Za slovenskimi slalomisti je uspešno SP

0
581

Ljubljana, 12. septembra (STA) – Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah, ki se je v nedeljo končalo v Bratislavi, je le še dodalo piko na i že tako uspešni sezoni slovenske reprezentance. Osnovni cilj pred odhodom je bil ujetje olimpijskih kvot, kar so slovenski tekmovalci izpolnili stoodstotno, za nameček je kajakaš Peter Kauzer postal še svetovni prvak.

Slovenska slalomska vrsta se je na prvenstvo podala z enim glavnim ciljem: pobrati kvote za olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto v Londonu. V Bratislavi, kjer je bil tudi obisk ob progi zelo dober, so jih podelili po 15 v moškem in ženskem kajaku, deset so jih dobili kanuisti, osem pa kanuistični dvojci.

To nalogo so Slovenci izpolnili stoodstotno, za nameček je Kauzer, ki si je hkrati že zagotovil nastop na OI 2012 (v drugih kategorijah bodo o potniku na OI odločale izbirne tekme prihodnje leto), Sloveniji priboril 13. kolajno s SP od leta 1991 in tretjo zlato. Leta 2009 je za eno izmed njih v Seu d”Urgellu poskrbel kar sam, leta 1993 pa so se v Mezzani naslova veselili kanuisti Jože Vidmar, Boštjan Žitnik in Simon Hočevar v ekipni tekmi.

Niso pa le kvote in naslov kajakaškega prvaka skrbeli za prešerno vzdušje v slovenski vrsti na progi v Čunovem, ki je od Bratislave oddaljena le nekaj kilometrov. Ob Kauzerjevi kolajni je namreč nase opozoril tudi šele 17-letni kajakaš Simon Brus s sedmim mestom, Sašo Taljat in Luka Božič sta s petim mestom znova dokazala, da med dvojci sodita med najboljših deset posadk, razveseljiva pa sta bila tudi finalna nastopa kajakašic Eve Terčelj in Urše Kragelj. Manj od napovedi so Slovenci dosegli le v ekipnih preizkušnjah.

“Kaj naj rečem ob takšnem razpletu drugega kot to, da smo vsi več kot zadovoljni, veseli. Peter je na največji tekmi sezone pokazal, da je najboljši slalomist na svetu v kajaku. Kot ekipa pa lahko odkljukamo vse, kar smo si zadali kot cilj. To je osvojitev kvot v vseh štirih kategorijah. Kolajne si nihče ni upal napovedovati, saj vemo, kakšen šport je slalom. A Peter je tudi to realiziral najbolje, kot se je dalo. Sicer je bilo v našem taboru ves čas prvenstva prisotno sproščeno vzdušje in verjetno je tudi to eden od vzrokov za dobre nastope,” je SP v Bratislavi ocenil direktor slovenskih kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.

Ne samo, da je bilo uspešno prvenstvo v Bratislavi, temveč je že vsa sezona, ki se bo nekako končala z DP v Celju konec tedna, obogatena z vrhunskimi izidi na različnih (tudi različnih starostnih) tekmovanjih, od EP do svetovnih pokalov in mladinskih prvenstev.

“Že pred SP smo imeli toliko dobrih rezultatov, stopničke smo dosegli praktično v vseh kategorijah. Imamo tekmovalce in tekmovalke, ki sodijo v evropski in svetovni vrh. Kolikor pomnim, take ekipe nismo imeli še nikdar. To nas samo navdušuje. Zdaj pa gremo s to ekipo, ki je hkrati še zelo mlada, optimistično naprej v olimpijsko sezono,” je še dodal Jelenc.