Ponomarenkova na SP za konec 13., Zakrajšek 15.

0
508

Zadnji dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v Szegedu sta slovenske barve zastopala le Špela Ponomarenko Janić v B finalu na 200 metrov in Jošt Zakrajšek na 5000 metrov. Ponomarenkova je na koncu zasedla 13. mesto, Zakrajšek pa je bil 15.


Špeli Ponomarenko Janić se v paradni disciplini na 200 metrov ni uspelo uvrstiti v načrtovani A finale, tako da ji je preostal le boj za 10. do 18. mesto. V B finalu ni najbolje veslala, bila četrta, in tako prvenstvo končala na skupnem 13. mestu. »Z veslanjem nisem najbolj zadovoljna, čoln ni stekel tako, kot sem si želela. Več kot toliko nisem zmogla. Malo sem bila utrujena od vseh nastopov, malo pa se mi je tudi vse podrlo, ko se nisem uspela uvrstiti v A finale. Zdaj čakam, ali bo to dovolj za olimpijske igre,« je povedala Ponomarenkova. Primorka je imela pred tekmovanjem v Szegedu višje cilje: »Sigurno je bil cilj vsaj eno A finale. To mi prvič po letu 2005 ni uspelo, ampak sem prepričana, da je to le en korak nazaj, naslednje leto pa bosta sledila dva naprej.« Čeprav Ponomarenkovi ni uspel preboj v A finale in s tem neposreden boj za olimpijska mesta, vse še ni izgubljeno. Ker mnogo kajakašic tekmuje v več disciplinah, priveslajo pa lahko le eno normo, se lahko zgodi, da bo olimpijsko kvoto dobila tudi Špela Ponomarenko Janić. »Punce imamo srečo, da je veliko tekmovalk, ki tekmujejo v več disciplinah. Kvote delijo na tekmovalko, tako da tista tekmovalka, ki se kvalificira v dveh disciplinah, eno mesto vrne. Po izračunih, ki sem jih včeraj naredila sama in ki so jih naredili v vodstvu reprezentance, kaže, da bo to dovolj. V sredo oziroma v četrtek bodo znani končni rezultati in takrat bomo vedeli natančno,« je pojasnila slovenska kajakašica. Najboljša na 200-metrski razdalji je bila Novozelandka Lisa Carrington, srebro je osvojila Poljakinja Marta Walczykiewicz, tretja pa je bila Ukrajinka Inna Osipenko – Radomska.

Na najdaljši kajakaški preizkušnji – 5000 metrov – je nastopil Jošt Zakrajšek, ki je meril na uvrstitev okoli desetega mesta, a na koncu zaradi težav na startu pristal na petnajstem. »Start je na tej tekmi 90- odstotkov uspeha, tako da sem imel precej smole. Zraven mene je bil eden izmed favoritov, ki je bil na koncu drugi, na drugi strani pa tekmovalec, ki je hotel prvemu priti na val. Takoj na startu sva trčila in boj za visoko mesto je splaval po vodi. Sem pa pokazal, da sem zelo napredoval od lanskega leta, saj sem celo tekmo napredoval mesto po mesto. Sicer je tukaj tako, da ko zaostaneš, z vsakim valom, ki ga želiš prehiteti, porabiš veliko energije. Sem pa na tem prvenstvu dosegel zmago, ker sem spet odkar sem prišel z divjih voda, razmišljal kot zmagovalec. Mislim, da je to prava popotnica za drugo leto in tekmo v Milanu, kjer bomo nabirali norme za olimpijske igre,« je povedal Zakrajšek. Najboljši je bil Nemec Max Hof, drugi je bil Belorus Aleh Jurenia, tretji pa Italijan Maximilian Benassi.