Za konec SP Anja Osterman 8. na 500m in 11. na 200m, Rok Šmit 13. na 200m, Mia Medved 27.

0
568

Svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v sprintu na mirnih vodah v portugalskem Montemor-o-Velhu se je končalo s finalnimi preizkušnjami na 200 in 500 metrov. Na startu so bili trije slovenski predstavniki, najvišje pa je posegla Anja Osterman. V finalu A na 500 metrov je zasedla osmo mesto, na 200 metrov pa je bila enajsta. Mladinec Rok Šmit je na 200-metrski razdalji priveslal do 13. mesta, mladinka Mia Medved pa do 27.

Osmo mesto je izkupiček, ki ga je dosegla primorska sprinterka na mirnih vodah Anja Osterman v finalu A na 500 metrov svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v Montemor-o-Velhu. Mlajša članica je nastopila v močnem finalu, kjer je najboljšo formo pokazala Madžarka Dora Bodonyi, druga je bila Španka Alicia Heredia, tretja pa Avstralka Catherine McArthur.

Že v dopoldanskih urah se je Ostermanova pomerila tudi na 200-metrski razdalji, kjer je veslala v finalu B in se tako borila za uvrstitev med desetim in 18. mestom. Od slovenske reprezentantke je bila hitrejša le Iranka Arezou Hakimimoghaddam, tako da je z drugim časom v finalu B prišla do skupnega enajstega mesta na najkrajši tekmovalni razdalji. V tej disciplini se je zlata in naslova svetovne prvakinje do 23 let razveselila Rusinja Natalija Podolskaja, drugo mesto pa sta si razdelili Španka Sara Ouzadne in Portugalka Francisca Laia. Ženski finale je bil zelo izenačen, ne le da sta srebro osvojili dve tekmovalki, peterica najhitrejših je ciljno linijo prečkala znotraj ene sekunde.

V finalu B na 200 metrov je veslal tudi mladinec Rok Šmit, ki je bil dobro na poti in v cilj priveslal kot četrti, za Italijanom Matteom Miglolijem, Kazahstancem Olegom Janitskim in Uzbekistancem Arturjem Murgaleevom. Četrto mesto je pomenilo skupni 13. rezultat finala na 200 metrov. Svetovni mladinski prvak je postal Madžar Istvan Kuli, drugi je bil Španec Jose Gomez, tretji pa Ukrajinec Ivan Semikin.

Mladinka Mia Medved se je prav tako podala na tekmovališče. Veslala je v finalu C na 200 metrov, kjer je v cilj priveslala kot deveta in tako zasedla 27. mesto. Madžarka Luca Homannai se je razveselila naslova svetovne prvakinje in ene izmed sedmih medalj, ki so jih Madžari osvojili v finalih na 200 metrov. Srebro je po zaslugi Julie Funch odšlo na Dansko, bron pa z Deborah Kerr v Veliko Britanijo.

Pravkar zaključeno svetovno prvenstvo na Portugalskem je bilo prvo letošnje sprintersko prvenstvo za mladince in mlajše člane. Med 17. in 20. septembrom pa jih čaka še evropsko prvenstvo v Romuniji, natančneje v Bascovu.

Rezultati: http://canoesprintportugal.com/index.php?page=timetable-results