Zakrajšek prvič na treningu v Argentini, Žnidarčič in Kolar v Avstraliji.

0
533

Medtem ko bo večina tekmovalcev in tekmovalk pod okriljem Kajakaške zveze Slovenije zimske priprave opravila na že poznanih lokacijah za trening, so za novosti v lokaciji poskrbeli sprinter na mirnih vodah Jošt Zakrajšek ter spustaša na divjih vodah Nejc Žnidarčič in Tim Kolar. Slednja bosta do konca marca trenirala v Avstraliji,  Jošt Zakrajšek – njun nekdanji sotekmovalec v spustaški ekipi – pa se bo na nove izzive v sprintu pripravljal v Argentini.

Vsestranski Jošt Zakrajšek, ki je v karieri uspešno nastopal tako v slalomu in spustu na divjih vodah kot sedaj tudi v sprintu na mirnih vodah, danes odhaja v Latinsko Ameriko, kjer bo treniral skupaj z najboljšim argentinskim sprinterjem Danielom dal Bojem in njegovim trenerjem Diegom Canepo. Trzinec se treninga na južni polobli veseli, čeprav ga tudi hujši mraz v zadnjih dneh pred odhodom ni ustavil pri treningu: »Zimo in sneg imam sicer zelo rad, a ne tako, da ju cel januar ni, potem pa prideta tik pred odhodom, ko ju ne bom mogel več koristiti in že odštevam ure do odhoda.«

Finalist lanskega svetovnega prvenstva v Nemčiji bo treniral v mestu Tigre, ki je od Buenos Airesa oddaljen približno 30 kilometrov. »Za letošnjo zimo sem dobil kar nekaj ponudb za trening, ko pa sem na koncu pretehtal vidike trening partnerjev, destinacije ter financ, je zmagala Argentina,« je odločitev za začasno selitev v deželo tanga razjasnil Zakrajšek.

»Upam, da bom izkoristil lepo vreme in odličnega trening partnerja. Daniel je odličen tekmovalec na 5000 metrov. V lanski sezoni je na vseh tekmah, vključno s svetovnim prvenstvom, stal na odru za zmagovalce. To v tem obdobju potrebujem. Sam sem hitrejši na 1000 metrov, tako da bova treninge združila v to, da bova oba še hitrejša na obeh razdaljah. Podobno razmišljava o treningu, tako da naj ne bi imela težav pri usklajevanju interesov pri treningih. Z Danielom sva se skoraj že dogovorila, da bo s svojo ekipo prišel v naše kraje, ko bo topleje. Verjetno bo izbral Bohinj, ki med tujci postaja vsako leto bolj zanimiv za trening, tako da bova treninge lahko nadaljevala tudi pri nas,« pred pripravami razmišlja Zakrajšek. To zanj ne bo prvi obisk Argentine, saj se z veseljem spominja izleta na slapove Iguassu in odličnih argentinskih zrezkov, še iz časov, ko je s slalomsko ekipo tekmoval na svetovnem prvenstvu v Braziliji, tik ob tromeji z Argentino in Paragvajem. Veliko časa za oglede tokrat ne bo, saj bo treniral šest dni na teden, aktivni počitek pa si bo privoščil ob nedeljah in nekaj časa morda namenil tudi raziskovanju okolice.

Bivanje v Argentini pa ne bo namenjeno le osredotočanju na trening, temveč tudi pridobivanju novih pokroviteljev. »Z letošnjim letom sem izgubil tri velike sponzorje, ki so zelo pripomogli k temu, da sem se lahko posvečal nemotenemu treningu in tekmam ter vrhunskim rezultatom. Sem pa zelo hvaležen tistim, ki gredo z mano naprej in me podpirajo po svojih najboljših močeh,« je neprijetnosti izpostavil Zakrajšek.

Nejc Žnidarčič in Tim Kolar prvič na treningu v Avstraliji

Letošnjo zimo pa sta se za novost v pripravah odločila tudi spustaša Nejc Žnidarčič in Tim Kolar, ki bosta v deželi koal in kengurujev ostala do konca marca. Trenirala bosta v Avoca Beachu, približno uro vožnje oddaljenemu od Sydneyja. »Prvič bom šel na trening v Avstralijo in dlje od hrvaške obale. Trening izven Evrope je za nas zelo drag, saj stane prevoz čolnov več kot letalska karta, zato se tega tudi nismo posluževali. Lani pa sem se po svetovnem prvenstvu v Solkanu z avstralsko ekipo dogovoril, da bi prišel k njim na priprave. Tako se mi je potem pridružil še Tim Kolar,« je povedal najboljši slovenski spustaš in dodal: »Avstralci nama bodo posodili spustaška čolna ter čolna za surf ski, tako da bomo skupaj veslali in tekmovali v obeh disciplinah. Ker je sedaj pri njih glavna tekmovalna sezona, naju čakajo tudi tekmovanja v sprintu na divjih vodah in v surf skiju.«

Čeprav bosta nastopala na nekaj tekmah, pa bo glavni cilj bivanja na drugem koncu sveta bazična priprava. »V toplejših krajih jo je lažje opraviti, saj so dnevi daljši, temperature pa veliko primernejše kot doma. S trenerjem sva se dogovorila tudi, da bom letošnjo zimo veliko delal na hitrosti,« je na kratko načrte za trening orisal Žnidarčič. Tako kot Zakrajšek bosta tudi Žnidarčič in Kolar nedelje namenila počitku in poskrbela tudi za spoznavanje bližnje okolice.

V Avstraliji bo tako kot lani svoj trening opravljala tudi sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić, ki bo znova trenirala skupaj s prijateljico in slovaško reprezentantko Martino Kohlovo.