Lovro Leban in Rok Kuk na koncu enajsta

0
561

Na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah, ki ga gosti Szeged, sta Lovro Leban in Rok Kuk v B finalu na 1000 metrov zasedla drugo mesto in prvenstvo tako zaključila na končnem enajstem mestu. V B finalu na isti razdalji je nastopil tudi Jernej Župančič Regent, ki je bil deveti. V konkurenci kajakašic je na 500 metrov dobro nastopila Špela Ponomarenko Janić in se uvrstila v B finale. Na isti razdalji bo kajakaš Jošt Zakrajšek veslal v C finalu.


Slovenski dvojec Lovro Leban in Rok Kuk je na Madžarsko pripotoval z visokimi ambicijami po osvojitvi enega izmed prvih šestih mest, ki vodijo na olimpijske igre v Londonu. Prijetne sanje so se spremenile v nočno moro že po polfinalu, kjer jima kljub odlični vožnji ni uspel preboj v A finale. Prvotno razočaranje sta uspešno potisnila v pozabo in dober nastop ponovila tudi v petkovem B finalu, kjer sta zasedla drugo mesto, zaostala pa le za Novozelandcema Fergusonom in Fitzgerladom, ki sta imela na prvi progi zaradi reklamnih panojev nekaj zavetrja in s tem prednost pred tekmeci. »Izboljšala sva rezultat od lani, kar je bilo tudi pričakovano. Ušel nama je finale, kar me še zdaj grize, sploh, ker sva danes s tem veslanjem pokazala, da sva v igri. Prehitela sta naju le Novozelandca, ki sta imela prednost zaradi zaščite pred vetrom. Szeged dopušča, da se narava malo poigra z rezultati. Ne glede na to, sva zadovoljna s predstavo, saj je potrditev, da delava v pravi smeri,« je povedal Lovro Leban. Podobnega mnenja je bil tudi Rok Kuk: »Gotovo je to korak naprej. V Szeged sva prišla na vrhuncu forme, uspelo nama je oddirkati najboljši tekmi letos. Včasih to ni dovolj, predvsem v predolimpijskem letu. Na to je najin trener opozarjal ves čas. V polfinalu sva prikazala res dobro tekmo, za malo zgrešila A finale in se vseeno uspela pripraviti za boj v B finalu. Mislim da ne smeva biti razočarana. Sva mlad čoln, jaz imam 20 let, Lovro 23. Prišla sva izjemno blizu tekmovalcem, ki so v tem “biznisu” precej dlje in so zamudili priložnosti tako za Sydney kot Atene in Peking. Verjamem, da bo enkrat prišel tudi najin čas. Mogoče že prihodnje leto na evropskih kvalifikacijah.« Varovanca Dejana Testena in Ingolfa Beutela sta sicer prvenstvo končala kot deseta najboljša evropska posadka tega svetovnega prvenstva. V A finalu namreč ni predstavnikov drugih celin, prav tako pa sta z zmago v B finalu pred njima le Novozelandca.
Primorski dvojec Lovro Leban – Rok Kuk je nastopil tudi v kvalifikacijah na 500 metrov, kjer pa je zaradi taktične odločitve in priprav na popoldanski B finale na 1000 metrov namenoma skozi ciljno linijo priveslal kot zadnji. V B finalu na 1000 metrov je nastopil tudi Jernej Župančič Regent, ki pa svoje naloge ni opravil najbolje, saj je z osmimi sekundami zaostanka za Dancem Renejem Holten-Poulsenom zasedel deveto mesto, skupno 18.
Edina slovenska predstavnica Špela Ponomarenko Janić je prvi nastop na svetovnem prvenstvu v Szegedu opravila dobro in se na 500 metrov uvrstila v B finale. V polfinalu je tekmovala v težki skupini na čelu z olimpijsko prvakinjo iz Pekinga Inno Osypenko-Radomsko in zasedla četrto mesto. »S svojim veslanjem sem zelo zadovoljna. Veslala sem precej boljše kot na evropskem prvenstvu. Dobro mi je šlo že v kvalifikacijah, saj sem ujela dober zavesljaj in imela dober ritem. Dala sem vse od sebe, na koncu pa je na žalost malo manjkalo. Jutri je nov dan in nova priložnost, tako da upam, da mi bo uspelo,« je po tekmi povedala Špela Ponomarenko Janić, ki sicer več pričakuje od nastopa na paradni 200-metrski razdalji, a potihoma je vseeno upala na A finale tudi na 500 metrov: »Zato sem šla na start. Če bi mislila, da nimam možnosti, ne bi niti nastopila.« Ob progi je glasno za slovensko dobitnico dveh kolajn s svetovnih prvenstev navijala tudi svakinja Nataša Janić Douchev, nosilka 22 kolajn s svetovnih prvenstev ter štirih kolajn z OI, ki na tem svetovnem prvenstvu zaradi pričakovanja naraščaja ne tekmuje. »Danes je nisem videla, ampak mi zmeraj pomaga z nasveti. Verjetno je bila jezna, da nisem prišla v finale, ampak tako pač je,« je vzp