Zelena luč za tri majska velika kajakaška tekmovanja

0
572

Člani upravnih odborov mednarodne in evropske kajakaške zveze so poskrbeli za dobro voljo med tekmovalkami in tekmovalci, saj so potrdili izvedbo treh velikih mednarodnih kajakaških tekmovanj, ki so predvidena za maj in bodo potekala pod strogimi varnostnimi ukrepi.

Prvo potrjeno tekmovanje je člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, ki ga bo med 6. in 9. majem gostila Italija, natančneje Ivrea. Evropsko prvenstvo bo služilo tudi kot kontinentalna kvalifikacijska tekma za osvojitev preostalih kvot za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, a za Slovence to ni tako pomembno, saj so si vse mogoče kvote zagotovili že na svetovnem prvenstvu leta 2019. Bo pa prvenstvo izjemno pomembno za naše reprezentante zaradi pridobivanja mesta v slovenski olimpijski ekipi. Interna pravila namreč določajo, da bo zadnja izbirna tekma za sestavo olimpijske ekipe prav na EP v Italiji.

Le en teden po EP v slalomu na divjih vodah kvalifikacijska tekma za pridobitev preostalih olimpijskih kvot čaka še sprinterje na mirnih vodah. Prva priložnost bo na tekmi svetovnega pokala v madžarskem Szegedu, ki je bila prav tako potrjena. Na sporedu bo med 12. in 16. majem. Še zadnja priložnost za pridobitev kvote pa bo na drugi tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v ruskem Barnaulu, kjer se bodo sprinterji in sprinterke za visoka mesta borili med 20. in 23. majem. Naši najboljši sprinterki Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta si s kolajno na svetovnem prvenstvu leta 2019 vstopnico za Tokio že zagotovili, medtem ko bodo ostali naši reprezentanti priložnost iskali v Szegedu in Barnaulu.

Je pa prišlo do spremembe datumov svetovnih pokalov v spustu na divjih vodah. Preizkušnjo v Banjaluki so namreč z začetka junija prestavili na julij (2.-4. julij), tekme v Treignacu pa bodo namesto maja potekale oktobra (1.-3. oktober).