DP v kajakaškem maratonu je potekalo v Bohinju.

0
316

Bohinj, ki je letos že gostil evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu, je tokrat pozdravil še tekmovanje v tej kajakaški disciplini za naslove državnih prvakov. V okviru bohinjskega kajakaškega maratona so nastopali tekmovalci v vseh starostnih kategorijah, saj je potekala tudi peta tekma slovenskega pokala v sprintu na mirnih vodah za mlajše kategorije, ki pa so seveda nastopili na nekoliko krajši progi kot starejši tekmovalci in tekmovalke.

Na tekmi je nastopilo tudi nekaj tujcev, ki so po višjih mestih posegali v kategorijah mlajših in starejših mladincev ter med mlajšimi člani in člani, tako da je tretjeuvrščeni kajakaš med člani Peter Samotorčan osvojil naslov državnega prvaka, saj sta bila pred njim uvrščena Tom Cremers in Tuur Bettens. Med mlajšimi člani je bil najboljši Jani Jarc iz KK Soške elektrarne. V konkurenci mladincev je slavil domačin Rok Šmit, pred Alenom Telbanom iz Soških elektrarn in Rokom Štefičem iz Orke. Med mlajšimi mladinci, kjer veslajo tekmovalci do 16 let, je bil najboljši Slovenec David Franca iz Žusterne, ki je zasedel tretje mesto. Za njim sta se zvrstila še dva predstavnika Soških elektrarn Blaž Jug in Luka Drol.

Državna prvakinja med članicami je postala Ines Matuc (KKK Bohinj), ki je nastopila tudi na julijskem evropskem prvenstvu v kajakaškem maratonu, druga je bila nekdanja reprezentantka Szilvia Kollo, tretja pa Bernarda Podbevšek. Med mlajšimi mladinkami se je tokrat najbolj izkazala Taja Smukavec iz bohinjskega kajakaškega kluba, ki je bila hitrejša od predstavnic KKK Žusterna Ule Valentič in Metke Volk Štefič, ki je letos prav tako izkusila nastop na evropskem prvenstvu v Bohinju.

Na Bohinjskem jezeru so se predstavili tudi najmlajši tekmovalci in tekmovalke, ki so nastopili na peti tekmi slovenskega pokala v sprintu na mirnih vodah. Med starejšimi dečki, ki so veslali na 10 kilometrov dolgi progi, je bil najuspešnejši Miha Fartek iz Bohinja, za njim se je uvrstil Filip Toplikar iz Žusterne, tretji pa je bil Vid Oštrbenk iz Čateža. V isti starostni kategoriji kajakašic sta predstavnici kluba Orka Karolina Boškovič in Romina Mihalič preizkušnjo končali pred predstavnico Krškega Mašo Račič. Na pol krajši progi, torej na 5000 metrov, so veslali mlajše deklice in mlajši dečki. Med slednjimi je zmagal Taj Kevin Bizjak iz Krškega, pred Jakobom Stojanovičem iz Čateža in Janom Štefičem iz Orke, med deklicami pa je bila najboljša predstavnica Čateža Hana Ilijaš, pred Nikolino Gramc (KKK Krško) in Majo Hočevar (KKK Orka). Cicibani in cicibanke, ki so morali preveslati 2500 metrov, so bili razdeljeni v štiri skupine. V prvi je Andrej Korošec iz Žusterne v cilj priveslal pred Tomažem Drenikom iz Čateža in Tinetom Karlovičem iz Orke, v drugi je bila Naja Pinterič iz Čateža boljša od dveh predstavnic domačega kluba – Urške Mustar in Sare Šeničnjak, v tretji skupini je prvo mesto zasedel Dan Demšar Potza iz KKK Tacen, pred dvema predstavnikoma KK Simon Hočevarjem in Leskovškom. Med cicibankami so mesta na vrhu zasedle predstavnice KKK Čatež Eva Stojanovič, Maja Štefanič in Maja Drenik.

Rekreativni kajakaši in kajakašice so bili razdeljeni v šest skupin. Med kajakaši do 35 let je zmagal nekdanji sprinter na mirnih vodah in olimpijec Jernej Župančič Regent, pred Jakobom Klobučarjem (oba KK Soške elektrarne) in Martinom Mlakarjem iz KKK Bohinj. V skupini nižje je bil Darko Logar boljši od Janeza Mariča, na tretje mesto pa je priveslal Aleš Udovič. V tretji starostni skupini je Jože Hafner v cilj priveslal pred Đorđejem Mihajlovićem in Romanom Nosetom, v skupini najstarejših sodelujočih pa je Niko Svoljšak nastop končal pred Radetom Ojdaničem. Med rekreativnimi kajakašicami je bila Lučka Podlipnik hitrejša od Katje Mlakar in Brigite Nose. Francka in Peter Kalan sta veslala v kategoriji mešanih dvojcev.

Vsi rezultati so na voljo na: www.kajak-zveza.si/moduli/rezultati/files/REZULTATI_MARATON_1.8_.2015__jNcF.pdf