozovnice za London prihodnje leto v Milanu, a kot kaže, se Primorec še ni odločil, kako naprej: »London je daleč. V Milanu bo vse odprto, tako da sem prepričan, da bom naslednje leto, če bom tam nastopal, dobro pripravljen. V tem trenutku pa še nisem prepričan, da bom še eno leto zasledoval te sanje.« Z nastopom v B finalu se bo za Župančiča to prvenstvo zaključilo že jutri.
Prvi tekmovalni dan bi m