Ženski dvojec in Marjanovič v finale A

0
538

Poznan, 22. maja (STA) – Slovenski predstavnici Špela Ponomarenko in Antonia Panda sta na evropskem prvenstvu kajakašev in kanuistov na mirnih vodah v Poznanu na Poljskem v A finalu zasedli peto mesto med kajakaškimi dvojci (3:39,558), kar je najboljši dosežek slovenskih predstavnikov na velikih tekmovanjih. Zmagali sta Madžarki Szilvia Szabo in Kinga Bota (3:38,842). Med kajakaši je na 1.000 m slavil Norvežan Eirik Veras Larsen, Jernej Zupančič Regent pa je bil drugi v B finalu (3:37,454) in skupno 11., le za las pa je zgrešil prvo mesto v B finalu, ki ga je osvojil Danec Kim Wraae (3:37,358). V popoldanskih kvalifikacijah na 200 m je bil Dejan Marjanovič četrti v prvi skupini (40,193), dvojec Ponomarenko – Panda pa je bil na tej razdalji v drugi skupini prav tako četrti (41,897)


Predzadnji dan EP je zelo dobro začel Župančič Regent, ki je nastopil v B finalu. Vse od štarta se je držal danskega kajakaša na sosednji progi, v cilju pa mu je za zmago v malem finalu zmanjkalo 96 tisočink sekunde. Zmagovalec A finala Erik Veras Larsen je slabo uro po tem uspehu slavil še na tekmi dvojcev. Za kajakaši so na isti razdalji nastopila dekleta. Na startu A finala sta bili tudi Špela Ponomarenko in Antonia Panda. S starta sta krenili izvrstno in bili vseskozi v stiku z ruskim dvojcem v boju za peto mesto. V cilju sta uspeli zbrati dovolj moči, da sta premagali omenjeno dvojico in zasedli peto mesto. To je doslej tudi najboljši rezultat slovenskih mirnovodašev na velikih tekmovanjih.


Evropsko prvenstvo je prva večja tekma na mirnih vodah v letošnji sezoni, tako da so ekipe v Poznan pripotovale brez prave primerjave s konkurenco. Rezultati slovenskih kajakašev na mirnih vodah pa kažejo, da se je delo z novim trenerjem Laszlom Kovacsem v nekaj mesecih vsekakor obrestovalo. Jutri (nedelja) čaka nastop Jako Jazbeca v B finalu na 500 m ter omenjeni dvojec Ponomarenko – Panda A finale na 500 m in 200 m ter Marjanoviča A finale na 200 m.