Začenja se kajakaška sezona 2017.

0
222

Pomlad je že potrkala na vrata, tako da je čas, da s prvimi tekmovanji v letošnjem letu začnejo tudi kajakaši. Otvoritev sezone v Tacnu bo že to soboto, med 25. in 26. marcem bo Solkan gostil tekmo za točke ICF, ki bo na Sočo privabila tekmovalce in tekmovalke iz 13 držav, močno slalomsko tekmovanje v Tacnu pa se obeta tudi prvi aprilski vikend.

Tacen bo namreč med 31. majem in 4. junijem gostil člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, tako da bodo številni tujci izkoristili priložnost in se z namenom čim boljše priprave na prvenstvo udeležili aprilske tekme. Organizatorji sicer še vedno sprejemajo prijave, a že zdaj je pogled na seznam prijavljenih kar impresiven. Prijavljenih je več kot 100 tujih tekmovalk in tekmovalcev, med njimi olimpijski prvaki iz Ria Joseph Clarke ter Peter in Ladislav Škantar, večkratni dobitnik olimpijskih kolajn Michal Martikan, srebrni kanuist iz Ria Matej Benuš, aktualna evropska prvakinja med kanuistkami Španka Nuria Vilarrubla in številni drugi.

Seveda ne bodo manjkali niti najboljši slovenski slalomisti in slalomistke, ki so se pred dobrim tednom dni vrnili s skupnih reprezentančnih priprav v Pauju, ki bo ob koncu septembra gostil svetovno prvenstvo.

»Trenirati sem začela mesec, dva kasneje kot običajno, ker je svetovno prvenstvo še zelo daleč, Tacen pa dobro poznam. Na ta način sem dobro spočila telo in glavo. Začela sem boljše, imam sicer še nek manko, v tem obdobju sem bila že bistveno boljše pripravljena, če recimo primerjam z lansko sezono, ampak je to tempiranje do EP ravno pravšnje. Je pa evropsko prvenstvo tekma, ki se je poleg Pauja najbolj veselim,« je povedala Urša Kragelj.

Tudi Benjamin Savšek se, podobno kot Urša Kragelj, najbolj veseli evropskega prvenstva pred domačimi navijači na Savi: »Resno sem začel trenirati šele ob novem letu, saj sem imel nekoliko daljši odmor po sezoni, ampak sem zaenkrat zadovoljen s potekom priprav. V Al Ainu so bili pogoji odlični, veliko sem treniral skupaj s Petrom (Kauzerjem, op.p.). Zdaj smo imeli še pomembne priprave v Pauju, kjer smo poskušali čim boljše natrenirati progo, ki bo gostila svetovno prvenstvo.«

Peter Kauzer, ki je pohod na svetovni vrh pričel leta 2005 prav na evropskem prvenstvu v Tacnu, ko je osvojil srebro, je podobno kot reprezentančna kolega po olimpijski sezoni imel nekoliko več predaha, zimske priprave pa namesto v Avstraliji, kjer se je pripravljal lansko zimo, opravil v Združenih arabskih emiratih. »V zadnjih letih sem se prenajedel dolgih potovanj. Lani sem bil v Avstraliji dva meseca, sicer sem imel s seboj družino, da nisem nič pogrešal, ampak potem še vsa potovanja v Rio in na tekme … To te z leti malo izmuči, zato sem se odločil, da bom šel letos malo bližje. Tudi proga v Al Ainu je bolj podobna tem, na katerih bodo letos glavne tekme, kot tista v Avstraliji, zato sem rekel, da bom Avstralijo prihranil za drugo leto. Šli smo še na dvotedenskem priprave v Pau. Priprave v Pauju sem imel tako ali tako v načrtu, tudi če ne bi šli z zvezo, ker bo tam svetovno prvenstvo. Z vsem, kar sem naredil, sem zadovoljen, tako da že komaj čakam začetek poolimpijske sezone, da vidim, ali sem pridobil kaj mirnosti ali ne,« pa je povedal Kauzer.

V Pauju se niso pripravljali le slalomisti, temveč tudi spustaši na divjih vodah, saj bo ob svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah na istem prizorišču potekalo tudi svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah, Nejc Žnidarčič pa se je pred tem na evropsko prvenstvo v Skopju in svetovno prvenstvo v Pauju pripravljal tudi v svoji stalni zimski bazi v Španiji. Najboljša slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić je prav tako izbrala svojo preverjeno bazo v Avstraliji, letos pa sta se ji na treningu pridružili tudi Anja Osterman in Mia Medved. Tilen Vidovič je treniral v Sevilli, večina sprinterjev na mirnih vodah pa je odpotovala v Metkovič.

Po koncu lanske sezone je nekaj sprememb doživela struktura Kajakaške zveze Slovenije, za vodenje področja vrhunskega športa bo v naslednjem olimpijskem obdobju namreč skrbel Jernej Abramič, ki bo koordiniral vse programe vrhunskega športa. »Vesel sem, da sem dobil možnost sodelovanja s KZS. Vemo, da je že veliko let v svetovnem vrhu tega športa, tako po rezultatih kot tudi po organiziranosti zveze. Vesel sem, da lahko sodelujem s temi tekmovalci in trenerji. Upam, da bomo lahko to zgodbo še nadgradili.  Kako, bomo skupaj še morali malo razmisliti. Mislim, da je še precej prostora in možnosti, da v prihodnjih letih, v ciklu do naslednjih OI, te tekmovalce, ki dosegajo vrhunske rezultate, pripravimo do tega, da bi bili ti rezultati še bolj konstanti, kar pa se tiče mladih ekip, da bi jim omogočili dober razvoj in sodelovanje tako trenerjev kot tekmovalcev z vrhunskimi tekmovalci in ostalimi trenerji. Sicer pa ne bo bistvenih sprememb. Delo trenerjev in tekmovalcev ostaja takšno kot je, vsi vrhunski tekmovalci še naprej delajo s svojimi trenerji, kar je drugače, je to, da bi s trenerji želel združiti znanje in sodelovanje, da bi nekatere stvari še izpopolnili,« je o glavni ideji dela spregovoril Jernej Abramič.