Žan Jakše četrti v kvalifikacijah tekme v Bratislavi.

0
617

Ta konec tedna nekaj slovenskih slalomistov na divjih vodah tekmuje v Bratislavi, kjer je na sporedu zadnja tekma ECA evropskega pokala v slalomu na divjih vodah za člane in tudi finale ECA mladinskega evropskega pokala v slalomu na divjih vodah. Danes so že bile na vrsti prve tekme, med kajakaši je bil v kvalifikacijah članske konkurence Žan Jakše četrti.

Prvi so se na progo v Čunovem pri Bratislavi podali člani in članice, ki so nastopili v kvalifikacijah ECA evropskega pokala v slalomu na divjih vodah in tekme za razvrstitev na jakostni lestvici ICF. V konkurenci kajakašev je bil Žan Jakše četrti ter se tako brez težav uvrstil v sobotni polfinale. Vid Kuder Marušič je v isti konkurenci v kvalifikacijah zasedel deveto mesto, s prvo kvalifikacijsko vožnjo in 27. rezultatom pa je v polfinale napredoval tudi Luka Čižman. Preostali slovenski kajakaši Marko Petek, Rok Bezeljak, Lenart Burgar, Urban Gajšek, Žiga Zidar, Jan Gril in Štefan Božič so morali na progo še v drugo, a se jim tudi v drugem nastopu ni uspelo uvrstiti v polfinale. Najhitrejši v kvalifikacijah kajakašev je bil Slovak Andrej Malek, drugo in tretje mesto pa sta zasedla Francoza Simon Hene in Benjamin Renia.

Med kanuisti je s prvo vožnjo napredoval Urh Turnšek, ki je bil 18. V drugi kvalifikacijski vožnji je s progo najbolje opravil Nejc Polenčič, Jure Lenarčič je bil v drugi vožnji tretji, z osmim časom drugega nastopa pa je v polfinale prišel tudi Juš Javornik. Martin Gale in Vid Polenčič sta obstala v kvalifikacijah. Najboljši rezultat med kanuisti je postavil Slovak Matej Benuš, drugi je bil sloviti Michal Martikan, tretji pa Francoz Valentin Marteil.

V konkurenci kajakašic je tekmovala Sara Belingar, a se s 24. časom prve in 18. rezultatom druge vožnje žal ni uvrstila v polfinale. V kvalifikacijah je zmagala Čehinja Barbora Valikova, druga je bila Avstralka Kate Eckhardt, tretja pa Slovakinja Kristina Nevarilova.

V drugem delu tekmovalnega programa je bilo na vrsti še tekmovanje mladih kajakašev, ki tekmujejo na ECA mladinskem evropskem pokalu. Med kanuisti do 16 let je bil Martin Gale sedmi, Tit Šenk 16., Vid Polenčič pa 19. Med kanuisti do 18 let je aktualni svetovni mladinski prvak Nejc Polenčič tokrat zasedel četrto mesto, Juš Javornik je bil 10., Maj Oštrbenk pa 14.

Zmage med kajakašicami do 18 let se je veselila Zala Zanoškar, Sara Belingar je bila med kajakašicami do 16 let druga, Neža Jan Stupica je bila v tej kategoriji 14., Hana Iljaš pa 15.

V konkurenci kajakašev do 16 let je bil Urban Gajšek četrti, Jan Ločnikar 13., Aljaž Marolt 19., Žiga Zidar 24., Tilen Peklaj pa 37. Med kajakaši do 18 let se je Lan Tominc uvrstil na osmo mesto, Vid Oštrbenk je bil 17., Twan Lange 24., Lenart Burgar 26., Štefan Božič 29., Jan Gril pa 32.

Nastopili so tudi tekmovalci in tekmovalke do 14 let, a ta starostna skupina ni del evropskega mladinskega pokala. Med najmlajšimi je Žiga Lin Hočevar v kanuju zasedel četrto mesto, v kajaku pa je bil osmi. Med kajakaši je bil Atej Zobec Urbančič deveti, Jon Šenk 13., Anže Marinko 15., Domen Bregar 25., Rene Jeklin 30., Jakob Bajt 31., Igor Suvorov pa 34. Med kajakašicami in kanuistkami je Naja Pinterič zasedla 14. Mesto,med kajakašicami je bila Gaja Bitenc sedma.

V soboto se bo tekmovanje nadaljevalo s polfinalnimi in finalnimi vožnjami članskega evropskega pokala, v nedeljo pa se bodo na brzice znova podali najmlajši tekmovalci in tekmovalke.

 

Rezultati: http://canoebratislava.sk/live-results/