Začetek kajakaške sezone je pred vrati.

0
573

Konec tedna se z državnim prvenstvom v sprintu na mirnih vodah na najdaljši 5000-metrski razdalji v Mostu na Soči začenja kajakaška sezona 2014. Letošnja sezona bo znova postregla z nekaj izvrstnimi tekmovanji, kjer bodo slovenski tekmovalci ciljali na najvišja mesta. Tako kot v preteklih sezonah bomo nekaj mednarodnih tekmovanj videli tudi v Sloveniji, v ospredju pa bosta predvsem junijski tekmi svetovnega pokala v slalomu v Tacnu ter v kajakaškem maratonu, ki jo bo gostil Bohinj.

V soboto bodo tekmovalci v sprintu na mirnih vodah nastopili na Mostu na Soči, kjer bodo že tradicionalno organizirali tekmo državnega prvenstva na 5000 metrov. Le dan za tem pa bodo sezono s spustom od Medvod do Tacna odprli tudi tekmovalci v tej disciplini. Zadnji vikend v marcu bo Tacen gostil še otvoritveno tekmo slalomistov, ki bo tudi prva izbirna tekma za sestavo mladinske ekipe in ekipe mlajših članov, ki bo že sredi aprila odpotovala na svetovno prvenstvo v Avstralijo, v nedeljo pa bo na sporedu še druga izbirna tekma.

Prvi vikend v aprilu se bodo slalomisti zbrali v Solkanu na tekmi za točke ICF, sledila bo mednarodna regata v sprintu na mirnih vodah v italijanski Mantovi. Aprila bo na sporedu tudi državno prvenstvo v spustu na divjih vodah ter že prej omenjeno svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu, ki ga bo tokrat gostila olimpijska proga v avstralskem Penrithu.

Z majem se začenja serija tekem svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah. Tekmovalci bodo tokrat nastopali v Milanu, Račicah in Szegedu. Tacen bo dal odgovor, kdo se bo letos uvrstil v člansko slalomsko reprezentanco, saj bodo tam izbirne tekme, med drugim tudi tradicionalna tekma za točke ICF. Prav ob koncu meseca bo na Dunaju evropsko slalomsko prvenstvo za člane, ki se bodo za naslove prvakov stare celine merili na novozgrajeni progi.

Junij prinaša tekmi svetovnega pokala, ki bosta organizirani v Sloveniji. Najprej se bodo tekmovalci v kajakaškem maratonu pomerili v Bohinju, teden dni kasneje pa bodo v Ljubljano pripotovali najboljši slalomisti sveta, ki bodo na Savi veslali na drugi tekmi svetovnega pokala. Prvo bo gostil London. Za Ljubljano bo na sporedu še svetovni pokal v Pragi, nato pa bo sledil premor do začetka avgusta. V prvi polovici junija spustaše čaka svetovno prvenstvo v italijanski Valtellini, po prvenstvu pa še serija tekem svetovnega pokala, ki bo tokrat v celoti izvedena v Avstriji. Večina tekem bo organiziranih v Lofru, finale svetovnega pokala pa bo s sprintersko preizkušnjo potekalo na Dunaju. Zadnji vikend v juniju bo francoski Mantes-en-Yvelines gostil evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane.

Julija sprinterje na mirnih vodah v nemškem Brandenburgu čaka lov na naslove evropskih prvakov, sicer pa bodo v ospredju predvsem mladinci in mlajši člani. V Skopju bodo na evropskem prvenstvu tekmovali mladi slalomisti, Banjaluka bo gostila mladinsko evropsko prvenstvo v spustu, madžarski Szeged pa svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v sprintu na mirnih vodah.

Avgust bo prinesel nadaljevanje serije slalomskega svetovnega pokala v La Seu d”Urgellu in Augsburgu, najboljši sprinterji na mirnih vodah pa se bodo v Moskvi potegovali za naslove svetovnih prvakov. Kitajski Nanjing bo gostil olimpijske igre mladih. Glavna sezona kajakaških tekmovanj pa se bo končala v drugi polovici septembra, ko bodo s svetovnim prvenstvom v ameriškem Deep Creeku v zvezni državi Maryland sezono končali še slalomisti.