Za konec EP v Krakovu šest finalnih nastopov.

0
593

Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Krakovu se je zaključilo s finali kanuistk in kajakašev, kjer smo imeli šest predstavnikov. Jan Ločnikar je v mladinski konkurenci kajakašev priveslal na peto mesto, Urban Gajšek pa je bil osmi. Lea Novak je med kanuistkami do 23 let zasedla sedmo mesto, Eva Alina Hočevar je bila med mladinkami osma, Niko Testen je med kajakaši do 23 let osvojil enajsto mesto, Tine Kancler pa 13.

Za najboljši slovenski rezultat je poskrbel kajakaš Jan Ločnikar, ki je bil v finalu mladincev odličen peti. Z nastopom je bil ob prihodu v cilj zadovoljen, nekoliko manj pa z dotikom, ki ga je naredil in ga je tudi oddaljil od kolajne. Brez dveh kazenskih sekund bi bil lahko namreč novi mladinski evropski prvak. V finalu je veslal še Urban Gajšek in bil osmi, medtem ko je Lan Tominc v polfinalu veslal zelo hitro, a naredil napako za 50 kazenskih sekund, tako da je bil na koncu 28. Zmagal je Rus Egor Smirnov, drugi je bil Čeh Martin Rudorfer, tretji pa njegov rojak Jakub Krejči.

Med kanuistkami smo imeli v polfinalu tri predstavnice, Lea Novak je veslala med mlajšimi članicami, Eva Alina Hočevar in Asja Jug pa med mladinkami. V finale sta se uspeli uvrstiti Novakova in Hočevarjeva, ki sta sicer tudi članski reprezentantki. V močnem finalu kanuistk do 23 let je Lea Novak na koncu priveslala do sedmega mesta. Naslova prvakinje se je veselila Nemka Elena Apel, ki je bila najboljša že v sobotnem finalu kajakašic. Na drugo mesto je priveslala aktualna članska evropska prvakinja Čehinja Gabriela Satkova, na tretje pa aktualna članska svetovna prvakinja Nemka Andrea Herzog.

Med mladinkami je čim boljšo uvrstitev lovila Eva Alina Hočevar, ki se je v finale prebila s četrtim časom polfinala. V finalnem nastopu se ji ni izšlo po pričakovanjih, tako da je bila na koncu osma. Prvakinja je postala Čehinja Tereza Kneblova, drugo in tretje mesto pa sta osvojili Francozinji Doriane Delassus in Camille Castryck. Asja Jug je z nastopom zaključila v polfinalu, kjer je bila 17.

Zelo razočarana po finalnem nastopu sta bila kajakaša do 23 let Niko Testen in Tine Kancler. Testen je bil namreč v kvalifikacijah najboljši, v polfinalu drugi, že pred prvenstvom pa je sodil v širši krog favoritov za osvojitev kolajne. V odločilni vožnji prvenstva je bil zelo hiter, a je nabral šest kazenskih sekund, kar je v tako močni konkurenci preveč za naskok na vrh. Na koncu je bil s 5,89 sekundami zaostanka enajsti. V finalu je veslal še Tine Kancler in bil 13. Marko Petek je obstal v polfinalu, saj je v nekoliko tvegani vožnji prejel 50 kazenskih sekund, brez njih, bi bil tudi on v finalu, tako pa je prvenstvo zaključil na 27. mestu. Naslova evropskega prvaka do 23 let se je veselil Avstrijec Mario Leitner, ki je bil najboljši že leta 2017, drugi je bil Poljak Krzysztof Majerczak, tretji pa nekoliko presenetljivo Belgijec Gabriel de Coster.

Leta 2021 bo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane potekalo v Solkanu.