Zimske priprave se počasi končujejo.

0
578

Vse prijetnejše temperature pomenijo, da slovenski kajakaši in kanuisti zaključujejo zimski del priprav na novo sezono in so počasi z mislimi že pri prvih tekmovanjih. Letošnjo zimo so slovenski reprezentanti trenirali na več lokacijah. Večina slalomistov je trenirala v Al Ainu, mladinci so veslali v Franciji, sprinterji na mirnih vodah so odpotovali v Sabaudijo, Jošt Zakrajšek je treniral v Argentini, Špela Ponomarenko Janić ter spustaša Nejc Žnidarčič in Tim Kolar so izbrali Avstralijo, mladi spustaši pa so odpotovali v Novigrad.

Slovenski slalomisti so že drugo leto zapored trening opravili v Združenih arabskih emiratih, kjer so izkoristili odlične vremenske pogoje ter divjo vodo na progi v Al Ainu. Tam je trenirala tudi večina drugih evropskih reprezentanc, pa tudi Brazilci, Kanadčani, nekaj Američanov, Japoncev, Novozelandcev … Zadnja skupina slovenskih tekmovalcev se je z Bližnjega vzhoda vrnila v prvi polovici marca. Dvakratni svetovni prvak Peter Kauzer je v Al Ainu treniral že januarja, pred kratkih pa se je vrnil še s kratkih priprav v Veliki Britaniji.

»Z opravljenim delom sem več kot zadovoljen. V Al Ainu je bilo super, skupaj z Luko Božičem in Janošem Peterlinom smo bili dobra ekipa. Vesel sem bil, da sem imel s sabo tudi Janjo in Nolo, tako da mi ni popolnoma nič manjkalo in sem se res lahko popolnoma osredotočil na treninge, hkrati pa v prostem času užival s hčerko,« je o treningu v Združenih arabskih emiratih povedal Kauzer, ki bo v letošnji sezoni znova veslal v starem modelu čolna Kapsl 2, saj se v njem počuti bolj domače: »Motivacija se je vrnila in začel sem spet neizmerno uživati v treningih.« Nekaj tednov po povratku z Bližnjega vzhoda je odpotoval še v London, ki bo junija gostil prvo tekmo svetovnega pokala: »London je bil zadetek v polno. Zaradi visokega vodostaja rek v Sloveniji, sem se v zadnjem trenutku odločil za trening v Londonu. Pogoji so bili odlični, vreme je bilo enako kot v Sloveniji, na progi pa je bilo istočasno največ pet čolnov. Veslal sem skupaj z britansko ekipo in se jim pridružil na nekaterih treningih, imeli pa smo tudi trening tekmo. Pogrešal sem progo v Londonu, saj je res fantastična. Tudi center so uredili do potankosti, tako da imaš tam vse, kar potrebuješ. Manjkajo samo še apartmaji in ne bi bilo potrebno iti nikamor. Res, škoda, da v Sloveniji nimamo podobnega centra.«

Mladi slalomisti so odpotovali v francoski Pau, ki je zadnjih nekaj let tradicionalna baza slovenske mladinske reprezentance, pridružila pa sta se jim še Luka Božič, ki je sicer treniral tudi v Al Ainu, in Simon Hočevar.

Precej dlje je odpotovala sprinterka Špela Ponomarenko Janić, ki se je odločila za preverjeno lokacijo v Avstraliji. V Queenslandu je že lani opravila kakovosten trening, tako da je tja odpotovala tudi letos, pridružile so se ji še Tina Kobale, Slovakinja Martina Kohlova, Čehinja Jana Sebestova, v Avstraliji pa jih je pričakala tudi Švedinja Sofia Paldanius. »Stjepan na vsakem treningu vesla z nami. Zaenkrat je še vedno hitrejši od nas, vendar se trudimo, da ne bo več dolgo. Tukaj smo gosti avstralskega inštituta za šport, ki nam nudi vse, kar potrebujemo za optimalen trening. Ker na reki, kjer veslamo, trenira tudi pet olimpijskih prvakov, smo prepričani, da je okolje, v katerem treniramo, odlično za doseganje vrhunskih rezultatov,« je iz Avstralije sporočila Ponomarenko Janićeva, ki je v času odsotnosti prejela tudi naziv najboljše športnice Kopra. Trening v Avstraliji so evropske kajakašice popestrile z nastopom v kajakaškem četvercu, v katerem so se pomerile z avstralskim K4.

Prav tako v Avstraliji, le da nekoliko južneje, trenirata tudi Nejc Žnidarčič in Tim Kolar, ki sta prvič odšla na trening v deželo “tam spodaj”. V bližini Sydneyja – v Avoca beachu – trenirata od sredine februarja, nad lokacijo in pogoji pa je bil Nejc Žnidarčič več kot navdušen že od samega začetka: »Tukaj je pravi raj za veslanje, saj je okolica posejana s številnimi lagunami in jezeri, ki imajo na stotine kanalov. Za ta kraj sva se odločila, ker tukaj trenira večina avstralskih spustašev, med njimi tudi Robert in Alex McIntyre, ki sta nama posodila svoje kajake in nama tako olajšala logistične zadeve. Prva dva dneva mi je veliko težav povzročala časovna razlika, zato sem treninge opravljal s težavo, potem pa je steklo po ustaljenem ritmu.« V prvih dneh so bili vremenski pogoji nekoliko slabši, saj je bilo precej oblačnosti, pa tudi dežja, vendar so bile temperature okoli 27 stopinj Celzija kot nalašč za treninge. Trenirata po štirikrat na dan. Jutranji trening je namenjen hitrosti ali porabi kisika, drugi se začenja ob 10. uri v fitnesu, okoli 15.30 sledi popoldanski trening za nabiranje kilometrov, zvečer pa je na vrsti še trening za aerobno pripravljenost. Proste trenutke med treningi namenjata raziskovanju okolice, tako da sta si že uspela ogledati bližnji park plazilcev, pa tudi Sydney, kjer sta si ogledala vse glavne znamenitosti, obisk mesta pa je sovpadal tudi s svetovno znano gej parado, ki vsako leto v Sydney pritegne veliko število turistov.

Na drugem koncu sveta se je tokrat nahajal tudi Jošt Zakrajšek, ki je sprejel povabilo argentinskih tekmovalcev in se podal v za Slovence doslej neznano kajakaško destinacijo. V dobrem mesecu dni je zamenjal nekaj pripravljalnih lokacij, treniral pa je večinoma z argentinsko reprezentanco, ki se je pripravljala na nastop na južnoameriških igrah v Čilu. V času treninga v Argentini je nastopil tudi na državnem prvenstvu, kjer je dvakrat zasedel tretje mesto. »Vreme je za trening zelo primerno, saj se temperatura giblje okoli 25 stopinj Celzija, je pa zjutraj nekoliko hladneje. Nekaj smole z vremenom sem sicer imel, saj je občasno močno deževalo, dež pa sta spremljala tudi močno grmenje in strele. To sicer ni vplivalo na trening, je pa dež naredil nekaj škode na hišah in avtomobilih,« je pogoje treninga opisal Zakrajšek in dodal: »Tudi sam center Buenos Airesa sem si že uspel dodobra ogledati po dolgem in po čez. In lahko rečem, da mi je všeč in da se počutim precej domače. Ampak za domači Trzin, ga vseeno ne zamenjam.« Bivanje v deželi nogometa je izkoristil za ogled nogometne tekme med San Fernandom in ekipo Argentinos Juniors, ki pa ga ni pretirano navdušila. Odzval se je tudi vabilu slovenskega radia v Argentini, kjer je gostoval v oddaji Okence v Slovenijo.