Za konec prvenstva šesto mesto dvojca Jarc – Šmit in osmo mesto Anje Osterman.

0
563

Sprinterji na mirnih vodah so evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v Mantes en Yvelinesu zaključili s finalnimi tekmami na 500 in 200 metrov. Zadnji dan prvenstva so Slovenci nastopili v dveh finalih A in petih finalih B. Jani Jarc in Jan Šmit sta bila med kajakaškimi dvojci na 500 metrov šesta, Anja Osterman pa je bila na isti razdalji med mlajšimi članicami osma.

Mladinski kajakaški dvojec v postavi Jani Jarc in Jan Šmit je s šestim mestom v finalu A na 500 metrov postavil najboljši slovenski dosežek na tokratnem evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane. Za polkilometrsko progo sta potrebovala minuto in nekaj manj kot 37 sekund, kar ju je uvrstilo na šesto mesto. Za zmagovalno posadko Olegom Gusevom in Vladislavom Blintcovom iz Rusije sta zaostala za dobre štiri sekunde in pol. Drugo mesto sta si priveslala Belorusa Misučenka in Salanenka, tretje pa Danca Gaversen in Rasmussen. Jarc in Šmit sta na prvenstvu sicer veslala v dveh finalih A, saj sta se na 1000-metrski razdalji uvrstila na sedmo mesto. Šestemu in sedmemu mestu sta dodala še 17. mesto na 200 metrov. V finalu B na najkrajši razdalji, ki je bil na sporedu popoldne, sta namreč ciljno linijo prečkala kot osma.

V finalu A na 500 metrov je veslala tudi kajakašica Anja Osterman, ki je za progo potrebovala dve minuti in ciljno linijo prečkala kot osma. Za zmagovalko Sarah Guyot iz Francije je zaostala za 5,816 sekunde. Druga je bila Rusinja Vera Sobetova, tretja pa Nemka Melanie Gebhardt. Ostermanovo je popoldne čakal še start v finalu B na 200 metrov. Tu je veslala zelo dobro, saj je ugnala vse tekmice in se veselila zmage v malem finalu. V skupni razvrstitvi ji je to prineslo deseto mesto na 200-metrski razdalji.

Osmemu mestu na 1000 metrov je zadnji dan prvenstva Matic Klobučar dodal še enajsto mesto na 500-metrski razdalji. V finalu B je zasedel drugo mesto, zaostal pa le za Rusom Pavlom Golubenkom. Mladinski reprezentant je za progo potreboval minuto, 44 sekund in pol, kar bi mu v finalu A prineslo osmo mesto. Naslova prvaka se je razveselil Nemec Max Lemke.

Na 500 metrov je nastopil tudi Ljubljančan Maks Frančeškin, ki je veslal v finalu B. Zasedel je peto mesto, z nekaj manj kot sekundo zaostanka za vodilnim Srbom Borislavom Lazićem. V skupni razvrstitvi je peto mesto v finalu B Frančeškinu prineslo 14. mesto. Zlate kolajne se je veselil Danec Orion Pilo, drugo in tretje mesto pa sta si priveslala predstavnika Romunije in Azerbajdžana.

Rok Šmit je na prvenstvu veslal na 200-metrski razdalji, kjer se je uvrstil v mladinski finale B. V odločilnem nastopu sta bila od njega boljša Čeh Ondrej Bisicky in Španec Israel Sanchez, tako da je tekmo končal na tretjem mestu. V skupni razvrstitvi mladincev na najkrajši razdalji je osvojil 12. mesto.

Mladince in mlajše člane prihodnji mesec čaka še eno pomembno tekmovanje. Med 17. in 20. julijem bodo v madžarskem Szegedu namreč nastopili še na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v sprintu na mirnih vodah.