Na Češkem so osvojili deset kolajn.

0
576

Karavana tekem za ECA evropski mladinski pokal v slalomu na divjih vodah se je preselila na Češko. V Čeških Budejovicah so slovenski predstavniki nadaljevali z uspešnimi nastopi v močni mednarodni konkurenci svojih vrstnikov in v dveh tekmovalnih dneh osvojili deset kolajn. Štiri je priveslal Tine Kancler, ki je bil obakrat med najboljšimi tako v kajaku kot kanuju, tri je osvojil Vid Oštrbenk, po eno pa Jaka Bernat, Jana Hočevar in Štefan Božič.

Tudi na prizorišču Česke Vrbne pri Čeških Budejovicah so povsem po vrhu posegali tisti slovenski predstavniki, ki so v ospredju celotno sezono. V konkurenci do 16 let je najboljšo pripravljenost med kajakaši pokazal Tine Kancler, ki je zmagal tako v četrtkovi kot petkovi preizkušnji. Na drugi tekmi je Marko Petek zasedel 11. mesto, Brin Colnar je bil 24., Matevž Matjašec pa 53. Slednji je bil na prvi tekmi, ki je potekala v četrtek, 49., Brin Colnar pa je zasedel 14. mesto. Kancler je v kanuju prvi dan osvojil srebrno kolajno, saj je zaostal le za Čehom Matyašom Lhoto, Aljaž Jug je bil deveti, v petek pa je bil najboljši Francoz Nicolas Gestin, drugi je bil Lhota, tretji pa Tine Kancler. Aljaž Jug je drugo tekmo zaključil kot 13.

Na najvišjo stopničko je stopil tudi Vid Oštrbenk, ki je tekmoval v konkurenci do 14 let. Med kajakaši je bil na prvi tekmi 2,80 sekunde hitrejši od Nemca Jakoba Heina, na tretje mesto pa se je uvrstil Američan Joshua Joseph. Klemen Kavzar je dosegel deveti čas finala, Ulan Valant je bil 13., Maks Alič 15., Twan Lange 17., Luka Oplotnik 18., Urban Novak 21., Štefan Božič 23., Lenart Burgar pa 25. V kvalifikacijah so svoj nastop zaključili Erazem Šavli, ki je bil 32., Andraž Pavšič kot 34., Lenart Lapornik je bil 36., Jan Šušmel 42., Rok Bezeljak 44., Jaka Miljavec 48., Miha Planinc 49., Nejc Gradišek pa 50.

V petek so se karte nekoliko premešale, saj je najboljšo slovensko uvrstitev z drugim mestom dosegel Štefan Božič. Med najboljših deset kajakašev do 14 let se je s petim časom uvrstil še Lenart Burgar, Jan Šušmel je bil 12., Vid Oštrbenk 15., Ulan Valant 16., Erazem Šavli 19., Klemen Kavzar 20., Andraž Pavšič 23., Maks Alič 33., Lenart Lapornik 35., Jaka Miljavec 38., Twan Lange 40., Urban Novak 48., Luka Oplotnik 49., Miha Planinc 51., Nejc Gradišek pa 53.  

Dve srebrni kolajni je Vid Oštrbenk osvojil še v kanuju do 14 let, kjer se mu je v četrtek kot tretji med najboljšimi pridružil tudi Jaka Bernat. Na prvi tekmi je Juš Javornik priveslal do sedmega mesta, medtem ko je bil na drugi osmi, po tretjem mestu pa je Jaka Bernat v drugo dosegel šesti čas finala.

Do drugega mesta pa je med kanuistkami do 18 let prišla še Ljubljančanka Jana Hočevar, ki je bila v petek nato četrta. Tekmovalka KKK Ljubljana je nastopila tudi med kajakašicami, kjer je bila na prvi tekmi 15., na drugi pa 13. Nekoliko višje je posegla njena klubska kolegica Teja Vrbnjak Erbežnik, ki je prišla do osmega in petega mesta.

Med dvojci sta brata Vid in Maj Oštrbenk zasedla četrto in peto mesto. Z dvema petima mestoma se je izkazala tudi Eva Alina Hočevar, ki je bila v četrtek peta med kajakašicami do 14 let, nato pa v petek peta še med kanuistkami do 16 let. Na prvi tekmi kajakašic do 14 let je v finalu poleg Eve Aline Hočevar startala še Zarja Colnar, ki je na koncu tekmo končala na enajstem mestu, Živa Brglez pa je bila v kvalifikacijski vožnji 15. Bolje ji je šlo v petek, ko je zasedla deveto mesto in bila najvišje uvrščena Slovenka. Eva Alina Hočevar je bila 11., Roja Šribar 12., Zarja Colnar pa 16.

V konkurenci kanuistk so tekmovalke do 14 in 16 let nastopile v enotni kategoriji, kjer je bila drugi dan Eva Alina Hočevar peta, Lea Novak osma, na prvi tekmi pa se je na progi bolje znašla Novakova, ki je zasedla šesto mesto, medtem ko je bila Hočevarjeva deveta. Med kajakašicami do 16 let je obakrat boljši rezultat zabeležila Eva Jeklin, ki je bila 11. in 13., Lea Novak pa je zasedla 12. in19. mesto. V kategoriji kajakašev do 16 let so tokrat nastopili le trije slovenski predstavniki. Domen Tominec je obe tekmi končal na osmem mestu, Matej Jereb je bil v četrtek 12., v petek pa 19., Blaž Anžlovar pa je priveslal do 14. in 22. mesta.

Zadnje letošnje dejanje tekem za ECA mladinski pokal v slalomu na divjih vodah bo na sporedu konec prihodnjega tedna na Poljskem.