Špela Ponomarenko Janić brez olimpijske kvote

0
517

Sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić se na svetovnem prvenstvu v Szegedu v svoji paradni disciplini na 200 metrov ni uspela uvrstiti v A finale, kar pomeni, da je v tem letu izpadla iz boja za olimpijsko vozovnico. Popoldne je na 500 metrov osvojila 14. mesto, na isti razdalji je bil Jošt Zakrajšek 19., Tilen Vidovič pa je na 200 metrov obtičal v kvalifikacijah.

Slovenska reprezentanca v sprintu na mirnih vodah je v Szeged pripotovala z željami po uvrstitvi v A finale in s tem možnostjo uvrstitve na olimpijske igre v Londonu. Želje se žal niso izpolnile, saj sta na 1000 metrov Lovro Leban in Rok Kuk kljub dobri vožnji za las zgrešila A finale, podobno pa se je zgodilo tudi Špeli Ponomarenko Janić, ki se je v obeh olimpijskih disciplinah na 200 in 500 metrov uvrstila v B finale. V jutranjih kvalifikacijah je Špela Ponomarenko Janić v svoji skupini zasedla drugo mesto in se brez težav uvrstila v nadaljevanje. Zaostala je le za Španko Tereso Portela-Rivas. V polfinalu je nato veslala hitreje kot zjutraj, a v izenačeni skupini je ciljno linijo prečkala kot četrta, kar je pomenilo, da bo morala priložnost za olimpijsko vozovnico iskati maja prihodnje leto v evropskih kvalifikacijah. V nedeljo jo tako čaka nastop v B finalu, kjer bo skupaj s Slovenko nastopila tudi Španka Teresa Portela Rivas, nosilka dveh zlatih kolajn s svetovnih prvenstev na tej razdalji in letošnja evropska podprvakinja, ki je prav tako ostala brez boja za olimpijske kvote.

»Dala sem vse od sebe, boljše kot to, nisem mogla, in na koncu mi je malo zmanjkalo. Bolj mi je bilo žal leta 2007, ko se nisem direktno kvalificirala. Zdaj vem, da tudi, če se kvalificiram naslednje leto, je še vedno mogoče dobro nastopiti na olimpijskih igrah. Upam, da se bom naslednje leto uspela dobro pripraviti za dodatne kvalifikacije in potem olimpijske igre. Nič še ni izgubljenega,« je povedala Špela Ponomarenko Janić, ki je leta 2006 na svetovnem prvenstvu v Szegedu priveslala do srebrne kolajne na najkrajši razdalji. »To je 200 metrov, ki traja 40 sekund, tako da zaostanki ne morejo biti veliki. Podobno je na 500 metrov, kjer mi je tudi malo zmanjkalo,« je zaostanek manj kot pol sekunde pokomentirala Primorka in nadaljevala: »Težko je, saj se ti zdi, da si naredil vse dobro, pa še vedno zmanjka čisto malo. Mislim, da se da vse nadoknaditi. Če naslednje leto ne bo poškodb in drugih nevšečnosti, bi moralo biti vse dobro.«
Ponomarenkova je popoldne nastopila še v B finalu na 500 metrov, kjer je z dvema sekundama zaostanka za zmagovalko Bridgitte Hartley iz Južnoafriške Republike končala na petem mestu, skupno 14. Zmagovalka je postala Nemka Nicole Reinhardt, druga je bila Madžarka Danuta Kozak, tretja pa olimpijska prvakinja iz Pekinga na tej razdalji, Ukrajinka Inna Osipenko – Radomska.

V C finalu na 500 metrov je tekmoval kajakaš Jošt Zakrajšek in zanesljivo slavil s skoraj dvema sekundama prednosti pred najbližjimi zasledovalci. Z zmago si je zagotovil skupno 19. mesto. »Že včeraj sem rekel, da upam razmišljati o visokih mestih. Upam, da sem s to suvereno vožnjo pokazal, da spadam precej višje. Sicer bom moral to pokazati še na tekmah. Ta tekma mi je vlila nove motivacije in prinesla višje cilje. Je tudi dobra motivacija za jutrišnjih 5000 metrov,« je povedal Zakrajšek. Najboljši je bil Poljak Marek Twardowski, drugi je bil Belorus Pavel Miadzvedzeu, tretji pa Rus Jurij Postrigai. Že v jutranjih kvalifikacijah pa je svoj nastop na prvem članskem svetovnem prvenstvu sklenil mladinec Tilen Vidovič, ki je zasedel peto mesto v svoji skupini in bil prepočasen za napredovanje.

V nedeljo bosta nastopila dva slovenska tekmovalca. Dopoldne bo na 5000 metrov tekmoval kajakaš Jošt Zakrajšek, popoldne pa nastop v B finalu na 200 metrov čaka še Špelo Ponomarenko Janić.