V Solkanu se je zaključil ECA evropski mladinski pokal v slalomu.

0
579

V Solkanu se je zaključil pester kajakaški teden, ki se je začel s trening kampom za mlajše kategorije, končal pa z dvema tekmama ECA evropskega mladinskega pokala v slalomu na divjih vodah. Po tem, ko je v soboto nevšečnosti povzročala nevihta, tudi v nedeljo tekmovalni pogoji niso bili najboljši. Poleg narasle Soče so bile razmere zahtevnejše tudi zaradi vetra, ki je gibal vrata sem in tja ter od tekmovalcev zahteval še več spretnosti. Slovenci so se na progi znašli dobro, saj so osvojili številne kolajne, med drugim so Štefan Božič, Vid Oštrbenk in Klemen Kavzar poskrbeli za trojno zmago med kajakaši do 14 let, najboljši je bil tudi Tine Kancler med kajakaši do 16 let, obenem je bil drugi v kanuju, med dvojci do 14 let sta zmagala Vid in Maj Oštrbenk, Vid je bil najhitrejši tudi med kanuisti, prav tako pa je med kanuistkami do 14 let zmagala Eva Alina Hočevar.

Največji ekipni uspeh druge tekme mladinskega evropskega pokala v Solkanu so dosegli mladi kajakaši do 14 let. Kar osmerica je bila uvrščena med prvo deseterico, med Slovence sta se uspela vrniti le Nemec Maxi Dilli in Italijan Nicholas Bini. Prva tri mesta so zasedli Štefan Božič, Vid Oštrbenk in Klemen Kavzar, Lan Tominc je bil peti, Lenart Burgar sedmi, Andraž Pavšič osmi, Jan Ločnikar deveti, Jan Šušmelj pa deseti. Na tekmi je nastopilo še nekaj drugih mladih kajakašev. Twan Lange je osvojil 13. mesto, Jaka Miljavec 14., Urban Gajšek 16., Maks Alič 17., Ulan Valant 20., Lenart Lapornik 24., Urban Novak 25., Erazem Šavli 26., Luka Oplotnik 27., Rok Bezeljak pa 28. mesto. Preostali sodelujoči so nastop sklenili po prvi vožnji – Domen Višnar na 32. mestu, Lovro Petek na 33., Vid Polenčič na 34., Matevž manfreda na 35., Jakob Šavli pa na 36 mestu. Miha Planic je dosegel 40. čas prve vožnje, Rok Boltar je bil 44., Nejc Gradišek 47., Adam Križaj 49., Matija Pavlič pa 50. Kimi Stevanovič, Jure Kovačič in Miha Faganelj so imeli več težav, tako da niso dokončali vožnje.

V eni kategoriji višje, med kajakaši do 16 let, je znova zmagal Tine Kancler, ki na solkanski progi ni imel prave konkurence. Drugouvrščenega Nemca Davida Maasa je namreč prehitel za skoraj 12 sekund! Tudi v prvi vožnji je bil hiter, saj je David Rozman na drugem mestu za njim zaostajal za skoraj devet sekund. Rozman v finalu ni uspel zadržati pozicije, tako da je bil na koncu peti, Izak Jenko je zasedel deseto mesto, Brin Colnar enajsto, Marko Petek pa 22. mesto. Matevž Matjašec je imel v kvalifikacijski vožnji 34. čas.

Tudi med kajakaši do 18 let je ena izmed kolajn romala v roke domačega tekmovalca. Jakob Jež je zasedel tretje mesto, od njega pa sta bila boljša le Italijan Marco Vianello in Slovak Samuel Stanovsky. Tik pod stopničkami je ostal Niko Testen, tretjeuvrščeni s sobotne tekme, ki je bil tokrat četrti, Teo Karner je bil sedmi, Domen Tominec deveti, Luka Čižman deseti, Matej Jereb 13., Blaž Anžlovar 14., Val Manfreda Vidrih 15., Anže Štolfa 28., Oliver Brezigar pa 35.

Slovenci so osvajali kolajne tudi v vseh starostnih kategorijah kanuistov. Vid Oštrbenk in Juš Javornik sta bila prvi in drugi v konkurenci do 14 let, Tine Kancler je bil drugi do 16 let, Jakob Jeklin pa drugi do 18 let. V konkurenci do 16 let je po prvi vožnji dobro kazalo Aljažu Jugu, ki je zasedal tretje mesto, a je nato v odločilni vožnji končal kot deveti. Gašper Kovačič je bil v konkurenci do 18 let sedmi.

Med kanuistkami do 14 let je zmagala Eva Alina Hočevar, za katero sta se uvrstili Italijanki Elena Borghi in Francesca Malaguti, Lea Novak je v kategoriji do 16 let osvojila srebro, po tem ko je zaostala le za Slovakinjo Sono Stanovsko, Jana Hočevar pa je v konkurenci do 18 let preizkušnjo končala na petem mestu.

Lea Novak je bila na stopničkah tudi med kajakašicami, kjer je v konkurenci do 16 let priveslala do tretjega mesta. Eva Jeklin je bila le eno mesto za njo – četrta. Četrto mesto je osvojila tudi Neja Vodopivec, ki je nastopila v skupini do 14 let. Tu je bila Zarja Colnar 11., Eva Alina Hočevar 13., Zala Zanoškar 18., Živa Kurinčič 20., Sara Belingar 23., Živa Brglez pa 24. Med kajakašicami do 18 let smo imeli dve predstavnici – Teja Vrbnjak Erbežnik je bila šesta, Jana Hočevar pa 11.

Med dvojci do 14 let sta znova zmagala brata Maj in Vid Oštrbenk, druga sta bila Italijana Leonardo Grimandi in Nicholas Bini, tretja pa Niko Pinterič in Beno Kunst.

Tudi tokrat so se na progo podali tudi mlajši člani. Med kajakašicami je drugi dan zapored slavila Ajda Novak, v soboto drugouvrščena Eva Terčelj tokrat ni nastopila, je pa drugi čas finala postavila Neža Vrevc, tretja je bila Beti Medved, četrta pa Alja Kozorog. Med kajakaši je zmagal Vid Kuder Marušič, drugi je bil Italijan Marcello Beda, tretji Martin Srabotnik, šesti Vid Karner, osmi Jurij Žmavc, deveti pa Simon Brus. Med kanuisti se je Žiga Taljat uvrstil na drugo mesto, med kanuistkami pa je Alja Kozorog s progo opravila hitreje kot Nina Bizjak.

Mlade slalomiste čakata še dve preizkušnji ECA evropskega mladinskega pokala, in sicer v Čeških Budejovicah ter v Krakovu.

 

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/?p=1444